Svet

Avstrijski kancler Sebastian Kurz naklonjen ruskemu cepivu: “Gre za učinkovitost in dostopnost in ne geopolitiko”

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je dejal, da bo vzel rusko izdelani Sputnik V ali cepivo, ki ga je razvila Kitajska, če jih odobri evropski regulator EMA. Geopolitika ne bi smela biti vprašanje, je dodal. Nemški časopis Welt am Sonntag je Kurza vprašal, ali bo osebno vzel cepivo Sputnik V ali cepivo kitajske proizvodnje. Odgovoril je: “Da, če bodo cepiva odobrena v Evropi.”

Avstrijski kancler Sebastian Kurz nima nobenih zadržkov do cepiv, ki sta jih razvili Kitajska in Rusija, če jih odobri evropski regulator. Kancler je dodal, da bo Avstrija “zagotovo” poskušala urediti proizvodnjo ruskih in kitajskih cepiv znotraj države, če jih bo certificiral evropski regulator. “Gre za čim hitrejše pridobivanje najvarnejših cepiv, ne glede na to, kdo jih je razvil,” je dejal po poročanju RT.

 

Avstrijska soseda Madžarska je prejšnji mesec odobrila Sputnik V in kitajsko cepivo podjetja Sinopharm za nujno uporabo. Bruselj pa odvrača države članice EU, da dovolijo cepiva, ki niso certificirana s strani Evropske agencije za zdravila.

Visoki predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je v petek izrazil upanje, da bo Sputnik V v bližnji prihodnosti certificiran. “To bo dobra novica, ker se soočamo s pomanjkanjem cepiv,” je dejal med potovanjem v Moskvo.

Avstrija je svojo imunizacijsko kampanjo začela decembra in je doslej odobrila uporabo cepiv Pfizer / BioNTech, Moderna in AstraZeneca / Oxford.

Primanjkuje cepiv

Januarja se je več držav EU pritožilo, da Pfizer ne izpolnjuje svojih ciljev glede pošiljanja. Ameriška družba je dejala, da bodo težave s proizvodnim procesom vplivale na dostavo konec januarja do začetka februarja, in obljubila, da bo konec februarja in marca bolnikom zagotovila “znatno povečanje odmerkov”.

 

Francija in Nemčija sta britanskemu švedskemu podjetju AstraZeneca prejšnji mesec zagrozili s sankcijami, če bo Britaniji pri distribuciji cepiva dala prednost. Družba je dejala, da mora zaradi proizvodnih težav znižati proizvodni načrt za EU, a se je pozneje zavezala, da bo dostavila devet milijonov dodatnih odmerkov za države članice bloka.

Na vprašanje, ali je pošteno zavrniti kritiko nabave cepiv s strani Evropske komisije kot “nacionalizem cepiv”, je Kurz dejal, “da bi morali imeti možnost, da dvomite o vsem.” Trdil je, da so težave z oskrbo povzročale predvsem “hitrost odobritve [cepiv] in težave proizvajalcev pri dobavi.”

Avstrija previdno v sproščanje ukrepov

Kurz je potrdil, da bo Avstrija 8. februarja sprostila nekatere omejitve covida-19. “Te odločitve nismo sprejeli čez noč in nadaljujemo zelo previdno,” je dejal in dodal, da “lahko naša politika previdnega odpiranja privede tudi do povečanja števila okužb.

Avstrijski kancler je dejal, da pandemija države prizadeva v valovih, in da je edina izvedljiva “rešitev” cepljenje.

Aleš Ernecl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button