Politika

Minister Aleš Hojs o petkovih neprijavljenih protestih: “Policija mora in verjamem, da bo to naredila skupaj z zdravstveno inšpekcijo, bolj intenzivno legitimirati te ljudi! (VIDEO)

Vlada zaradi slabšanja epidemiološke slike zaostruje ukrepe v gostinskih lokalih in trgovinah, zbiranje pa je od sedaj naprej omejeno na največ deset ljudi. Policija bo strožja pri izvajanju nadzora, tudi petkovih protestnikov, prestolnica je namreč v špici okuženosti. Petkovo zbiranje po besedah ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa meče slabo luč na vse tiste, ki odloke spoštujemo. 

“Policija mora in verjamem, da bo to naredila skupaj z zdravstveno inšpekcijo, bolj intenzivno legitimirati te ljudi, da pridejo do teh podatkov. Se pravi beležiti, kdo tam. S preprostega vidika, ker je prav, da ti ljudje plačajo kazen, če kršijo odlok,” je prepričan.

V luči dejstva, da je Ljubljana v špici okuženosti, je minister Aleš Hojs v oddaji Tema dneva poudaril, da ne razume kako je mogoče, da protestniki ne uvidijo nevarnosti takšnega zbiranja, da tako zbiranje predstavlja potencialno širjenje okužb in nenazadnje, da ne vidijo, da se norčujejo iz pravne države.

 

Ti ljudje neprestano kršijo odloke
Hojs je poudaril, da to seveda ne pomeni, da se kogarkoli obtožuje ali na kogarkoli kaže s prstom, da je on tisti, ki je glavni povzročitelj širjenja okužb. “Nedvomno pa je dejstvo, da ti ljudje neprestano kršijo odloke,” je bil jasen in ob tem poudaril, da na vse, ki protestirajo, apelira, da vendarle uporabijo toliko zdravega razuma, da končno sprevidijo, da je vrag odnesel šalo. “Torej, da smo globoko v oranžni fazi, tik pred epidemijo, da imamo veliko bolniških postelj zasedenih, da imamo ljudi na intenzivni negi in da je vendarle čas, da sami od sebe spoznajo, da sedaj ni čas za to, da se ta potencialna nevarnost tako tvegano lahko širi, kot jo širijo na teh dogodkih.”

“Po drugi strani pa je seveda res, da mora policija in verjamem, da bo to naredila skupaj z zdravstveno inšpekcijo, bolj intenzivno legitimirati te ljudi, da pridejo do teh podatkov. Se pravi beležiti, kdo je tam. S preprostega vidika, ker je prav da ti ljudje plačajo kazen, če kršijo odlok,” je poudaril in dodal, da je glede na to, kar se je dogajalo zadnjih toliko petkov, mogoče predvideti, da bo na tem shodu več kot deset ljudi. “Seveda sam računam, da bosta policija in inšpektorat v nadaljnjih tednih, v kolikor bo epidemija trajala, ukrepala bolj odločno in bolj intenzivno.”

S skupnimi močmi imamo čas, da preprečimo, da bi ponovno prišli v nek lockdown

Na vprašanje okrog nadaljnjih ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom je minister Hojs odgovoril, da imamo še zadnjo stopnjo oranžnega dela, kjer je predvidenih še nekaj ukrepov, s katerimi bi lahko preprečili tisto najhujšo, rdečo fazo. “V tisti rdeči fazi pa imamo seveda že opravka z delnim zaprtjem vsega kar je bilo odprto, oziroma s ponovitvijo scenarija iz spomladanskih mesecev. Tega si nihče ne želi. Mislim, da je to vsem postalo jasno, kot vidim tudi opoziciji, ki so v teh dni šli v smer, da je potrebno stopiti skupaj in se skupaj zoperstaviti epidemiji,” je izpostavil in ob tem dodal, da verjame, da imamo s skupnimi močmi čas, da preprečimo, da bi ponovno prišli v zaprtje javnega življenja, kot je bilo to spomladi.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button