Svet

Rusko sodišče protikorupcijski fundaciji Alekseja Navalnega odredilo, naj ustavi dejavnosti

Ruske oblasti so v ponedeljek odredile protikorupcijsko fundacijo zaprtega kremljevskega kritika Alekseja Navalnega, naj ustavi svoje dejavnosti.

»Sodišče je do odločitve sodišča ustavilo delo FBK in sedeža Navalnyja,« je v ponedeljek tvitnila fundacija FBK.

Predhodno zaslišanje je predvideno za 29. april, je v objavah na družbenih omrežjih dejal direktor FBK Ivan Ždanov.

»Našo ekipo bodo uničili na skrivaj, ne da bi na to opozorili, in primer je bil uvrščen,« je zapisal. Dejal je, da z odločitvijo oblasti »tukaj samo kričijo: bojimo se vaših dejavnosti, bojimo se vaših shodov, bojimo se pametnega glasovanja.«

V začetku meseca je tožilstvo v Moskvi od sodišča zahtevalo, naj FBK razglasi za ekstremistično skupino in njeno osebje za skrajneže.

44-letni Navalny trenutno v kazenski koloniji prestaja dve leti in pol zaporne kazni, ker je kršil pogojne pogoje zaradi predhodne obsodbe zaradi poneverbe, medtem ko je okreval po napadu na živčne snovi v Nemčiji.

Opozicijska oseba je bila aretirana januarja po pristanku v Rusiji po njegovem petmesečnem okrevanju v berlinski bolnišnici.

Prejšnji teden so po vsej državi potekali množični shodi, ki so zahtevali njegovo izpustitev, po opozorilu njegove zdravniške ekipe, da »lahko umre vsak trenutek.«

Navalny, ki se je pritoževal nad hudimi bolečinami v hrbtu in izgubo občutka v nogah – simptomi, za katere je njegova ekipa verjela, da so povezani z zastrupitvijo z Novichokom – je bil tedaj v tretjem tednu gladovne stavke, sprožen zaradi odločitve oblasti, da mu zavrnejo dostop do svojih osebnih zdravnikov.

S svojo gladovno stavko je v petek končal in dejal, da je začel »izgubljati občutljivost« v rokah in nogah in da je »glede na okoliščine« najbolje, da nadaljuje z jedjo.

Poudaril je, da so ga dvakrat pregledali v dneh pred shodi, vendar še vedno ni mogel obiskati svojih osebnih zdravnikov.

Kazenske službe so vseskozi trdile, da je njegovo zdravstveno stanje »zadovoljivo.«

Odvetnik Navalny je leta 2011 ustanovil neprofitni FBK za preiskovanje korupcije v Rusiji. Na Youtubu je objavljala poročila in video posnetke.

Videoposnetek, na katerem je palača, ki naj bi pripadala ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, za katero je FBK dejal, da je bila financirana z dodelano korupcijsko shemo, je bil v prvih 48 urah po objavi na spletu pred tremi meseci viden več kot 42 milijonov krat.

Kljub rednim policijskim racijam v pisarnah organizacije in pravnim odločitvam – bila je obsojena zaradi pranja denarja in pozneje prisiljena likvidaciji, potem ko je bila kaznovana zaradi drugega primera – navalniški kandidati so se med volitvami uveljavljali.

Na regionalnih volitvah septembra 2020, le nekaj tednov zatem, ko je bil Navalny zastrupljen, so zavezniki vodje opozicije dobili več sedežev v svetu.

FBK se je zavzemal za »pametno glasovanje« in ljudi pozval, naj oddajo svoje glasovanje za kandidata, ki bo najverjetneje premagal tistega, ki ga je zavzela vladajoča stranka Združena Rusija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button