Politika

Aleksandra Pivec za Nova24TV: DeSUS z Erjavcem nima nobene veze več s tistim, za kar je bila stranka ustanovljena – da je neideološka stranka upokojencev in ranljivih skupin!

Medtem, ko slovenska javnost še vedno čaka odločitev treh poslancev DeSUS-a, komu bodo sledili, ali predsedniku Karlu Erjavcu ali pa vladi Janeza Janše, je nekdanja predsednica stranke upokojencev dr. Aleksandra Pivec na Facebooku sporočila, da je v njeni glavi dozorela odločitev, da je čas za novo stranko skupaj s somišljeniki. “Obžalujem predvsem to, da se je DeSUS kot stranka popolnoma oddaljil od svojih vsebinskih načel in vsebinskih zavez,” je izpostavila glede aktualnega dogajanja in da je že pred časom spoznala, da Karlu Erjavcu v bistvu ni interes prevzeti DeSUS-a ali znova postati minister v vladi, ampak so njegove ambicije višje. 

 

Na vprašanje, če jo dogajanje v DeSUS preseneča, je Aleksandra Pivec v Temi dnevi pojasnila, da je zelo podobno situacijo, ki se je v resnici zgodila, napovedala pozno spomladi, ko so se začeli nemirni dogodki v DeSUS-u. “Mislim, da smo prvi del mandata izjemno vsebinsko dobro začeli. DeSUS je postavil visoke ambiciozne cilje in mislim, da smo jih v okviru vlade uspešno izvajali. Takrat so se začeli povzročati različni nemiri. Zelo kmalu je postalo jasno, da to ni zaradi tega ker sem jaz moteč faktor kot predsednica, ampak zaradi drugih namer: povzročanje nestabilnosti v DeSUS in posledično povzročanja nestabilnosti v vladi. Dogodki so se odvijali tekom celega poletja.”

Po besedah Pivčeve je zelo hitro postalo jasno, da se na čelo DeSUS-a želi vrniti Karel Erjavec. Že takrat je nekako videla scenarij, da v bistvu gospodu Erjavcu ni interes prevzeti DeSUS-a ali znova postati minister v vladi, ampak so njegove ambicije višje. “Obžalujem zgolj samo to, da smo se od tistega trenutka naprej nehali ukvarjati s pomembnimi vsebinami, velik del teh je ostal neizpolnjen v koalicijski pogodbi in DeSUS je postal predmet ene manipulacije, enega političnega kupčkanja, ki pravzaprav nima nobene veze več s tistim, za kar je stranka bila ustanovljena in za kar bi morala funkcionirati,” je prepričana.

Govori se zgolj in samo o tem ali se bo zbralo dovolj glasov in, ali bo koalicija KUL uspela z nezaupnico
V povezavi s tem, da Erjavec s poslanci sploh ni kaj dosti sploh govoril o uresničevanju koalicijskega programa in ni prišel na koalicijski vrh, kjer se je potrjeval PKP7, kjer se namenja zajeten denar upokojencem, je Pivčeva povedala, da obžaluje, da je DeSUS kot stranka popolnoma oddaljil od svojih vsebinskih načel in vsebinskih zavez. “Kot sem že rekla, veliko smo jih že izpolnili v tistem prvem delu, ko smo se resnično ukvarjali z izpolnjevanjem koalicijske pogodbe in zavez, čeprav je že tudi takrat bilo jasno, da je bila situacija prvega vala epidemije. Vseeno smo ohranjali fokus na vsebinski del. Mislim, da največjo škodo pri tem utrpijo naši deležniki, volivci in pa ljudje. Nasploh imam občutek da tokrat slovenska politika resnično dosega popolno dno, govori se tudi nasploh zgolj in samo o tem ali se bo zbralo dovoljšno število glasov ali bo koalicija KUL uspela z nezaupnico in vzpostavljanjem neke nove koalicije.” Pivčeva kritično poudarja, da praktično že nekaj mesecev v Sloveniji nihče ne govori o nobenih vsebinah in pa o tem, kaj ljudje od politike pričakujejo.

