Slovenija

[Video] S tožbo Veselinoviča bodo na dan prišle vse njegove izprijene metode pri odpuščanju na smrt bolnega Meška!

V oddaji Tarča je direktor STA Bojan Veselinovič napovedal opomin pred tožbo zaradi očitkov predsednika vlade Janeza Janše in Uroša Urbanije zaradi pritiskov, obračunavanja in soodgovornosti za smrt nekdanjega urednika STA Boruta Meška. Urbanija se tožbe veseli, saj bo tako javnost v sodnem procesu spoznala njegove metode pri odpuščanju na smrt bolnega urednika Meška.

Veselinovič vse očitke zavrača, saj pravi, da nad Meškom ni izvajal pritiskov in z njim obračunaval. V odgovor na opomin pred tožbo pa se je na spletu pojavil posnetek, ki priča o tem, kako so se takrat izvajali pritiski na urednika, kar so ostro obsodili v Združenju novinarjev in publicistov, ki so Pahorjevo vlado javno obtožili političnih pritiskov.

Direktorja STA Bojana Veselinoviča je na njegovo mesto potrdila vlada Boruta Pahorja. Zaradi tega pa se naj bi se dogajali politični pritiski na agencijo, nakar je takratni odgovorni urednik STA Borut Meško prejel obvestilo o razrešitvi in prekinitvi delovnega razmerja iz krivdnih razlogov, ki pa so bili v resnici politični, je takrat pojasnil takratni predsednik združenja publicistov in novinarjev Slovenije, Igor Kršinar.

 

V društvu so takrat poudarili, da bo v primeru razrešitve Meška, za to odgovoren takratni predsednik vlade Pahor, ki je na položaj direktorja STA na seji vlade postavila Veselinoviča. “Sprenevedanje ne more biti in prelaganja odgovornosti,” je poudaril Kršinar. Kritični so bili, da za razmere v mediju, ki je v 100-odstotni lasti države, kjer direktorja imenuje vlada neposredno na svoji seji, je odgovorna vlada, za njeno delo pa predsednik vlade.

Nihče nima pravice odpuščati z mobingom

Meško je takrat imel triurno zaslišanje pred zastopstvom novinarjev v zvezi z odpovedjo delovnega razmerja, kar pa ni bil prvi postopek. “Meseca maja mi je direktor Veselinovič izrekel prvi opomin v zvezi z opravljanjem delovnih dolžnosti in v primeru domnevnih kršitev naj bi sledilo tudi odpoved delovnega razmerja,” je pojasnil Meško. Takrat je Urbanija kot nekdanji urednik STA poudaril, da ima Veselinovič vso legitimno pravico razrešiti urednika, a v skladu z zakonodajo. “Noben direktor nima pravice odpuščati ljudi na način mobinga,” je še dejal Urbanija.

Urbanija je bil kritičen do besed Veselinoviča, da je trdil, da nobenega ni pozival k odstopu, a hkrati izločati opomine pred odpovedjo z argumentom, da ni bilo nekega sestanka, ki bi po direktorjevi presoji moral biti, a ga ni bilo. Pri tem je še poudaril, da je Meško svoje delo dobro opravljal. “Veselinovič se poslužuje vseh možnih načinov, pritiskov in oblik šikaniranja in pri tem ne izbira sredstev za dosego svojih ciljev. Pripravljen je storiti vse, da bi čimprej zapustil mesto odgovornega urednika,” je bil jasen Meško, pri čemer mu je Veselinovič napovedal še več pritiskov. Kršinar je zaradi pritiskov vlado in Pahorja tudi javno obtožil pritiska na uredniško politiko STA, saj so se nad njim izvajali pritiski in mobing, ker ni bil narejen po meri vlade. Kasneje je Meško na smrt zbolel, direktor Veselinovič pa mu je v času hude bolezni izročil odpoved pogodbe o zaposlitvi, zato pa ga je predsednik vlade upravičeno obtožil sokrivde za njegovo smrt.

Veselinovič je poslal opomin pred tožbo zoper Janšo in Urbanijo


“Danes soočenje v Tarči z direktorjem STA Veselinovićem. Oddaja, ki bi morala biti že leta 2009, ko je Veselinović v brutalnem obračunu in dolgotrajnem mobingu na bolniško posteljo poslal odpoved delovnega razmerja tedanjemu odgovornemu uredniku Borutu Mešku,” je bil kritičen Urbanija v Tarči do Veselinoviča. Veselinovič je v Tarči na Televiziji Slovenija dejal, da gre za neresnične in žaljive očitke, ki škodijo njegovi časti in ugledu, zato bo uporabil vsa pravna sredstva na sodišču, a objavljen posnetek govori drugače.

Kljub posnetku v javnosti, Veselinovič zavrača vse očitke


Iz posnetka je tako javno razvidno, da so se s strani Veselinoviča resnično dogajali pritiski nad Meškom, svoje krivde pri tem pa kot kaže ne želi priznati. Kot je pojasnil Urbanija na Twitterju, je prejel opomin pred tožbo po elektronski pošti, medtem pa kot že omenjeno Veselinovič zavrača vse očitke. Zavrača vsakršno šikaniranje in obračunavanje z Meškom, za njegovo bolezen pa pravi, da zanjo ni vedel, kljub temu da je Meško javno izpostavljal takrat pritiske, kot je razvidno iz priloženega posnetka.

Sara Rančigaj

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button