Politika

To je Desusova “teta iz ozadja”, ki v teh dneh ruši Aleksandro Pivec

Slovenci se te dni sprašujejo, kdo so tisti glavni strici iz ozadja, ki kreirajo slovensko politiko, in ki v zadnjem času poskušajo za vsako ceno strmoglaviti Janševo vlado, tako s politkolesarskimi podvigi kot tudi preko zrežiranih medstrankarskih prestopov in nenazadnje preko rušenja stranke DeSuS, ki so jo zmotno označili za najšibkejši člen te vlade.

 

No, včasih dejansko ne gre za strice iz ozadja, temveč teto, v tem primeru je govora o Brigiti Čokl, poroča Požareport. 

Za Brigito Čokl morda še niste slišali. Bojan Požar na svoje blogu o političnem zakulisju Slovenije trdi, da od znotraj “nažira” stranko DeSuS. Po zadnjih informacijah sta se v hotelu Faraon v Celju srečala bivši predsednik stranke DeSuS Karl Erjavec, saj naj bi načrtoval vrnitev na vrh stranke in že omenjena Čoklova, ki se je nekoč proslavila tudi kot “DeSuS-ova direktorica UKC Ljubljana, bila pa je tudi predsednica pokrajinskega odbora DeSuS-a v Celju.

 

Gre za prav tisti odbor, ki je nedavno, a v “spornih okoliščinah”, izglasoval nezaupnico predsednici stranke DeSuS in ministrici za kmetijstvo Aleksandri Pivec. Menda je znotraj stranke to dvignilo veliko prahu. Znano je, da je Čoklova najprej pomagala strmoglaviti Erjavca.

 

Pred leti pa smo že poročali, da so člani preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu zaslišali Brigito Čokl, Borisa Štefaneca in Mirjana Hrena. Člani in članice preiskovalne komisije, ki so prihajali iz vseh parlamentarnih strank, so načrtovali tudi ugotavljanje morebitne odgovornosti sedanjih in nekdanjih nosilcev javnih funkcij, kako naj bi preko dobavitelja medicinske opreme davkoplačevalski denar odtekal za namene financiranja drugih področij, denimo medijev, in kakšne naj bi bile posledice sodelovanja nekaterih javnih zdravstvenih ustanov s podjetjem Mark Medical, d. o. o.

Nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje in v. d. direktorja UKC Čoklova je pričala kot prva, saj je predsednico komisije Godčevo zanimalo ozadje njene izjave na odboru za nadzor javnih financ, kjer je dejala, da poskušajo lobisti na vseh koncih in krajih izkoristiti možnost vplivanja na nabavo zdravstvenega materiala in odločitve zdravnikov, prav tako je komisija zahtevala pojasnilo glede njene izjave, da se je lobiralo vse do predsednika države in vlade.

Čoklova se je izmikala temu, da bi razkrila podrobnosti glede spornih poslov v UKC


Čoklova se je vseskozi izmikala odgovoru in ni želela pojasniti, kdo so bile te osebe, prav tako pa je zanikala, da bi se kdajkoli dobivala z lobisti ali da bi kateri od njih skušal na njo tudi vplivati. Omenila je pospeševalce prodaje, ki so predstavniki farmacevtskih družb in imajo možnost dostopa do vseh oddelkov zdravstvenih ustanov. “To ni nič posebnega, o njihovem vplivu pa ne bi hotela soditi,” je dejala in trdila, da pri njihovem delu ne prihaja do koruptivnih dejanj. Prav tako je Čoklova zanikala druge oblike pritiskov s strani zdravnikov in drugega osebja. Po njenih besedah v času njenega vodenja UKC ni nikoli opravljala nabave žilnih opornic, vse ostalo pa je potekalo po ustaljenih procedurah. Za visoke cene žilnih opornic se ni čutila odgovorno.

Podpredsednica DeSUS Brigita Čokl bo začasno na čelu največje zdravstvene ustanove v Sloveniji (foto: STA).

Predsednik KPK Boris Štefanec je sicer ugotavljal, da bolnišnice nabavljajo zdravstveni material v skladu z javnimi naročili, vendar je težava v tem, da jih razbijejo na posamezne sklope, kamor se jih prijavi do 12 in so vsi primerni, zaradi česar se noben ne more pritožiti, saj je vsem ugodeno.

 

Je pa Čoklova v teku preiskave vsaj za prvo silo “zažvižgala” ali vse poti vodijo k Mladini


Čoklova pa je na seji komisije za nadzor javnih financ razkrila, kako deluje utrjena koruptivna mreža, ki v Sloveniji finančno siromaši zdravstvo. Razkrila je obsežen lobistični krog, ki preko zamejskih podjetij, vlade in predsednika države iz bolnišnic, počrpa milijonske vsote davkoplačevalskega denarja. “Ti ljudje so eni in isti ljudje – vam bom povedala pa takole, čisto konkretno -– če ne dosežejo svojega, gredo naprej. Pridejo na Urad za zamejce, če tam ne dosežejo, gredo v druge institucije, gredo do predsednika vlade in gredo do predsednika države,” je povedala Čoklova. Lastniki Mladine so tako preko zamejskega podjetja prišli do milijonskih zaslužkov. V preteklosti smo že pisali o vrtoglavih milijonskih vsotah proračunskega denarja, ki jih je hčerinsko podjetje časnika Mladine Mark Medical počrpalo iz ljubljanskega kliničnega centra, kar je javno dostopno prek Supervizorja.

Foto: facebook

 

Domen Mezeg /Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button