Politika

Angela Merkel poskrbela za šok med slovenskimi mediji: Janez Janša pozval k iskanju kompromisa! VIDEO

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes na vrhu EU obvestila kolege iz drugih članic, da bo poskušala v prihodnjih dneh v pogovorih s Poljsko in Madžarsko najti sprejemljivo rešitev za potrditev svežnja za okrevanje unije po pandemiji novega koronavirusa. H kompromisu je po njenih besedah pozval tudi slovenski premier Janez Janša. “Slovenski premier Janez Janša je vnovič vse pozval, naj si prizadevajo najti kompromis, kar si seveda želi tudi nemško predsedstvo,” je dejala. Torej povsem drugače, kot so nas prepričevali mediji, ki so poročali povsem nasprotno in želeli ustvariti vtis, da slovenski predsednik vlade povzroča razdor in sramoti državo.

Danes je potekala neformalna video konferenca predstavnikov Evropskega sveta, ki se je je udeležil tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša. Razprava med člani Evropskega sveta je bila osredotočena na vprašanje testiranja in medsebojnega priznavanja testov, vključujoč hitre antigenske teste, na razvoj cepiva, priprave na cepljenje, na logistične razmere in nacionalne strategije cepljenja. Vsi voditelji so pozdravili skupen pristop do financiranja razvoja in skupne nabave cepiv, kar za vse države članice izvaja Komisija.

Predsednik vlade je predstavil situacijo drugega vala epidemije v Sloveniji. K sreči je zadnje dni bolnišnično zdravljenje zapustilo več ljudi, kot pa je bilo tistih izmed na novo okuženih, ki so bili potrebni bolnišničnega zdravljenja. A število okuženih je še vedno zelo visoko. V Sloveniji smo začeli uvajati hitre teste, pripravljamo tudi nacionalni program cepljenja. Za načrtovanje ukrepov in tudi za učinek na splošno občutje v javnosti so zelo pomembne zanesljive napovedi glede tega, kdaj bo cepivo na razpolago in kdaj bo dostopno v večjih količinah. Če v večjih količinah še ne bo tako kmalu dostopno, bo verjetno tudi Slovenija izvedla vsesplošno testiranje, podobno kot Slovaška, da bi na tej podlagi skušala z usmerjenimi ukrepi čim bolj omejiti in ustaviti epidemijo.

 

Janša: Potrebno je poiskati kompromis, skladen z julijskim dogovorom
Na zasedanju je nemško predsedstvo tudi predstavilo stanje pogajanj za dokončno potrditev večletnega finančnega okvira in paketa za okrevanje. Predsednik vlade Janez Janša je pri tem izpostavil, da je bil s skupnimi močmi v juliju dosežen zelo pomemben dogovor, sedaj pa je potrebno doseči končni kompromis, ki bo ustrezal temu dogovoru. Glede pogojevanja z vladavino prava je izpostavil, da mora biti dokončna presoja vedno v rokah Sodišča EU, sicer bi to bila politična odločitev, kar pa ni skladno z načeli vladavine prava. Slovenija je pri iskanju poti do kompromisa pripravljena ponuditi  konkretne ideje. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je poudaril, da potrebujemo dogovor med vsemi državami članicami in da se bodo prizadevanja za to nadaljevala.

 

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button