Politika

Minister Gantar pravi, da bo minister, dokler bo takšna odločitev predsednika vlade – a v statutu DeSUS je zapisano drugače

Minister za zdravje Tomaž Gantar ocenjuje, da je odločitev sveta DeSUS za izstop iz vladne koalicije logična glede na dogajanje na političnem področju. Sam bo minister, dokler bo premier ocenjeval, da lahko še kaj naredi oziroma dokler ne bo druge rešitve. Situacija je tako resna, da resor ne sme ostati brez nekoga, ki bo to delo delal naprej, je povedal.

Tomaž Gantar je pojasnil, da bo ostal minister, dokler bo takšna odločitev predsednika vlade Janeza Janše. Vendar pa v 41. členu statuta DeSUS piše, da mora minister iz vrst te stranke, v primeru izstopa stranke DeSUS iz vladne koalicije, odstopiti s svojega položaja. Kar v tem primeru ne velja le za ministra za zdravje Tomaža Gantarja, pač pa tudi za Jožeta Podgorška, ki je nasledil Aleksandro Pivec na položaju ministra za kmetijstvo. Če minister, ki prihaja iz vrst DeSUS-a ne odstopi, mu preneha članstvo v stranki, še piše v statutu.

Minister za zdravje pa se je odzval tudi na besede premierja Janeza Janše, ki je danes dejal, da si želi, da bi se Gantar lotil priprav na cepljenje, namesto da se ukvarja z rušenjem vlade. Gantar je odgovoril, da je sam in njegova ekipa v teh mesecih vložila v tej epidemiji toliko dela, da se mu takšnih izjav ne zdi smiselno niti komentirati, “ker niso na mestu,” poroča STA. Današnja odločitev sveta stranke DeSUS je, po Gantarjevih besedah, glede na dogajanje, predvsem na političnem področju, logična. “Na to smo opozarjali tudi predsednika vlade, da enostavno na ta način verjetno ne bo šlo in da bomo prišli do točke, kjer pač kot politična stranka ne bomo mogli več sodelovati. In to se je žal zgodilo, pa naj bo trenutek pravi ali nepravi, enostavno skoraj ni bila možna druga odločitev,” je Gantar dejal v izjavi po svetu stranke.

 

Foto: Twitter

Če je kdo, ki bi lahko njegovo delo opravil bolje, minister s tem nima težav
Kar zadeva poslansko skupino in njeno ravnanje po odločitvi sveta stranke, minister ocenjuje, da bo v veliki večini podprla odločitev sveta. Na vprašanje, ali bi mu tudi v morebitni novi vladi pripadel zdravstveni resor, pa je odgovoril, da tega, kaj se bo dogajalo v prihodnje, ne ve. Sam je sicer pripravljen delati, saj je situacija še naprej resna in nas še vedno čaka težko obdobje, vsaj dokler ne bo cepiva. Če pa je kdo, ki bi to lahko naredil bolje, pa tudi s tem nima težav, je pojasnil.

Treba je spremeniti komunikacijo in pridobiti zaupanje glede tega, da ukrepi delujejo
Kljub vsemu, če pogledam za nazaj, mislim, da večjih napak nismo delali, da je bilo veliko dela opravljenega,” je dejal Gantar. Morda bi bila danes, če pogleda za nazaj, kakšna odločitev drugačna, večina pa ne, je še dodal in povedal, da glavno napako vidi v komunikaciji. Pojasnil je, da je treba ljudi v prvi vrsti prepričati, da je nekaj smiselno, prisila pa pri takšnih ukrepih ni prava pot. Pojasnil je tudi, da strokovna skupina ni bila razrešena, pač pa smo prišli do točke, ko smo po rezultatih ob enakih ukrepih slabši od ostalih držav. “Verjetno smo nekaj delali narobe in je na tem mestu smiselno strokovno skupino menjati,” je dejal in dodal, da bi bilo treba delati v smeri, da bi večjo težo imela epidemiološka stroka in bi v skupino vključili še kakšnega psihologa ali sociologa.

Gantar je tudi ponovil, da še vedno vztraja pri zapiranju javnega življenja čez praznike, saj se še vedno gibljemo okrog 1250 do 1300 zasedenih postelj v bolnišnicah, še vedno je zdravstveno osebje močno preobremenjeno in velikih rezerv tu ni pričakovati. Bližajo se prazniki in, kot pravi, ga je tega obdobja na nek način strah.

Sara Bertoncelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button