TehnologijaZanimivosti

Apple iOS 18: Novi uporabniški vmesnik tudi v slovenščini

Ameriški tehnološki velikan Apple je na svoji letni konferenci za razvijalce predstavil najnovejšo različico operacijskega sistema za pametne telefone iPhone - iOS 18. Ena izmed ključnih novosti, ki jo prinaša iOS 18, je podpora slovenščini, kar so potrdili portali Tehnozvezdje in Uporabna stran. Slovenski uporabniki bodo lahko najnovejši operacijski sistem namestili jeseni, in sicer na vseh modelih iPhone od Xs naprej, kot je zapisano na uradni spletni strani podjetja Apple.

Ameriški tehnološki velikan Apple je na svoji letni konferenci za razvijalce predstavil najnovejšo različico operacijskega sistema za pametne telefone iPhone – iOS 18. Ena izmed ključnih novosti, ki jo prinaša iOS 18, je podpora slovenščini, kar so potrdili portali Tehnozvezdje in Uporabna stran. Slovenski uporabniki bodo lahko najnovejši operacijski sistem namestili jeseni, in sicer na vseh modelih iPhone od Xs naprej, kot je zapisano na uradni spletni strani podjetja Apple.

Že zdaj je na voljo preizkusna različica iOS 18, v kateri se je med jeziki uporabniškega vmesnika pojavila tudi slovenščina. To je velika pridobitev, ki so jo slovenski uporabniki dolgo čakali. Portal Tehnozvezdje poroča, da je bila slovenščina dodana tudi v preizkusno različico operacijskega sistema iPadOS 18.

Podpora slovenščini ni prišla nepričakovano. O tem, da bi slovenščina morala biti vključena med možne jezike uporabniškega vmesnika za iPhone, se je govorilo že dlje časa. Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu so na to temo večkrat apelirali na Apple. Ključni moment pa je bila sprejeta novela zakona o javni rabi slovenščine, ki je podjetja zavezala k vključitvi slovenščine v najsodobnejše elektronske naprave in storitve.

Novela zakona, ki jo je Državni zbor soglasno sprejel v začetku aprila, določa, da morajo podjetja omogočiti rabo slovenščine v svojih produktih. Podjetjem je dano prehodno obdobje, v katerem morajo svoje izdelke prilagoditi temu zakonu.

Do sprejetja novele Slovenija ni imela učinkovitega mehanizma, ki bi zagotavljal prisotnost slovenščine v tehnološkem jezikovnem okolju. Podpora slovenščini je bila tako povsem odvisna od volje posameznih proizvajalcev. Z novim zakonom pa je zagotovljeno, da bodo slovenski uporabniki imeli enakovreden dostop do tehnologije v svojem jeziku.

Spletno uredništvo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button