Slovenija

Velika zmaga za Slovenijo: Premier Janša izpogajal 10,5 milijarde evrov evropskih sredstev za našo državo!

Predsednik vlade Janez Janša je zadovoljen z izkupičkom maratonskih pogajanj v Bruslju, Slovenija namreč ostaja neto prejemnica iz evropskega proračuna.

 

Iz celotnega svežnja za obnovo Evrope po pandemiji Covida-19 lahko Slovenija računa na kar 10,5 milijarde evrov, od tega na 6,6 milijarde evrov nepovratnih sredstev.

Vsebino dogovora o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji Covida-19, ki vključuje evropski proračun za obdobje 2021-2027 v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov Slovenija po besedah Janše pozdravlja kot velik dosežek in robusten odgovor na koronsko krizo.

Slovenija je v pogajanjih uspela uresničiti ključen strateški cilj- doseči ambiciozen dogovor, ki bo omogočil dovolj velik obseg sredstev za učinkovit odgovor na krizo Covid-19 ter soočenje z izzivi, ki jih prinašata digitalizacija in podnebne spremembe. Hkrati pa je Slovenija izpolnila tudi svoje pogajalske cilje in zagotovila ugoden delež sredstev v okviru novega Instrumenta za okrevanje, primerljiv obseg kohezijskih sredstev kot jih ima na voljo v sedanjem finančnem obdobju ter izboriti dodatna sredstva za kohezijsko regijo Zahodna Slovenija in politiko razvoja podeželja.

 

V naslednjih sedmih letih naj bi Slovenija v okviru svoje nacionalne ovojnice prejela 2,9 milijarde evrov na področju kohezijske politike in 1,6 milijarde evrov sredstev v okviru skupne kmetijske politike. Poleg tega bo upravičena do še dodatnih 2,1 milijarde nepovratnih sredstev in imela na voljo do 3,6 milijarde evrov posojil v okviru novega Instrumenta za okrevanje. V zaključku pogajanj smo uspeli še iztržiti še dodatnih 350 milijonov evrov sredstev, ki bodo namenjeni za kohezijsko regijo Zahodna Slovenija, ki se je na račun svoje razvitosti soočala z nižjim zneskom kohezijskih sredstev. Na ta račun smo uspeli zadržati primerljiv obseg sredstev, ki ga je na na področju kohezijske prejemala v letih 2014-2020. Še posebej pa je za Slovenijo ugodno, da bo kohezijska regija Vzhodna Slovenija po novem upravičena do večjega obsega sredstev, kot jih prejema v obstoječem finančnem obdobju.

 

 

Ta dogovor je zagotovo eden svetlih trenutkov


Na področju skupne kmetijske politike je Slovenija uspela zadržati obseg neposrednih plačil nominalno na enaki primerljivi ravni kot v obstoječem obdobju in uspela bistveno izboljšati predlog Evropske komisije glede razvoja podeželja ter pridobiti posebno alokacijo v višini 50 milijonov evrov, je Janša sporočil preko Twitterja. Janša je prepričan, da dogovor vliva tudi več optimizma pred jesenjo ob bojazni, kaj bo z nadaljevanjem epidemiološkega vala. “Človek je po izbruhu pandemije včasih že malo obupal nad EU. Ta dogovor je zagotovo eden svetlih trenutkov,” je izpostavil po poročanju STA.

 

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button