Politika

Peterle šolal Šarca: Ta vlada je Slovenijo premaknila iz mrtvega teka, vi bi pa iz naftalina povlekli Erjavca?!

Mi imamo stabilno demokratično izvoljeno vlado, ki jo vodi zmagovalec prejšnjih volitev, kar se mi zdi tudi prav. Podlago mu je naredil odstop prejšnje vlade, odstop nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca. Sedaj delajo iz Janeza Janše eno strašilo tako rekoč sovražnika, eni govorijo o totalitarizmu itd. Poglejte, vsaka nova vlada pomeni spremembo,” je prepričan prvi slovenski predsednik vlade Lojze Peterle. V poduk predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu je med drugim dejal, da je prepričan, da če bi bil Janez Janša v opoziciji, gotovo ne bi iz naftalina vlekel Karla Erjavca, da prevzame mandatarstvo. “Ta vlada je premaknila Slovenijo iz mrtvega teka,” je prepričan Peterle. 

V nedeljski oddaji Politično z voditeljico Tanjo Gobec sta se soočila prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle in predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec. Potem, ko je voditeljica uvodoma izpostavila, da je zanimivo, da so tako kot LMŠ kot tudi Slovenski krščanski demokrati, katere vodja je bil Peterle, dobili 13 glasov in sestavljali vlado, je Peterle pojasnil, da je bila situacija takrat drugačna. “Mi smo imeli vnaprejšnjo koalicijo Demos in tam smo rekli, da kdor dobi večino, bo vodil vlado in tako je tudi bilo. Mi smo bili relativni zmagovalci volitev, gospod Šarec je imel malce drugačno situacijo,” je bil jasen.

Na to je Šarec pripomnil, da je res, da so šli na volitve in osvojili drugo mesto. “Glede na to, da smo se zavedali, kaj bi leta 2018 pomenila vlada Janeza Janše, smo vložili mnogo naporov zato, da smo sestavili vlado. Če bi imel Janez Janša vlado že te dve leti, potem bi se dogajalo vse tisto, kar se dogaja zdaj, pa še kaj več,” je pripomnil Šarec.

Potem, ko je Šarec priznal, da je vlado sestavljal na vse ali nič samo, da zmagovalec volitev ne bi sestavil vlade, se je navezal na svoj nedavni zapis, kjer je priznal, da v normalnih razmerah ne bi podprl Karla Erjavca. “Ja, v normalnih razmerah pač opozicija čaka na priložnost na volitvah, gre na volitve in če uspe zmagati, sestavi vlado, tokrat pa vidimo kaj se dogaja.” Kljub temu, da je znano, da je Šarčeva vlada brutalno kadrovala, je kot razloge za “nenormalne” razmere navedel zamenjave na NPU, Policiji. “Potem ti ukrepi v nedeljo zvečer, zveš kaj se bo dogajalo drug dan.” Čeprav je bilo iz opozicijskih vrst slišati, češ kako lahko imamo najdaljši lockdown, je še pritrdil: “Zdaj so kar naenkrat vse odprli, da ljudje gnetejo po nakupovalnih središčih. Potem bomo  spet zapirali. To je samo vrh ledene gore. Ta destruktivna politika, mimogrede Janez Janša še vedno ni čestital Bidnu.” Po prepričanju Šarca je Janša tukaj skupaj s Severno Korejo. “Drugi so čestitali in to nas skrbi. Zato smo se odločili sestavljati to vlado,” je pripomnil, čeprav je znano, da Biden še sploh ni bil uradno potrjen kot ameriški predsednik.

Peterle: Imamo stabilno demokratično izvoljeno vlado
Peterle je izrazil prepričanje, da bi bila menjava vlade škodljiva. “Lahko se nam zgodi, da bi imeli v enem letu na podlagi istih volitev tri vlade v zelo zahtevnem in zelo napetem času, ko potrebujemo stabilnost. Mi se lahko ukvarjamo s tviti, pismi, ne vem čem še. Mi imamo stabilno demokratično izvoljeno vlado, ki jo vodi zmagovalec prejšnjih volitev, kar se mi zdi tudi prav,” je poudaril in dodal, da je podlago naredil odstop prejšnje vlade, odstop nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca. “Opozicija ima nešteto možnosti, da se uveljavlja, ampak v tej situaciji ne bi posegel po vsakem sredstvu.” Kritično je izpostavil, da sedaj delajo iz Janše eno strašilo, tako rekoč sovražnika, eni govorijo o totalitarizmu itd. “Poglejte, vsaka nova vlada pomeni spremembo. V Ameriki, če znotraj iste stranke pride do novega predsednika, se zamenja 10 tisoč ljudi.” Ob tem je poudaril prepričanje, da smo se pri nas navadili na nove standarde. “Če tapravi menjajo, potem je to stroka, če pa drugi to delajo, je to politika in politični pritisk.”

