Politika

“Gre za zavestno kršitev statuta stranke, ki odvzema članstvu pravico do izražanja stališč ter jo daje v roke zgolj funkcionarjem!” se glasi odziv ministrice Aleksandre Pivec na odločitev statutarne komisije

Statutarna komisija stranke DeSUS je odločila, da bodo naslednji koraki vezani na razrešitev Aleksandre Pivec sloneli na odločitvi predsednika Sveta stranke Tomažu Gantarju.

 

Omenjeno pa je v popolnem nasprotju s statutom stranke, saj je predsednik stranke odstavljen lahko le v primeru predčasno sklicanega Kongresa stranke, kar je potrdil tudi Inštitut za ustavno pravo. Če bi lahko Svet stranke odločal o tem, kdo je lahko predsednik in kdo ni, to pomeni, da bi lahko svet stranke razrešil vsakega predsednika, tudi tistega, ki bi bil na novo izvoljen in zaradi tega ne bi bilo potrebno sklicevati najvišjega organa stranke – kongresa. S tem pa vso moč prelagajo v roke funkcionarjem in jo odvzemajo članstvu.

 

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec se je seznanila s sklepi, ki jih je v ponedeljek na seji sprejela Statutarna komisija stranke DeSUS. Kot je zapisala v izjavi za javnost, bo na podlagi zapisnika Statutarne komisije sklicala Izvršni odbor stranke, ki bo obravnavala sprejete sklepe. Glede na sklep Statutarne komisije, odločitev o nadaljnjih korakih sloni na predsedniku Sveta stranke DeSUS Tomažu Gantarju.

Po njeno predsednik stranke ne more biti razrešen s strani Sveta stranke, ampak samo v primeru ko je sklican izredni kongres stranke, kar je potrdil tudi Inštitut za ustavno pravo. V tem primeru gre torej za zavestno delovanje v nasprotju s statutom stranke DeSUS in je popolnoma nasprotno z elementi demokracije in demokratično urejeno stranko.

Foto: STA

Odločitev razrešitve s Svetom stranke DeSUS bi po mnenju predsednice pomenila, da v stranki DeSUS ni potreben najvišji organ stranke, Kongres stranke DeSUS. “V tem primeru bi ob morebitni izvolitvi novega predsednika stranke lahko Svet stranke DeSUS ponovno izglasoval razrešnico predsedniku. S tem korakom se odvzame pravica članom za izražanje lastnih stališč preko kongresa, saj odločitve pripadajo zgolj funkcionarjem Sveta stranke DeSUS,” še meni aktualna predsednica Demokratične stranke upokojencev.

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button