Iz lokalnih medijev

Lokalna hrana na vlakih: Slovenske železnice združujejo trajnost in okus

V tednu slovenske hrane, med 17. in 20. novembrom, Slovenske železnice prirejajo poseben projekt, ki povezuje lokalno hrano, domače podeželje in trajnostno mobilnost. Poimenovan “Lokalna hrana na vlakih”, ta pobuda ponuja potnikom simboličen opomnik: izbira lokalne hrane in potovanje z vlakom sta dejanja podpore Sloveniji. Na izbranih vlakih po Sloveniji potnikom delijo jabolka in med, pri čemer sodelujejo Čebelarska zveza Slovenije, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine in Slovenske železnice.

Miha Butara, direktor Slovenskih železnic – Potniški promet, poudarja, da je sodelovanje v tej akciji naravna izbira. “Naši vlaki povezujejo celotno Slovenijo in predstavljajo zeleni način prevoza. Ideja o ozaveščanju o lokalni hrani med Tednom slovenske hrane se nam je zdela naravna,” pravi Butara. Slovenske železnice so v zadnjih letih posodobile vozni park z 72 okolju prijaznimi vlaki, kar prispeva k hitri rasti števila potnikov – letos pričakujejo okoli 18,5 milijona potnikov.

Čebelarska zveza Slovenije: Zagovorniki kakovostnega medu

Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, opozarja na pomen zaupanja lokalnim čebelarjem. “Na svetovnem trgu je skoraj polovico medu ponarejenega, zato je edina garancija nakup medu od lokalnih čebelarjev,” pravi Noč. Čebelarstvo je del slovenske identitete in je vpisano na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Noč se zahvaljuje Slovenskim železnicam za podporo projektu, saj takšne akcije ohranjajo Slovenijo čisto in cvetočo.

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije: Podpora lokalni ekonomiji

Jože Podgoršek, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, poudarja, da nakup hrane slovenskega porekla ni le odločitev za varno hrano, temveč tudi podpora obdelani in lepi Sloveniji. “Z izbiro domačih pridelkov krepimo prehransko varnost in prispevamo k ohranjanju zdravega okolja,” pravi Podgoršek. Slovenski kmetje in čebelarji zagotavljajo kakovost, varnost in svežino prehrane, kar je rezultat predanosti številnih generacij.

Podpora mladim na podeželju

Eva Golob, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine, poudarja, da je za mlade kmete ključnega pomena razumevanje skupnosti. “Kupovanje slovenske hrane pomeni podpirati mlade, ki prevzemajo kmetije,” pravi Golob. Njeno sporočilo potnikom je preprosto: “Podpirajte mlade, podpirajte slovensko podeželje in kupujte domačo hrano.”

Povezovanje trajnosti in samooskrbe

Ko se lokalna hrana in trajnostno potovanje združita, nastane zgodba, ki povezuje ljudi in naravo. Akcija “Lokalna hrana na vlakih” združuje ključne vrednote Slovenije, pri čemer vlak predstavlja učinkovit zeleni način potovanja. Projekt dokazuje, da se trajnost in samooskrba začneta z majhnimi dejanji – z nakupom slovenske hrane in odločitvijo za potovanje z vlakom.

 

Spletno uredništvo Toti Maribor

Povezane objave

Back to top button