Covid19Svet

Bavarska predhodno naročila 2,5 milijonov doz cepiva Sputnik V

Evropska agencija za zdravila je izredno počasna pri odobritvi ruskega proti covidnega cepiva Sputnik V za uporabo v EU. Že v začetku marca smo poročali o tem, da agencija pregleduje rusko cepivo. To danes še ni bistvenega napredka.

 

Kaže, da bo odločitev politično obarvana. Po poročanju Bloomberga naj bi evropski voditelji dobili informacijo, da bo potrebno za dokončen sprejem odločitve čakati še 3 ali 4 mesece. Bloomberg je zabeležil vprašanja evropskih voditeljev o tem, ali bo cepivo takrat sploh še potrebno.

Že več kot 50 držav sveta je sprejelo rusko cepivo v uporabo. Tudi Nemčija je postala nekoliko naveličana s čakanjem na Evropsko agencijo za zdravila in je vstopila v bilateralne dogovore z Rusijo glede ustreznosti ruskega cepiva. Kasneje se je začela obotavljati in povedala, da bo čakala na odločitev Evropske agencije za zdravila. Sprenevedanje je sicer značilno za vlado Angele Merkel, ki si pri nekaterih vprašanjih premisli vsake 3 mesece, kot je bilo glede odnosa do multikulture in migracij.

Se je pa zvezna država Bavarska odločila pohitriti pristop in je z Rusijo podpisala predhodni sporazum o zagotovitvi 2,5 milijonov doz cepiv, ki bi bile proizvedene na domačih tleh, takoj ko za to dobijo odobritev regulatorjev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button