Svet

Evropska poslanka Romana Tomc kritično o predsednici Evropske komisije – slednja je pozabila na demografijo

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v svojem govoru o stanju v Uniji predstavila prednostne naloge in cilje EU v prihodnjih mesecih in letih, so sporočili iz slovenskega sektorja poslanske skupine Evropske ljudske stranke.

Evropska poslanka Romana Tomc se je v svojem komentarju osredotočila na področje zaposlovanja in sociale, predvsem na minimalno plačo, ki so je omenila predsednica Evropske komisije: “Vsi se strinjamo, da je vprašanje minimalne plače eno osrednjih pri urejanju trga dela. Veseli me, da je bila minimalna plača v govoru tudi posebej izpostavljena. Glede na prepletenost evropskega gospodarstva je povsem na mestu, da se minimalna plača ureja na enoten način. Ne gre za vprašanje, minimalna plača da ali ne, ampak za vprašanje, na kakšen način bo le ta opredeljena. Prav gotovo ne v absolutnem znesku, ampak kot relativno razmerje v povezavi s povprečno plačo. Posebej pomembno pri tem je, da se ohrani vloga socialnih partnerjev. V Sloveniji je socialni dialog, še posebej vloga sindikatov, dobro razvit. Posledica tega je tudi relativno dobro razmerje med minimalno in povprečno plačo. Lahko rečemo, da že danes izpolnjujemo merila, ki se bodo za celotno EU najbrž šele oblikovala.”

V zadnjem času veliko govorimo tudi o demografiji. Pred nekaj dnevi je komisarka Šuica v Bruslju predstavila poročilo o vplivu demografskih spremembah v EU. Romana Tomc je ob tem komentirala: “Ursula von der Leyen pa v svojem govoru demografskih izzivov ni niti omenila, kar me zelo žalosti. Demografija je eno ključnih področjih, ki mu moramo nameniti več pozornosti, da se ne bomo že čez 10 let spraševali, kje smo zgrešili. Koliko od vseh milijard, ki jih bomo porabili v naslednjih letih, bo šlo za starejše in za spodbujanje družinskega življenja? Brez ljudi bo namreč vsak izmed ambicioznih programov, ki jih je predsednica von der Leyen predstavila, brez vrednosti.”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button