 

Po besedah Pivčeve je DeSUS že v svoji ustanovitvi pred 30 leti jasno zapisal, da je neideološka stranka, ki je bila ustanovljena zaradi interesne skupine ljudi-starejših, upokojencev, predvsem ranljive skupine ljudi tudi in kot takšna je neideološka. “Razumem, da znotraj stranke se vedno znajdejo člani, ljudje, ki imajo različne ideološke poglede, ampak seveda ti morajo ostati ob strani pomembnim vsebinam. Tokrat je DeSUS resnično pokazal, da ni stranka, ki je usmerjena v interesno skupino ljudi, ampak so se izrazito ideološko opredelili in tudi na osnovi tega izglasovali izstop iz koalicije.”

Velik val izpisov in tudi klicev sledil kmalu po kongresu
Pivčeva je poudarila, da ko so se začeli nemiri je opozarjala, da vse kar se dogaja zame ali za določene člane te stranke ni slabo, tudi ne toliko za vlado, je pa izjemno slabo za samo stranko in njene volivce. Veliko število članov se je namreč izpisalo že z njenim odhodom. “Moram pa reči, da je en velik val izpisov in tudi klicev sledil kmalu po kongresu, ko so ljudje dejansko doumeli, da se je tisti scenarij, ki smo ga ves čas predvidevali, tudi zgodil. Še sedaj dobavam vsak dan mnogo izpisnih izjav in pa tudi klicev oziroma pozivov k temu, da ustanovimo novo stranko, ki bo resnično dajala v ospredje potrebe ljudi, potrebe terena in tudi delala v skladno s svojimi vsebinskimi zavezami in v skladu s tem kar ljudje v tem trenutku želijo, potrebujejo.” Pivčeva je prepričana, da je teh problemov ali izzivov je več kot dovolj, zato tudi potihoma razmišljajo, da v resnici oblikujejo novo politično opcijo, ki bo pokrila prav to vsebinsko polje in delala za potrebe ljudi.

Foto: Nova24TV

“Po medijskem ali političnem umoru sem si vzela nekaj časa za temeljit razmislek,” je povedala in ob tem priznala, da je začetek neke nove politične opcije odgovor na poziv terena. “Moram reči, da nisem toliko presenečena, da se k nam obračajo nekateri člani DeSUS-a. Vedno bolj je tudi izrazit glas ljudi, bodisi iz okvira mojega resorja, torej podeželja: kmetje, gozdarji, ribiči in pa tudi ljudi, ki do sedaj niso bili izrazito politično opredeljeni, pač pa so iskali vsebinsko usmerjeno neideološko politiko. Prepričana sem, da v tem sredinskem političnem prostoru, takšna stranka primanjkuje.” Pivčeva je poudarila, da se je ves čas ministrovanja trudila delati izrazito na terenu v skladu s potrebami ljudi, slišati glas terena, slišati glas tistega kar ljudje pričakujejo od nas in tudi nova politična opcija bo po njenih besedah predvsem opcija, ki bo usmerjena v potrebe ljudi, potrebe državljanov, države, posameznih področij. “Zato na takšen način poslušamo oblikovati program in pa iskati ljudi, ki nam bodo na tej poti sledili.”

Pripravljenost za vodenje kmetijskega resorja ostaja
Pivčeva je povedala, da je po odstopu povedala, da se ne želi priključiti nobeni drugi politični stranki, opciji. “V DeSUS sem pristopila resnično iskreno, z iskrenimi nameni. Že prej sem povedala, da če bom nadaljevala pot, jo bom po samostojni poti. Zavrnila sem sodelovanje z SLS, za povezovanje pa sem vedno na voljo, za vse ki imajo podobno vizijo, željo, delati vsebinsko usmerjeno in povezovalno, znotraj sredinskega političnega prostora. Torej, če je želja po povezovanje, smo na voljo.”  Na vprašanje, če bi se odzvala morebitnemu vabilu, da vnovič prevzame svoj resor, je Pivčeva povedala je, da ima občutek, da je svoj kmetijski resor zapustila v sredini dela z resnično veliko vizijo in idejami kaj je ve kmetijstvu potrebno storiti. “Tudi moji deležniki (kmetje, gozdarji) me pokličejo, pričakujejo ali si želijo moje vrnitve. To delo sem opravljala resnično pripadno, s srcem, in znanjem kar ga imam. V kolikor bi se premier Janez Janša odločil, da me povabi na pogovore, bi se z veseljem odzvala.” Zaveda se sicer, da je to tudi stvar političnih dogovorov. “Moja pripravljenost za vodenje tega resorja še vedno ostaja.”

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button