Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Svet

Zakaj nam grozi neposredni vojaški konflikt med Turčijo in Egiptom

egipt02
Egiptovska vojska z tanki MBT-ji M1A2 Abrams (vir slike: egiptovska TV prek računa Twitter News News Nigeria)

Egiptovski predsednik El-Sisi je opozoril pred vojaško intervencijo za zaščito meje Egipta z Libijo. Ta korak bi lahko pripeljal Egipt in Turčijo v neposreden vojaški konflikt.

 

Egiptovski parlament je namreč pretekli teden odobril napotitev vojaških sil v tujino. Spomnimo, evgiptovski predstavniški dom, ki je napolnjen s podporniki El-Sisija, je po zasedanju za zaprtimi vrati odobril možnost napotitve oboroženih sil zunaj države za boj proti “kriminalnim milicam” in “tujim terorističnim skupinam” na “zahodni fronti”. V izjavi po glasovanju je bilo navedeno, da bodo čete branile nacionalno varnost Egipta.

 

Kompleksna »proxy« vojna v Libiji


Libijska državljanska vojna se odvija vse od vstaje ljudstva proti dolgoletnemu diktatorju Moamerju Gadafiju leta 2011. Vstajo je takrat z letalskimi napadi podrpla zveza NATO in s tem prispevala k zrušitvi sistema.

Nadzor nad državo, ki je bogata z naftnimi viri, je trenutno razdeljen med uradno vlado Tripolija na zahodu, ki je priznana s strani Združenih narodov ter podprta s strani Turčije, Italije in Katarja, ter vojaškim generalom Khalifom Haftarjem in njegovo libijsko nacionalno vojsko (LNA), na vzhodu. Generala Hafterja in njegovo vojsko na vzhodu podpirajo države kot so Egipt, skupaj z Združenimi arabskimi emirati in Rusijo.

dan 1

Egiptovski general Mamdoh Šahen med parlamentarno razpravo o napotitvi vojakov zunaj meja. (Khaled Mashaal / EPA)

 

Konec 14-mesečnega obleganja Tripolija

Velik preobrat v konfliktu se je zgodil pretekli mesec, ko so vladne sile s pomočjo turške vojaške podpore končale 14-mesečno obleganje Tripolija s strani LNA. To je pomenilo velik vojaški in politični udarec za generala Haftarja. Vladne sile so se po osvoboditvi Tripolija napotile proti vzhodu države v bližino mesta Sirte, ki leži 800 kilometrov od egiptovske meje. Mesto je rojstni kraj pokojnega Gadafija ter najpomembnejši terminal za izvoz premoga iz Libije.

Predsednik El- Sissi je opozoril, da pomeni mesto Sirte v Libiji “rdečo črto”. Napad s strani libijskih vladnih sil in turški sil na omenjeno mesto bi v tem primeru pomenil začetek vojaške intervencije s strani Egipta.

D.S. / Nova24tv.si

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

This poll has been finished and no longer available to vote !

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...