Informer
Spletni posrednik informacij

VIDEO: David Petraeus je angel varuh balkanskega medijskega imperija Dragana Šolaka! To je realna podružnica CNN za Balkan!

0

David Petraeus , nekdanji direktor CIA, je s svojo družbo KKR že dlje časa gospodar balkanskega medijskega prostora. Velja za angela varuha medijskega imperija Dragana Šolaka, v Sloveniji poznanega po lastništvu Telemacha, spletnega medija N1 Slovenija in golf igrišča na Bledu. V nadaljnjih člankih na #Prava bomo razkrili celotno medijsko hobotnico v lasti Dragana Šolaka. To bomo storili s pomočjo Magazina Tabloid, najboljšega raziskovalnega medija na Balkanu. Odgovorni urednik tega medija Milovan Brkić pa ima vse ključne podatke potrjene s strani najboljših tajnih služb na svetu. V izogib tožbi s strani Šolaka si lahko ogledate dve strani članka, v katerem  je ekipa Tabloida podrobno raziskala Šolakov medijski imperij na Balkanu. 

 

David Petraeus, bivši šef CIA je že dlje časa balkanski medijski magnat, ki kontrolira vse večje medije in kabelske operaterja na področju bivše Jugoslavije je razkril medij Magazin Moment. Njegove navedbe je ob raziskovanju Šolakovega medija potrdil tudi Tabloid Magazin v lasti Milovana Brkića. Za njega se ve, da mu vse ključne podatke potrdijo najboljše tajne službe na svetu.

Vrnimo se nazaj k Petraeusu. Na prostoru Balkana se je prvič pojavil kot bodoči medijski mogotec balkanskega prostora v letu 2013. Takrat je sklad KKR  vložil prvo direktno investicijo v Šolakovo družbo United Group (SBB/Telemach) v višini preko ene milijarde evrov razkrivajo tako v Monetu kot v Tabloidu.

David Petraeus je bil osrednji general Združenih držav Amerike v vojnah v Afganistanu in v Iraku. Kasneje je postal direktor CIA in se po razkritem spolnem škandalu zavihtel za direktorja finančnega gigantskega sklada KKR. Tako v rokah sklada drži vojaško, obveščavalno, finačno in  medijsko moč na Balkanu.

 

Del članka v srbskem mediju Tabloid Magazin, najboljšem raziskovalnem mediju na območju nekdanje Jugoslavije. Njihovi podatki so preverjeni s strani najboljših tajnih služb na svetu. (Foto: Posnetek zaslona-Tabloid)

 

David Petraeus je deloval v večih vojaških akcijah na območju nekdanje Jugoslavije v 90.ih letih prejšnjega stoletja

Petraeus je že stari znanec na prostoru držav nekdanje Jugoslavije. Leta 1999 je pomagal generalu Hughu Sheltonu, takratnemu načelniku Združenega štaba vojnih operacij ZDA, kjer je koordiniral in planiral bombadiranje na preostanek Miloševičeve Jugoslavije. V regiji je bil Petraeus prisoten kot namestnik generala sil SFOR-a in namestnik načelnika za tajne protiteroristične enote zadolžene za lovljenje srbskih vojnih zločincev v balkanski vojni v 90.ih letih. Ujete vojne zločince pa so predali medvojnemu sodišču v Haagu.

Leta 2012 je zapustil sedež direktorja CIA zaradi spolnega škandala v katerega se je zapletel. Še več, zaradi laganja v uradni preiskavi je bil obsojen na dve leti zapora. Moral pa je tudi plačati 100 tisoč dolarjev kazni, a v zaporu ni bil nikoli.

 

Insert iz članka v Tabloidu. (Foto: Posnetek zaslona-Magazin Tabloid)

 

Slabih šest mesecev kasneje po razkritju ga je investicijski sklad Kolberg, Kravis, Roberts (KKR) postavil za direktorja novoustanovljenega think thanka Globalni inštitut (Global institute).

Kot smo že zapisali, je leta 2013 KKR ustvaril prvo večjo investicijo na Balkanu, ko je kupil za več kot eno milijardo dolarjev United Group v lasti srbskega, malteškega in slovenskega državljana Dragana Šolaka.

 Dragan Šolak se je srečal tudi s takratnim predsednikom vlade Miro Cerarjem. (Foto: Posnetek zaslona- STA) Dragan Šolak se je srečal tudi s takratnim predsednikom vlade Miro Cerarjem. (Foto: Posnetek zaslona- STA)

 

KKR postala s prevzemom Šolakovega podjetja United Group medijski, kabelski in telekomunikacijski gigant na območju Zahodnega Balkana

KKR je s prevzemom Šolakove družbe postala lastnica največjega srbskega operaterja SBB (Serbia Broadband) z več kot 700 tisoč uporabniki, družbe Telemach- glavnega kabelskega operaterja v Sloveniji in v Bosni in Hercegovini. Postali so še lastniki Total TV- prve sateliske mreže v Srbiji, ki je še prisotna v šestih državah nekdanje Jugoslavije. Postali so lastniki NeTV Plus, glavnega operaterja televizije preko interneta. V njihovem lastništvu je pristalo še Cas Media- največja agencija za prodajanje reklamnega prostora na kabelskih in sateliskih televizijah na Balkanu ter United Media (njihovi programi so Sportklub, Sinemanija, Ultra, Minu ultra in Lov in ribolov).

Po letu 2014 je KKR utrdil prevlado na Balkanu. Tako so preko United group kupili giganta za turbo-folk produkcijo podjetje Grand produkciju. S tem so tudi prevzeli v paketu črnogorskega kabelskega operaterja BBM. Od švicarskega podjetja Ringer so odkupili 49-odstotni delež Blica, največjega informativnega medija v Srbiji.

