Slovenija

Rado Pezdir: Oprane iranske milijarde v NLB so bile povezane z vzporednim mehanizmom, ki ga je gradila partija VIDEO

V Kulturnem domu Bistrica ob Sotli v okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje Založbe Nova Obzorja je 24. novembra 2021 ob 18. uri potekal pogovor z ekonomistom in raziskovalcem udbovskih arhivov dr. Radom Pezdirjem o knjigi “Vzporedni mehanizem globoke države”. Pogovor z gostom je vodil novinar, urednik in televizijski voditelj Metod Berlec.

“Vzporedni mehanizem je gradila partija, Udba pa je to na terenu izvajala,” je dejal avtor omenjene knjige in opisal, kako so ustanavljali podjetja, tihotapili narkotike in cigarete, s katerimi bi dobili denar, da bi kupili helikopter in prisluškovalno tehniko. Razložil je tudi “zakaj smo po osamosvojitvi mi luzerji, rdeče omrežje pa zmagovalci. Ne da bi bili oni toliko boljši, ampak jim je to omogočil sistem. Zato se je ob prvem resnem šoku 2008–2012 tudi zgodila taka implozija”.

V okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje njihove založbe prirejajo pogovore v različnih slovenskih krajih z avtorji knjig, ki so nedavno izšle pri Založbi Nova Obzorja.

 

V letih 2008–2012, ko je bila v Sloveniji velika kriza in smo v sanacijo bank vrgli pet milijard evrov, mi je dalo misliti, zakaj imamo najslabše rezultate, med tranzicijskimi državami. Začel sem preučevati omrežja lastniške strukture in poslovne povezave med ključnimi slovenskimi podjetji, ki so v lastništvu države, ter se začel premikati v 90-ta, kjer sem ugotovil, da nastopajo tuja podjetja, ki pa niso tuja, ker poslujejo izključno s slovenskimi podjetji… Vse to sem nekaj let sestavljal in zdaj je tu zgodba o tem, kako je bil denar izvožen iz države, potem pa spet uvožen, država pa ujeta in ukradena. Prej antikapitalisti so se leta 1991 zbudili kot kapitalisti z ogromno denarja,” je povedal avtor obsežne knjige Vzporedni mehanizem globoke države Rado Pezdir.

V Arhivu RS je našel dovolj gradiva, da je lahko naredil rekonstrukcijo. “Kar je ‘Slivnikova četica’ pisala v 90-ih, je zdaj dokumentirano in je jasno, da ni šlo za teorijo zarote ampak je šlo pri Slivniku in sodelavcih zgolj za to, da niso imeli dokumentacije, ki sem jo pa jaz kasneje dobil,” je še dejal.

 

Ključna Logarjeva komisija – iranska milijarda
Ključen vzvod pri vsem tem je bila Ljubljanska banka in kasneje Nova ljubljanska Banka, ko smo iskali razloge za drugo pet milijard bančno sanacijo v slovenskem bančnem sistemu na Logarjevi komisiji in krona vsega tega vzporednega mehanizma je bila zagotovo iranska milijarda, zaradi katere se še vedno policija in tožilstvo delata, da to ne obstaja.

 

Uničevanje dokazov UDBE
Pezdir je govoril tudi o tem, kako so v histeriji uničevali vso dokumentacijo Službe državne varnosti, pa so vseeno pustili v enem kosu ekonomske knjige, iz katerih je tudi sam izhajal, ko je pisal knjigo. “Ali je bilo to naključje ali pa posledica razprtij med Janezom Zemljaričem in Nikom Kavčičem, ker je dokumentacija, ki je ostala, primarno vezana na njih,” je dejal.

 

Vzporedni mehanizem je gradila partija, Udba pa je to na terenu izvajala. Gostobesedni raziskovalec je na vprašanja voditelja Metoda Berleca opisal celotno shemo delovanja tega vzporednega mehanizma ter nanizal številne primere. Opisal je, kako so ustanavljali podjetja, tihotapili narkotike in cigarete, s katerimi bi dobili denar, da bi kupili helikopter in prisluškovalno tehniko. To je Niko Kavčič tudi izvedel. “To, da je izvajal državni šverc, je dobil dovoljenje od šefa partije in tedanjega šefa izvršnega sveta tj. vlade Staneta Kavčič. Ko je zmanjkalo v proračunu denarja so rekli: vzemite cigarete v Emoni in jih prešvecajte v Italijo, tam bo mafija kupila, denar legalizirajte čez Emonino podružnico v Münchnu, ga vrnite nazaj v Slovenijo in iz tega kupite. Koliko sprevržena država je bila to,” je zgroženo dejal Pezdir.

 

Kocijančič je svojo politično kariero začel kot predsednik mladinske zveze, nato pa je postal minister v republiški vladi Staneta Kavčiča. Po Kavčičevem padcu so mu priskrbeli “rezervno službo” v gospodarstvu, po vzponu Milana Kučana pa se je znova vrnil v politično ospredje. Foto: STA.

“Titova TO in LB sta bili rojeni v grehu”
Vse se je začelo, ko sta bili ustanovljeni Titova teritorialna obramba in Ljubljanska banka (LB), “obe sta se rodili v enem velikem finančnem grehu”. Vzporedni mehanizem je bil skrit, kompleksen in učinkovit. Ob aferi oprane iranske milijarde v NLB, naslednici LB, se je po Pezdirjevih besedah pokazalo, da ni šlo toliko za to, da slovenske institucije (policija, tožilstvo, ministrstva, nadzorni organi) slabo delujejo, pač pa da je bilo to povezano prav z vzporednim mehanizmom. “Obstaja nekaj, kar omogoča delovanje mimo institucij. Odločanje je nekje drugje, ne na regulatorju,” pravi Pezdir. “Nikjer v urejenih državah ne boste naleteli na situacijo, v kateri deluje podružnica banke kot neregulirana oblika diplomatskega predstavništva. In praktično nikjer si ni mogoče zamisliti, da bi država na bančno podružnico prenesla diplomatske funkcije. LB in njena naslednica NLB nikoli nista bili samo banki, temveč ključni vzvid za vzpostavljanje političnega vpliva in rent v slovenskem gospodarstvu.”

Na predstavitvi knjige je bil govor tudi o številnih znanih imenih: Niko Kavčič, France Popit, Stane Kavčič, Ivan Maček Matija, Janez Zemljarič, Ivan PušnikJanez ŠkrabecMiloš Kovačič, Darko Horvat …

Knjiga Rada Pezdirja razkrije, kako je sistem deloval pred padcem Berlinskega zidu, in pokaže, “zakaj smo po osamosvojitvi mi luzerji, rdeče omrežje pa zmagovalci. Ne da bi bili oni toliko boljši, ampak jim je to omogočil sistem. Zato se je ob prvem resnem šoku 2008–2012 tudi zgodila taka implozija”. Več si lahko pogledate v zgornjem posnetku.

Sara Kovač

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button