Covid19

Vlada načrtuje spremembe pri testiranju ljudi na covid-19

Vlada je včeraj na Brdu pri Kranju sprejela več ukrepov zaradi širjenja novega koronavirusa.

“Tema je bila tudi nadzor nad izvajanjem karantenskih odločb in bolj učinkovito delovanje zdravstvenega inšpektorata,” je preko Twitterja sporočil uradni vladni govorec Jelko Kacin. “Drugačne prioritete zdravstvenega inšpektorata bodo omogočile, da bo odslej opravljal tudi do 500 nadzorov izvajanja karantenskih odločb dnevno. Spodbudno je, da tudi drugi ministri ponujajo kadrovsko pomoč svojih inšpektorjev za učinkovit nadzor nad izvajanjem ukrepov.”

 

Poleg tega je vlada po besedah Kacina včeraj dosegla dogovor, da bo prioritetno urejala pravno podlago za zaščito najbolj ogroženih delov prebivalstva. Domove za starejše in druge socialno-varstvene zavode, med njimi tudi zapore, bo na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih razglasila za ogrožena območja.

Sinoči se je v razširjeni sestavi sestala vlada in pregledala dopolnjen državni načrt ukrepanja za primer epidemije.  “Tema je bila tudi nadzor nad izvajanjem karantenskih odločb in bolj učinkovito delovanje zdravstvenega inšpektorata,” je preko Twitterja sporočil uradni vladni govorec Jelko Kacin. “Drugačne prioritete zdravstvenega inšpektorata bodo omogočile, da bo odslej opravljal tudi do 500 nadzorov izvajanja karantenskih odločb dnevno. Spodbudno je, da tudi drugi ministri ponujajo kadrovsko pomoč svojih inšpektorjev za učinkovit nadzor nad izvajanjem ukrepov.”

Vlada načrtuje tudi močno povečanje laboratorijskih kapacitet za testiranje okužb z novim koronavirusom, s čimer bo država jeseni lahko dnevno obravnavala veliko več kot trenutnih največ 1500 testov v enem dnevu. Epidemiološka situacija v Sloveniji se slabša. “Danes ponovno beležimo čez 20 okuženih, včeraj ugotovljenih 23 novih okužb,” je poudaril Kacin. “Slovenija postopoma prehaja v fazo držav, kjer je 14-dnevno povprečje okuženih na 100.000 prebivalcev okoli 10.”

Epidemiološka situacija v Sloveniji se slabša. “Danes ponovno beležimo čez 20 okuženih, včeraj ugotovljenih 23 novih okužb,” je poudaril Kacin. “Slovenija postopoma prehaja v fazo držav, kjer je 14-dnevno povprečje okuženih na 100.000 prebivalcev okoli 10.”

 

zurnal24.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button