Informer
Spletni posrednik informacij

Nemške oblasti aretirale domnevnega ruskega vohuna

0

Berlin – Nemško tožilstvo je v ponedeljek sporočilo, da so aretirali Rusa, ki je delal na nemški univerzi in je osumljen vohunjenja, ker naj bi posredoval informacije ruski obveščevalni službi.

 

Osumljenca, ki je bil identificiran le kot Ilnur N., so aretirali v petek, njegov dom in delovno mesto pa so preiskali. Zvezni tožilci so navedli, da je delal kot raziskovalni asistent pri profesorju za znanost in tehnologijo na nemški univerzi. Univerze niso navedli, prav tako niso pojasnili, kje v državi je bil aretiran. Moški je obtožen, da se je od oktobra lani do tega meseca vsaj trikrat srečal s pripadnikom ruske obveščevalne službe, ki ga tožilci niso navedli. Na dveh od teh srečanj naj bi v zameno za nedoločeno vsoto denarja posredoval informacije o univerzi. Sodnik je v soboto odredil, da moški ostaja v priporu, dokler ne bo vložena morebitna obtožnica.

 

 

Odnosi med Berlinom in Moskvo so bili v zadnjih letih napeti. Med razlogi so bile obtožbe o ruski vpletenosti v vdor v nemški parlament leta 2015, incident iz leta 2019, v katerem naj bi Rus po naročilu Moskve ubil Gruzijca v središču Berlina, in lanska zastrupitev ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Navalnega so na zdravljenje prepeljali prav v Berlin. Zadnji incident pa že tako napete odnose le še poslabšuje.

Foto Facebook
Izvor/Avtor NTA
Objavite komentar