Informer
Spletni posrednik informacij

V Sloveniji lahko novinarji spodbujajo k udeležbi na nezakonitih protestih, v Avstriji take aretirajo! VIDEO

0

Tako iz Avstrije kakor tudi iz Danske poročajo o neprijavljenih protestih, povod katerih naj bi bili vladni ukrepi za zajezitev epidemije covida-19. V Avstriji protestniki medije označujejo za virus, med aretiranimi pa je bil tudi novinar, medtem ko bi se na Danskem raje igrali z mrtvo norko kot s premierko.

 

Na Dunaju se je po poročanju RT zbralo med nekaj sto in tisoč protestnikov, ki so kršili vladni odlok o javnem zborovanju v času epidemije wuhanskega koronavirusa.

Protestniki so razkazovali transparentne z napisi “Mediji so virus,” in “Kurz mora oditi.” Policija je od protestnikov zahtevala, da se držijo pravil o vzdrževanju socialne distance ter nosijo maske, a so njihove prošnje prezrli. Na prizorišču je so bili prisotni pripadniki protiizgrednih enot policije, ki so množici protestnikov zaprli pot do avstrijskega parlamenta in dunajske državne opere.

 

Aretiran tudi novinar


Več ljudi je bilo aretiranih, med njimi tudi en novinar. V Sloveniji medtem novinarke RTV Slovenija aktivno spodbujajo k udeležbi protivladnih shodov in jih celo organizirajo brez kakršnihkoli posledic. Na dejansko prijavljenem protestu, se je medtem na Dunaju zbralo nekaj ducatov ljudi. Policija je medtem prepovedala 15 protestov, ki so jih napovedovali za ta vikend.

 

Po poročanju avstrijskih medijev, so se omejitveni ukrepi pokazali za učinkovite, saj se je število novih okužb s sedem tisoč novih primerov na dan v novembru zmanjšalo na približno 1.500 novih primerov na dan zadnji teden v januarju.

 

Raje od premierke imajo mrtve norke


Protestirali pa so tudi na Danskem. V Aarhusu, drugem največjem mestu na Danskem, so po poročanju RT potekali “ognjeviti protesti”, ki jih je organizirala skupina “Možje v črnem”. Številni protestniki so na shod prišli z baklami. Nekateri so se posluževali tudi pirotehničnih sredstev, ki so jih metali oziroma izstreljevali v policijo.

 

Na protestu je bilo videti plakate z napisi naj zaprejo parlament “Zaprite Christiansborg, odprite družbo,” ter napade na premierko Mette Frederiksen iz vrst socialdemokratov v stilu “Bolje crknjena norka za igračo kot Mette Frederiksen” Prejšnjo nedeljo je skupina “mož v črnem” med še enim protestom zažgala lutko premierke.

 

Na Danskem so v času od začetka pandemije covida-19 zabeležili skoraj 200 tisoč okužb, umrlo je 2.100 ljudi. Država ima 5,8 milijona prebivalcev. Nedavno so oblasti zaostrile zbiranja z deset na največ pet ljudi. Zaprte so restavracije, lokali, kot tudi ostale dejavnosti za zabavo.

Ivan Šokić

Foto EPA
Izvor/Avtor Nova24.si
Objavite komentar