Politika

Preiskovalci so se sklicevali celo na argumente dobaviteljskega lobija medicinske opreme!

Kvazi argumenti lažnega žvižgača Ivana Galeta in Riharda Knaflja ter še huje – dobaviteljskega lobija medicinske opreme, ki ni bil izbran v času dobav zaščitne opreme, so le ene izmed bizarnih podrobnosti iz kriminalistične odredbe o hišnih preiskavah, ki pričajo, da gre za poskus državnega udara zoper vlado.

Hišna preiskava pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku je zaključena, tudi pridržan ni več. Kot so zapisali na njegovem Facebook profilu, je minister “v preiskavi polno sodeloval”. Dodali so, da si, kot je že dejal, želi, da bi se nabava opreme preiskala hitro, strokovno neoporečno in brez očitne politične motivacije.

 

Pri tem pa so že znane prve podrobnosti odredbe o hišnih preiskavah zaradi domnevno spornih poslov v zvezi z nabavo zaščitne opreme v času epidemije. Kot smo izvedeli je odredba različna za vsakega posebej in temu primerno tudi obrazložena.

Preiskovalci sledili argumentom podjetja, ki je bogato poslovalo v času Šarčeve vlade

Informacije o tisti, katere povzetek smo dobili priložnost pridobiti izhaja, da sta osumljenca minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in članica projektne skupine ministrstva Andreja Potočnik, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji zaščitne opreme. Sedaj pa pozor: kot smo izvedeli, so očitki enako absurdni kot pri interpelaciji Počivalška, ki jo je minister prestal z eno najmočnejših podpor v zgodovini slovenskega parlamentarizma. V njej so torej kvazi argumenti lažnega žvižgača Ivana Galeta in Riharda Knaflja ter še huje – dobaviteljskega lobija medicinske opreme, ki ni bil izbran v času dobav zaščitne opreme.

Rihard Knafelj in Ivan Gale v oddaji Tarča nista povedala ničesar oprijemljivega ali kaznivega, kar bi lahko kazensko obremenjevalo ministra Počivalška.

Pri tem so se preiskovalci sklicevali celo na argumente farmacevtskega podjetja Framed, vpisanega v poslovni register šele leta 2016, ventilatorje pa prodaja po brutalnih cenah. Kot smo uspeli izvedeti, naj bi podjetje Framed v času vlade Marjana Šarca sklenilo donosno najemno pogodbo z UKC Ljubljana in ravno ti so bili vir za preiskovalce NPU, kar je naravnost škandalozno.

Hišna preiskava je nesorazmeren ukrep

Kot na Twitterju ugotavlja strokovnjak za kazensko procesno pravo in nekdanji ustavni sodnik ter nekdanji sodnik ESČP dr. Boštjan M. Zupančič, gre v primeru hišne preiskave pri ministru Počivalšku in drugod za izrazito nesorazmeren ukrep, saj imajo preiskovalci na voljo že vso potrebno korespondenco. Poleg tega Počivalšku očitajo za 8 milijonov evrov povzročene škode za ventilatorje, ki so se v praksi uporabljali in bili tako koristni, prav tako je znano, da so v Geneplanet pogodbo z državo prekinili in celo vrnili avans, kar pa v odredbi ni bilo omenjeno, kar je precej nenavadno in značilno za slabo pripravljen dokument.

 

 

Med drugim je v odredbi še omenjeno znano stališče Računskega sodišča RS, da bi država lahko kupovala zaščitno opremo neposredno od ponudnikov ter sporočilo nekdanjega direktorja blagovnih rezerv Antona Zakrajška, ki ga je še v času Šarčeve vlade poslal ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu. Vse samo zato, da bi ministra omenili v odredbi.

Hana Murn /Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button