Slovenija

Minister za zdravje Tomaž Gantar: “Za covid-19 bolnike je zagotovljenih 700 postelj, do konca tedna še dodatnih 300!”

Ministrstvo je za obravnavo covid-19 pacientov zagotovilo vsa trenutno potrebna sredstva, kadre, opremo in finančne vire.

Pri tem so poudarili, da je v tem trenutku največja težava kader, katerega bodo po zakonski podlagi premeščali iz njihovih primarnih delovnih mest, pri soočanju z epidemijo pa jim bodo pomagali tudi specializanti. V ta namen se bodo nekatere nenujne zdravstvene dejavnosti začasno zaustavile, medtem ko bodo določene zdravstvene aktivnosti še vedno delovale. Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob tem pohvalil vse sodelujoče in še enkrat pozval k spoštovanju vseh zaščitnih ukrepov. “Hvala vsem državljankam in državljanom, da spoštujete ukrepe, saj s tem pomagate celotni družbi. Vse zahvale tudi zdravstvenemu osebju za njihovo neprecenljivo delo in skrb za paciente, vse zahvale tudi vodstvom bolnišnic za dobro sodelovanje,” se je zahvalil minister Gantar. 

Na ministrstvu za zdravje so preko vikenda izvedli več aktivnosti za zagotovitev potrebnih prostih postelj za bolnike s covidom-19. “V naslednjih dneh bo za obravnavo covid-19 bolnikov najverjetneje potrebno več kot 700 postelj, te smo že zagotovili. Potekajo pa intenzivni pogovori, da jih bomo v naslednjih dneh pripravljali še dodatnih 300, skupaj torej tisoč,” je pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar.

V dogovoru z bolnišnicami so zagotovili kapacitete, a pri tem še vedno staja največja težava kader. Zato so v petem protikoronskem paketu uredili tudi zakonske podlage za premeščanje kadrov predvsem iz primarnega nivoja oziroma njihove preventivne dejavnosti. “Pomagali bodo tudi specializanti, saj smo v ta namen na ministrstvu že pripravili pravne podlage, da jih lahko njihove matične institucije vpokličejo, v kolikor jih bodo potrebovali,” je še pojasnil.

Odredba o začasnih ukrepih na področju izvajanja sekundariata, pripravništva in specializacije v času obvladovanja in preprečevanja širjenja nalezljive bolezni covid-19 omogoča, da izvajalci v izvajanje zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje in preprečevanje širjenja covid-19, vključujejo tudi specializante, zdravnike sekundarije in pripravnike. Na ministrstvu za zdravje ocenjujejo, da bodo izvajalci na ta način lahko zagotovili zadostno število zdravstvenih delavcev.

Nenujne dejavnosti v zdravstvu bodo v ta namen začasno prekinjene
V tem času se začasno prekinja izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev in nenujnih operativnih posegov, če njihova opustitev nima neposrednih negativnih posledic za paciente. Izjeme so onkološke storitve ter obravnave nosečnic in novorojencev, cepljenja in medicina športa. Prekine se izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev, vključno z zdravstvenimi storitvami v centrih za krepitev zdravja in zdravstveno vzgojnih centrih ter s preventivnimi storitvami v ambulantah družinske medicine – referenčne ambulante. Izjema so presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka, preventivna obravnava nosečnic, porodnic in novorojencev, preventivni pregledi otrok do dopolnjenega prvega leta starosti, preventivne storitve na področju medicine dela, prometa in športa, cepljenje in druge preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela neposredne negativne posledice za zdravje pacienta.

Na ministru za zdravje so ponovno pozvali izvajalce zdravstvene dejavnosti na sekundarnem in terciarnem nivoju, da ažurno vpisujejo posteljne kapacitete v interno spletno mesto za zagotavljanje prostih postelj za obravnavo Covid-19 bolnikov, saj lahko le na ta način dispečerska služba deluje optimalno in učinkovito ter brez nepotrebnih odklonov razporeja  bolnike glede na njihovo stanje in bližino bolnišnice. Na ministrstvu so vzpostavili tudi spletno mesto za poročanje negovalnih posteljnih kapacitet v specialnih bolnišnicah.

Minister Gantar še enkrat naprosil vse, da se dosledno držijo ukrepov in se zahvalil vsem, ki sodelujejo pri soočanju z epidemijo
Gantar je še izpostavil, da ministrstvo izvaja vse aktivnosti, ki so bile za te situacije načrtovane, da je položaj obvladljiv tudi zaradi dobrega sodelovanja izvajalcev zdravstvenih dejavnosti, pa vendar nagovoril vse: “Moja prošnja in opozorilo ostajata, vsi se moramo dosledno držati ukrepov, vsi, od prvega do zadnjega. Prihajajoči dnevi bodo odločilni za naše soočenje z virusom, popravnega izpita ne bo. Ustavitev javnega življenja za teden, dva, je nujna za zaščito najšibkejših in normalno delovanje javnega zdravstvenega sistema.” Dodal je še, da lahko z majhnimi odrekanji lahko naredimo ogromno, pomaga pa lahko vsak izmed nas z odgovornim ravnanjem.

“Nošenje maske, higiena rok in kašlja, držanje primerne distance, vse to so ukrepi, ki potrjeno delujejo. Hvala vsem državljankam in državljanom, da spoštujete ukrepe, saj s tem pomagate celotni družbi. Vse zahvale tudi zdravstvenemu osebju za njihovo neprecenljivo delo in skrb za paciente, vse zahvale tudi vodstvom bolnišnic za dobro sodelovanje,” se je še zahvalil.

Sara Rančigaj/Nova24TV

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button