Svet

Nemška kanclerka Angela Merkel v zadnjem govoru v Bundestagu posvarila pred glasovanjem za levičarske stranke

Nemška kanclerka Angela Merkel je svoj zadnji govor v Bundestagu, preden se ta umakne iz sveta politike, izkoristila z namenom, da opozori na vzpon široke levo usmerjene koalicijske vlade, medtem ko njen desnosredinski blok (nemška krščanskodemokratska unija CDU/CSU) izgublja glasove v javnomnenjskih anketah.

 

Angela Merkel je v torkovem govoru Nemce posvarila pred glasovanjem za levosredinsko stranko Socialnih demokratov (SPD) pred prihajajočimi splošnimi volitvami, ki bodo 26. septembra.

Tako je pred volitvami na voljo izbira med zmerno vlado ali vlado s SPD in stranko Zelenih, ki bo po njenem mnenju sprejela podporo Levice, je zatrdila po navedbah Politica. “Rezultat bo ali vlada, ki jo sestavljajo SPD in Zeleni, ki sprejemajo podporo Levice ali je vsaj ne izključujejo … ali vlada, ki jo vodijo CDU in CSU pod kanclerjem Arminom Laschetom, vlada, ki vodi našo državo zmerno v prihodnost,” je dejala.

Ko so poslanci nemškega parlamenta pričeli na račun povedanega vpiti na kanclerko, vznemirila jih je namreč njena kritika SPD, njenih koalicijskih partnerjev od leta 2013, je na to odvrnila: “Govorim samo resnico.”

Foto: epa

Na prvo mesto so se zavihteli Socialni demokrati

Merklova in CDU vladata Nemčiji že 16 zaporednih let. Toda njena predlagana zamenjava, Armin Laschet in stranka, sta v preteklih tednih izgubila precej podpore v javnomnenjskih anketah. Tudi an račun situacije v Afganistanu. SPD je tako le mesec pred volitvami postala najmočnejša politična sila. Trenutne ankete kažejo, da SPD kot favorit uživa 25-odstotno podporo, sledita CDU/CSU z 20-odstotno in Zeleni z 17-odstotno podporo. Kandidat SPD za kanclerja Olaf Scholz ni izključil možnosti oblikovanja koalicije s stranko Levica, poroča RT.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button