Foto: Printscreen

Šarec: Bistvo vsega je, da Janez Janša in stranka SDS, pač dobivata bumerang
Na ta očitek je Šarec pripomnil: “Ali mislite, če bi bili mi danes na vladi, pa gospod Janša v opoziciji, da bi nas šparal. Mislim, da ne. Počel bi vse sorte. Jaz sem to že izkusil v zadnjih 3 tednih svoje vlade, ko je bila vlada že praktično mrtva, pa so iz SDS-a kar brcali v našo vlado. No, potem so prevzeli in gospod Peterle jaz bi samo to povedal, da nismo mi grda opozicija.” Po besedah Šarca je bistvo vsega, da Janez Janša in stranka SDS pač dobivata bumerang. “Oni so se preden so prevzeli vlado delali najbolj pametne, vse so znali, vse so vedeli, danes pa dobivajo bumerang. Za to gre, to bi vi bolje vedeli, ker ga poznate od začetka osamosvajanja. Nenazadnje je tudi on vas prvi začel rušiti leta 1992.”

Peterle je na to odvrnil, da so bile takrat (leta 1992) razmere drugačne, čeprav obžaluje, da je doživel ploho. “Dva sta odpadla, tretji je zmagal. Takrat se Demos ni držal odločitve, da se gre na volitve, ampak so odšli podirati svojo vlado. Bi odgovoril na vprašanje Šarca, kaj bi Janša delal, gotovo ne bi iz naftalina vlekel Karla Erjavca, da prevzame mandatarstvo.” Ker resnica boli se je Šarec na to odzval in pripomnil, da tukaj gre enostavno za to, da je bilo iz strank sporočeno, da njega v tem mandatu ne vidijo več, kot nekoga, ki bi lahko sestavljal vlado. Nato pa je Šarec priznal, da je pripravljen za nastanek vlade narediti marsikaj. Zatrdil je namreč: “Seveda sem to takoj sprejel in pripravljen sem marsikaj podpreti, zato, da dobimo novo vlado, ki bo delala z ljudmi drugače. Vlado, ki bo predvsem drugače komunicirala za začetek in potem še kaj drugega. Zato sem rekel, da v nekih normalnih razmerah seveda, mi ne bi podpirali gospoda Erjavca. Nenazadnje ima samo štiri poslance, ampak nenazadnje tudi vaš predsednik gospod Tonin je ves čas govoril o latvijskem modelu. To pomeni, da najmanjša stranka prevzame vlado, torej samo uresničujemo to, kar ni bila naša ideja.” Če je po besedah Šarca Karel Erjavec ta hip tisti, ki lahko sestavi vlado, lahko dobi glasove, mu je treba to tudi omogočiti, je prepričan.

Peterle: Ta vlada je premaknila Slovenijo iz mrtvega teka
“Ta situacija je nenormalna, zato je škodljivo, se v njej nenormalno obnašati. Zame je nenormalno imeti en virus pa tri vlade v enem letu. Lahko tudi štiri. Pri ljudeh, ki so na tem terenu se lahko zgodi, da spet komu kaj poči, pa bodo iskali četrto vlado,” je kritično zatrdil Peterle in se odzval na kritike na račun vlade Janeza Janše. “Glede kritike do Janševe vlade, če gremo sistematično pogledati po področjih, ta vlada je premaknila Slovenijo iz mrtvega teka. Stvari so se začele dogajati, je jasna v zunanji politiki, se stvari gradijo in tako naprej. Če pa je kakšno spremembo naredila, kakšen denar drugače obrnila, je to njena pravica in njena odgovornost.” Šarec je Peterletu odvrnil, da se strinja, da je Slovenija jasna v zunanji politiki in se spet navezal na primerjavo s Severno Korejo: “Slovenija je edina s Severno Korejo, ki še ni priznala Bidna. Medtem, ko so vse druge države navezale stike z nov administracijo, je šel Logar k Pompeu. To ne vem, če je ravno dobro za postavljanje Slovenije na politični zemljevid. Potem so premiki k Višegradu, Madžarski, Poljski. Se strinjam, da je aktivna zunanja politika, ampak ne vem če je to v pravo smer,” je dodal. Ni potrebno posebej poudarjati, da so kakršnikoli očitke glede zunanje politike smešni, namreč v času Šarčeve vlade, je bila politika povsem v slepi ulici. Glede na to, da je zunanji minister Anže Logar po štirih mesecih aktivne diplomacije institucionaliziral odnose z ZDA, o očitkih na račun obiska Logarja v ZDA sploh ni vredno zgubljati besed.

Foto: Printscreen

Peterle je na očitke Šarca dejal, da težko spremlja to napadanje srednjeevropske usmeritve Slovenije v zunanji politiki, in da eni delajo razliko med jedrno in Srednjo Evropo. “Mi smo srednjeevropska država in kot taka smo v jedrni Evropi in bomo v njej tudi ostali. Naša srednjeevropska identiteta je naš prvi zunanjepolitični okvir. Vesel sem, da je prišlo do krepitve sodelovanja.”

Za konec je Šarec pristavil: “Ampak Ljudmila Novak misli drugače, pa je poslanka vaše stranke.” Pač nekaj je potrebno odvrniti, konec koncev je težko reči, da Slovenija ni srednjeevropska država, če pa to je. Kdor tega ne ve, naj si malo obnovi znanje geografije iz osnovne šole ali pa si preprosto odpre Atlas.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button