KKR preko Šolaka je ustanovil regionalno televizijsko postajo N1 ( izpostave imajo v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Hrvaškem in v Sloveniji), njihov ekskluzivni partner pa je CNN. Kot pišejo v Monet magazinu, s to kontroverzno potezo United Group integrira distrubicijo in produkcijo medijskih vsebin te hiše.

Leta 2015 so posegli tudi na slovenski trg. Postali so lastnik Tušmobila, kar je bilo prvič, da je kabelski operater prevzel ponudnika mobilne telefonije na Balkanu.

V letu 2017 so odkupili delež podjetja Central European Media Enterprises (CME) za območje Slovenije in Hrvaške. V to je bil vključen najbolj gledan hrvaški kanal TV Nova. Večerni dnevnik na tej postaji pa je najbolj gledana informativna oddaja na Hrvaškem. Enako so postali lastniki mreže POP TV, ki so jo lani prodali češkemu mogotcu Petru Kellnerju. Le ta se je letos marca smrtno ponesrečil s svojim helikopterjem v Združenih državah Amerike.

S svojim močnim vplivom so dosegli, da je KKR preko Šolakove United Group postal najmočnejši igralec na področju fiksne in mobilne telefonije v državah nekdanje Jugoslavije. Korak za korakom pa je uničeval svoje največje konkurente ( BHB Cable TV v BiH, M-kabl v Črni gori in Ikom v Srbiji).

 Dragan Šolak na svojem golf igrišču na Bledu. (Foto: Posnetek zaslona-Gorenjski glas)

Dragan Šolak na svojem golf igrišču na Bledu. (Foto: Posnetek zaslona-Gorenjski glas)

 

Novinarji Dela v preteklosti odkrili sporne poslovne prakse medijskega imperija Dragana Šolaka.

V nadaljevanju Magazin moment opisuje, kako so t.i. finančni barbari pod vodstvom Petraeusa zgradili najmočnejši balkanski medijski imperij. Vse to so delali zelo diskretno in v varnem zavetju oddaljeni od oči javnosti na območju Zahodnega Balkana. V preteklosti so nekatere, a redke raziskave razkrile sporne prakse delovanja KKR-a.

Leta 2015 je srbski urad boja proti korupciji identificiral netransparentnost medijskega lastništva kot prioritetno težavo. V preteklih letih, se je lastniška struktura United Group znašla pod drobnogledom raziskovalnih novinarjev Dela v sodelovanju v projektu raziskav o organiziranem kriminalu in korupciji (OCCRP).

Tako je slovenski časopis Delo razkril, da se za United Group skriva labirint fantomskih off shore podjetij. Njihova naloga je bila, da se skrije originalne lastniki in njihove finančne tokove.

Ena izmed osredjih tarč v mednarodni novinarski raziskavi je bil prav Dragan Šolak. Ugotovljeno je bilo, da je Šolak v svojem nekdanjem podjetju (United Group) še vedno lastnik 20-odstotkov delnic. Svoje lastništvo je skril v podjetju Gerrard Enterprises, ki jo je leta 2001 ustanovil na otoku Man.

Šolak ni ničesar delal sam, saj je vsa akcija potekala pod budnim očesom KKR. Kot se je razkrilo, so bili udeleženi v vsakem večjem medijskem prevzemu na območju Balkana. To, da so ga pustili na čelu United Group dokazuje depeša iz Wikileaksa.

 

 Insert iz članka Magazin Tabloid o Draganu Šolaku. (Foto: Posnetek zaslona- Tabloid Magazin)

 

Kako je Šolak prepričal Američane, da so skupaj ustvarili največji medijski imperij na Balkanu!

O podjetju United Group in njeni lastniški strukturi so v preteklosti pisali nekateri slovenski mediji. Odkrili so, da je prave lastnike odkrila depeša iz leta 2007, posvečena podjetju SBB (Serbia Broadband). Tako se je Šolak na ameriški ambasadi potožil, da deluje v sovražnem okolju. To pa je povedal ameriškim diplomatom na ambasadi v Beogradu. Takratni ameriški ambasador Mike Polt je prenesel t.i. Šolakovo zaskrbljenost v Washington, da se naj najdejo ameriški investitorji in rešijo Šolakovo težavo.

Američani so se domislili pretkane taktike in so srbskega državnega operaterja Telecom obtožili, da uporablja agresivno taktiko in politični vpliv za zagotovitev monopolitističnega položaja v Srbiji.

Sedaj se ve, da so Šolakovi ameriški partnerji počeli isto, a le v prid Šolakovi družbi SBB. Depeša je bila poslana prvega junija 2007, že sedemindvajsetega junija 2007 pa je bil zaključek prve večje operacije. V tej je Šolakova SBB prešla v roke Mid Europe Partners. Naslednik Polta v Beogradu, Cameron Munter pa je po koncu svojega mandata ameriškega ambasadorja v Beogradu nadaljeval pri Mid Europa Partners kot svetovalec SBB-Telemach v pogajanjih s Petraeusovim KKR.

Poltov predhodnik na mestu ameriškega ambasadorja je bil William Montogomery. Le ta je bil poslovni partner Brenta Sadlerja. Prav Sadler je bil dopisnik CNN v času bombardiranja Beograda leta 1999.  Sedaj je Sadler postal predsednik N1, vodilnega kanala United Group kot ekskluzivne podružnice ameriškega CNN za Vzhodno Evropo.

 

Kako deluje Šolakov imperij, lahko slišite

Luka Perš

Foto Facebook
Izvor/Avtor Prava.si
Objavite komentar