Svet

Kickl: “Nasprotovanje centralistom EU”

Vodja FPÖ Herbert Kickl o pomenu sodelovanja z drugimi domoljubnimi strankami. Intervju z Kicklom je opravil novinar medija Zur Zeit  Bernharda Tomaschitza.

Zur Zeit: Gospod vodja zvezne stranke, v prvem odzivu na deklaracijo o prihodnosti Evrope, ki jo je podpisalo 16 evropskih desničarskih strank, med njimi tudi FPÖ, ste izrazili veliko zaupanje. Kako pomembno je okrepljeno sodelovanje med domoljubnimi silami na ravni EU?

 

Herbert Kickl: Verjetno je pomembnejši kot kdaj koli prej. Navsezadnje EU vse bolj krepi svojo centralistično usmeritev, države članice pa naj bi bile vidno omejene v svoji suverenosti. Poglejte le, kaj se dogaja z Madžarsko. Povsem nesprejemljivo je, da nizozemski predsednik vlade Marc Rutte poziva Madžarsko, naj izstopi iz EU, in dobesedno pravi: “Madžarsko želimo spraviti na kolena. To je uničujoče poseganje v državno avtonomijo zakonodajalca in kaže na domnevo EU. To je pravi škandal. Avtonomija držav je poteptana. Tega ne moremo in ne smemo dovoliti.

Zur Zeit: EU je pred kratkim začela “konferenco o prihodnosti Evrope”. Kaj naj si o tem mislimo?

Kickl: Bati se je, da bodo centralisti ponovno množično spodbujali nadaljnjo slabitev nacionalnih držav. Domoljubne stranke se morajo in se bodo temu zoperstavile. Kaj EU potrebuje, da bi sploh imela prihodnost, je zapisano v deklaraciji, ki ste jo prej omenili. Ena od najpomembnejših točk je nedvomno vrnitev h komponentam nacionalne države. Vse drugo je škodljivo – tudi za samo EU.

Zur Zeit: V Avstriji si nobena druga stranka ne upa mešati štrene z EU. Pri tem ima FPÖ tako rekoč edinstveno prodajno prednost.

Kickl: Res je, žal smo edini, ki si upamo spregovoriti. Tako je pri številnih vprašanjih. Žal avstrijska vlada brez pomislekov sprejema vse zunanjepolitične poteze EU in predvsem Nemčije. Od naše nekdaj ugledne vloge posrednika, ki jo je v glavnem spodbudil nekdanji zvezni kancler Bruno Kreisky, ni ostalo veliko. Tam smo, ko gre za obsojanje Madžarske in drugih vzhodnoevropskih držav, ki nočejo trajno plesati po bruseljski melodiji. Merklova je stisnila prste in Avstrija se je pritožila. To se mora spremeniti, to ne sme biti prihodnost. Merklova je zamahnila s prsti, Avstrija pa se je zbrala – to se mora spremeniti, to ne more biti prihodnost.

Zur Zeit: Kako pomembno bi bilo, da bi evropske domoljubne stranke prevzele več vladne odgovornosti? V mislih imam čas, ko ste bili notranji minister in ste odlično sodelovali z italijanskim kolegom Salvinijem.

Kickl: Sodelovanje z Matteom Salvinijem je dober primer. Takrat nam je uspelo doseči veliko pozitivnega za naše države na področju azila in boja proti nezakonitim migracijam. Deloval je. Seveda si moramo še naprej prizadevati za odgovornost vlade, vendar ne za vsako ceno. Smiselno je, če lahko stranka uresniči svoje zamisli ali vsaj velik del njih. Toda preden se boste vdali vase, je veliko bolje, da je opozicijska politika ostra. V vladi smo lahko uresničevali svoje ideje, čeprav nas je ÖVP bojkotirala povsod, kjer je bilo to mogoče, na primer pri vprašanju preventivnega pridržanja. Tudi sedanja migracijska politika te vlade je kombinacija neukrepanja, neznanja in nenehnega organizacijskega neuspeha. Takrat nismo bili pripravljeni igrati vloge nadomestnega zastopnika te politike. Zato je Kurz nazadnje prekinil koalicijo, ne pa zaradi Ibize.

Zur Zeit: Znano je, da FPÖ vzdržuje prijateljske odnose z italijansko Lego, Nacionalnim zborom Marine Le Pen ali AfD. Kaj pa vzhodno- in srednjeevropske domoljubne stranke, kot sta poljska PiS ali madžarski Fidesz?

Kick: Stiki so vzpostavljeni, predsednik vlade Orbán in predsednik PiS Kaczyński pa sta podpisala tudi skupno izjavo. Mislim, da smo na pravi poti, in naši poslanci Evropskega parlamenta s Haraldom Vilimskim na čelu opravljajo odlično delo. Domoljubi moramo govoriti z enim glasom. To je naša naloga, za to smo bili izvoljeni. Odstopanja EU lahko odpravimo le skupaj.

Zur Zeit: V kolikšni meri imajo pri sodelovanju še vedno vlogo “zapuščine zgodovine”, npr. Beneševi dekreti ali Avnojske odločbe?

Kickl: Seveda so to še vedno boleče točke. In ne bomo dovolili, da bi jih pozabili. Na številnih drugih področjih, kot sta EU in boj proti množičnemu priseljevanju, pa smo enakega mnenja.

Bernhard Tomaschitz

Demokracija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button