Svet

Beloruske državne medije po zadnjih nasilnih dogodkih zapuščajo dobro plačani novinarji, saj ne želijo biti še naprej del tamkajšnjega propagandnega stroja

Po zadnjih podatkih beloruske državne medije zapuščajo številni novinarji, ki so naveličani režimske propagande.

 

Včeraj so pred sedežem državne televizije potekale demonstracije. Gre za odgovor na zadnje dogodke v tej državi. Ob tem so bili številni pripravljeni podati izjave z namenom pojasnitve te svoje težke odločitve. Na državni televiziji se je nekaj kuhalo že pred volitvami. Posamezni novinarji so zapuščali svoja delovna mesta, ali pa so bili odpuščeni. Kot razlog so navedli kritične komentarje na račun oblasti na družbenih omrežjih.

Minuli petek se je mnogo tistih, ki so še uradno delali na televiziji, udeležilo t. i. verig solidarnosti. Vsi novinarji, ki delajo za državne televizije pa so prejeli opozorila, da predstavljajo “moteči element” ter da se poslopju televizije lahko premikajo le v spremstvu varnostnikov. V ponedeljek so se protesti pričeli že zjutraj, in sicer pred poslopji treh državnih televizij. V poletni vročini, pri skoraj 40 C, so novinarji vzklikali, da so naveličani dela v propagandni mašineriji Aleksandra Lukašenka, poroča belsat.

 

Eden izmed razočaranih novinarjev je ob tem dejal, da je skoraj do konca verjel, da je Lukašenko domoljub in zagotovilo varnosti pred ruskim napadom, sedaj pa ve, da je to neumnost. Garant varnosti pred rusko agresijo je po njegovem zgolj beloruski narod, ki tega ne bo dopustil. Ne želi izdati svojega imena in priimka, je pa povedal, da je bil dodeljen najbolj zaupanja vredni skupini novinarjev, ki so blizu tamkajšnjemu predsedniku in ki se je ukvarjala z vsemi njegovimi obiski in potovanji, s poudarkom pri tistih na domačih tleh. Med temi novinarji se je znašla tudi Tacciana Revizore. Dolgo časa je razmišljala o menjavi službe. Prelomni dogodek pa je bila prav brutalna prekinitev miroljubnih demonstracij, ob čemer je dejala: “Belorusi so miroljuben narod. Mi pa smo videli, da več ne protestira samo opozicija, ampak običajni ljudje. Vsakdo pozna koga, ki je odšel na ulico. Na primer moja mati je protestirala v Mohylevu.” 

 

Oblast kupovala naklonjenost novinarjev s privilegiji in nadstandardnimi plačami

Obenem je priznala, da se je v trenutku odločitve za odhod, počutila neverjetno lahkotno in svobodno. Spregovorila je še novinarka Lubou Lavonavič, ki je 12 let delala za eno izmed državnih televizij, nazadnje v športni redakciji. Zdelo se ji je, da gre za oddelek varen pred politiko, a so volitve in brutalnost varnostnih organov marsikaj spremenili. Sedaj je prepričana, da so v tem trenutku vsi, ki delajo na televiziji, del tega sistema in ga podpirajo. “Prišel je čas, da se nekaj spremeni,” je še prepričana.  Še ena novinarka Nadzieja Cvirko pa je delala za državno televizijo kar 19 let. Gre za kanal ONT , kjer je bila zaposlena vse od njegovega nastanka, in ki naj bi bil sodoben in bolj svobodnjaški od prvega kanala državne televizije. Njen pogled pa se je močno spremenil leta 2010, ko je oblast zmanjšala sredstva po brutalnem zatrtju demonstracij po predsedniških volitvah.

Foto: belsat

Takrat se je pričela tudi počasi oddaljevati od politike, prejšnji teden pa je dala odpoved. Vendar pa tamkajšnja oblast dobro ve, kako finančno zvezati novinarje, da bi si glede morebitnega odhoda s televizije premislili. Novinarka Lavonavičeva ob tem navaja, da je spomladi kupila stanovanje po nižji ceni kot na prostem trgu. Toda kljub temu je morala vzeti kredit in podpisati zaprisego, da v naslednjih 45 letih na televiziji, kjer je zaposlena, ne bo dala odpovedi. V primeru, da bi to naredila, bi morala plačati nakup stanovanja po ceni, ki velja na prostem trgu. Tako oblasti uspe držati na kratko številne novinarje. Prav zato mnogi, še zlasti tisti najmočneje povezani s politično propagando, ostajajo. Za številne izmed beloruskih novinarjev je delo na državni televiziji predstavljalo življenjske sanje. Zaslužki poročevalcev in voditeljev znašajo med 1500- 2000 evri mesečno, kar je za beloruske razmere ogromno.

Foto: belsat

Nemški finančni minister Olaf Scholz je opisal predsednika Aleksandra Lukašenka kot diktatorja, ki je izgubil podporo pri ljudeh in opozoril Moskvo, da ne sme izvajati intervencij, ki bi pomagale Lukashenku obdržati oblast. Protesti v Minsku so čedalje bolj številčni. Po navedbah medijev se je v nedeljo na ulicah zbralo več deset tisoč ljudi, po drugih navedba pa celo preko sto tisoč. Lukašenko sporoča vsem, da bodo novo volitve le, če ga bodo ubili, kar je povedal pred skupino delavcev v tovarni v Minsku. Belorusi vzklikajo “Odstopi,” medtem ko popolnoma okupirajo glavno mesto Minsk na največjem protestu do sedaj. Udeležencem protestov je dovolj in ne priznavajo zadnjih volitev, ki so bile, tudi po številu protestnikov sodeč, več kot očitno prirejene.

Domen Mezeg /Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button