Rojc se je na očitke odzval na družabnih omrežjih, kjer pravi, da izbrani novinarji sodelujejo v kurji vojni zoper njega in se mu zdi pravilno, da pove tudi svoje mnenje. Očitali so mu, da ne odgovarja na vprašanja novinarjev. Kot še dodaja so odgovori javnih oseb, tudi župana medijem, opredeljeni v Zakonu o medijih, ki se ga kot župan dosledno drži. “Kdor temu oporeka naj navede konkreten primer, kdaj sem zakon kršil. Obtožbe brez dokazov so navadno “kokodakanje”,” še dodaja.
Emil Rojc Foto Facebook
Foto: Facebook

Na očitek o neprimernem izražanju odgovarja s pojasnilom, kdo bi moral biti podvržen kritiki javnosti. “Vse osebe, ki imajo vpliv na javnost bodisi, da razpolagajo z javnim denarjem, so financirane iz javnih sredstev ali imajo vpliv na javno mnenje se morajo zavedati, da so podvržene kritiki javnosti,” pravi in pojasnjuje, da si mnogi novinarji zmotno razlagajo, da v to skupino sodijo zgolj funkcionarji. Pravi, da v to skupino sodijo ravno tako tudi novinarji, ki morajo prenesti kritiko tistih, ki članke berejo.

Ostrino kritike določa najostrejši sodelujoči
“Ostrina kritike je odvisna od ostrine besed, ki jih postavi najostrejši sodelujoči v kritikah ali razpravi,” še opredeljuje Rojc. Ostrino odnosov razprave med občino Ilirska Bistrica in novinarskim cehom pa je po Rojčevem mnenju določila novinarka Primorskih novic s tem, ko je občino Ilirska Bistrica v svojem članku označila kot “banana občino”. “Glede na to, da Društvo novinarjev in nihče od ostalih novinarjev tega ni obsodil, mi to daje pravico podobno ostrino uporabljati, ko sam ocenjujem delo novinarjev. Kar pomeni, da se novinarke Primorskih novic in ostali novinarji nimajo kaj zgražati nad ostrino besed, ki jo uporabljajo sami.”

Rojc še vedno trn v peti stranki SD
Na županove izjave so se odzvali tudi v stranki SD, katere član je tudi on sam. “Socialni demokrati razumemo svobodno, neodvisno in strokovno novinarsko delo kot enega izmed temeljnih elementov demokratične družbe. Transparentnost in javnost političnega delovanja je za SD osnovni standard, ki bi ga morali spoštovati in pri svojem delu upoštevati vsi, ki delujemo v javnem prostoru,” so dejali. In opozorili, da je tudi predsednica stranke Tanja Fajon večkrat poudarila, da v slovenski družbi potrebujemo sodelovanje, odkritost in spoštovanje. Zato SD od vseh svojih članic in članov pričakuje, da bodo spoštovali, upoštevali in promovirali najvišje standarde kulture dialoga in vključenosti javnosti v odločevalne procese. “Vsakršne osebne diskreditacije novinarjev ali novinark s strani župana so zato nesprejemljive, župan pa bi moral komunicirati spoštljivo, tudi, če se s stališčem novinarja ali novinarke ne strinja,” so se še odzvali, medtem ko je jasno, da je Rojc zaradi svojih pogledov na problematike, kot so migracije, trn v peti stranki SD.

Rojc še pojasni obsodbo s strani Socialnih demokratov. Meni, da se mu je v zadnjih letih že večkrat zgodilo, da ga je vodstvo SD v javnosti obsodilo brez, predhodnega posvetovanja z njim. Zato na tem mestu še navede: “Če imate mojo telefonsko številko, ko je potrebno lepit plakate stranke po občini, se je spomnite tudi takrat, ko vam jezik prehiteva možgane,” še pozove SD.

Sara Rančigaj