Gospodarstvo

[Video] Minister Logar o presežku letošnjega Blejskega strateška foruma: V 16 letih foruma je sodelovalo 30 predsednikov vlad, od tega samo letos 14!

Slovenski minister za zunanje zadeve Anže Logar je ob zaključku letošnjega Blejskega strateškega foruma ekskluzivno za Nova24TV strnil svoje vtise o letošnjem dogodku. Logar je ocenil, da gre za “daleč najbolj odmeven” strateški forum na Bledu doslej.

 

“Gre za strateški forum presežkov,” je za Nova24TV povedal zunanji minister Anže Logar in izpostavil, da se je v 16 letih, kolikor dolgo se odvija Blejski strateški forum, na njemu do sedaj zvrstilo 30 predsednikov vlad, od tega jih je samo letos bilo 14, kar pomeni skoraj polovica skupnega seštevka.

 

Forum je bil letos še posebej zanimiv tudi za tujino, ker so bile obravnavane tematike specifične slovenskemu predsedstvu EU, kakor tudi dileme, ki se v tej regiji in širše, pojavljajo v svetu, je prepričan Logar. Zunanji minister se je tu ozrl na vprašanje vladavine prava, kjer je bil slovenski premier Janša ključen za odločitev, da o vladavini prava presoja sodišče in ne samooklicane evropske institucije.

Velike razlike med Vzhodom in Zahodom

Govora je bilo tudi o gospodarskem razkoraku med razvitimi in nerazvitimi evropskimi državami in razlikami, ki so se pokazale med koronakrizo. Razlike so tudi med vzhodom in zahodom držav članic EU. Voditelji evropskih držav te dni poudarjajo, da prihodnosti EU ni brez držav Zahodnega Balkana, ravno to pa je področje, na katerem se je Slovenija pod vodstvom Janše v času predsedstva EU, še posebej angažirala.

 

“Tu gre za vprašanje izpolnjevanja zadanih obljub ob izpolnjevanju reformnih pogojev s strani držav Zahodnega Balkana in nekatere države so naredile pomembne korake naprej. Sedaj je na strani Evropske unije, da napravi naslednje korake,” je povedal Logar. Pohvale so prihajale tudi zaradi dialoga med predstavnikoma Srbije in Kosova.

Logar je ravno tako komentiral prihajajoče slovo nemške kanclerke Angele Merkel. Priznal je, da je z novimi obrazi na čelu katerekoli države neizogibna tudi sprememba zunanje politike. Za primer je vzel Slovenijo. Vse dokler se ni oblikovala desnosredinska vlada, so diplomatski obiski potekali v pretežni meri z Rusijo, zdaj je to bolj porazdeljeno, je opisal zunanji minister. Logar verjame, da bo ne glede na to, kdo bo vodil Nemčijo, ta še vedno močna demokratična država in velika zagovornica EU.

 

Pomembno poskrbeti za demografsko sliko

Posebej zaskrbljujoč je podatek, da bi do 2070 znalo prebivalstvo EU predstavljati samo še 4 odstotke svetovnega prebivalstva. Ta problem bi nekateri reševali z uvažanjem migrantov. Logar je zavrnil tak predlog. “To je bilo rečeno predvsem kot opozorilo,” je povedal zunanji minister. “Če ne bomo investirali v družinsko politiko, v zavedanje, da Evropa potrebuje tudi aktivno ukvarjanje z demografijo, se lahko zgodi to do leta 2070. To opozorilo je bilo namenjeno tudi vam,” je še dodal Logar in pomenljivo pogledal novinarja Nova24TV Luko Svetino.

Ivan Šokić

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button