Svet

Celica Islamske države v Nemčiji poskušala umoriti YouTuberja, ki si je drznil kritizirati islam

Peterica domnevnih pripadnikov Islamske države osumljenih načrtovanja napadov in radikalizacije muslimanov, je bila v Nemčiji obtožena zaradi posedovanja orožja in izvajanja terorističnih dejavnosti, so v ponedeljek sporočili nemški zvezni tožilci.

 

Štiri osumljene, imenovane le z imeni Farhodshoh K., Muhammadali G., Azizjon B. in Sunatullokh K., so aretirali v Nemčiji 15. aprila 2020, peto osebo Komrona B. pa 3. aprila.

Priprta peterica moških iz Tadžikistana je predstavljala člane teroristične celice v nemški deželi Severno Porenje-Vestfalija, so sporočili iz zveznega tožilstva. Skupina naj bi radikalizirala mlade muslimane in zagotovila finančno podporo za Islamsko državo v provinci Horasan, regionalno krilo teroristične skupine, ki deluje v Pakistanu in Afganistanu. Tožilci trdijo, da je skupina svoje vojaško znanje izpopolnila na igrah paintballa v pripravah na načrtovane napade na “nevernike” v Nemčiji v okviru domnevnega poslanstva v Evropi.

 

Med treningi naj bi se člani omenjene celice pomerili s sodelavci 20-letnega Kujtima Fejzullaija, v Avstriji rojenega terorista, ki je novembra 2020 na Dunaju ubil štiri ljudi, preden ga je policija ustrelila. Nemški tožilci so tudi povedali, da so osumljenci dobili navodila in sestavine za proizvodnjo “različnih eksplozivov”, vključno z molotovkami in improviziranimi eksplozivnimi napravami.

Foto: epa

Med tarčami tudi YouTuber
Domnevno naj bi imeli namero ubiti albanske poslovneže za 40.000 ameriških dolarjev, poroča Russia Today. Izkupiček naj bi bil namenjen financiranju teroristov Islamske države zunaj Nemčije. Toda tožilci so povedali, da poskus atentata ni uspel, ker skupina ni bila zmožna identificirati tarče. Pištola in dušilec zvoka, nabavljena pri čečenskih stikih v Avstriji, pa naj bi bila uporabljena za novo misijo. Ta nova operacija naj bi bila za cilj umor do islama kritičnega YouTuberja v nemškem mestu Neuss, slike njegovega telesa pa naj bi nato objavili na spletu, kot so se po besedah tožilcev dogovorili z visokim afganistanskim kontaktom iz vrst Islamske države. Sunatullokh K. in Ravsan B. sta očitno uspela izslediti svojo žrtev in našla njen domači naslov, a je napad na srečo preprečila nemška obveščevalna služba. Skrajneža sta bila aretirana in orožje zaseženo.

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button