Politika

[Video] Bratuškovi so petje partizanskih pesmi in protievropske izjave očitali tudi evropski poslanci

Ko se je Alenka Bratušek osmešila pred pristojnim evropskim parlamentarnim odborom in osramotila Slovenijo pri (samo)kandidaturi za evropsko komisarko, je ni podprla niti skupina ALDE.

 

Bila je prepričana, da vsaj del krivde nosi Jelko Kacin, ki naj bi lobiral proti njej in se dogovarjal z Mirom Cerarjem. Prav Kacin naj bi takrat po njenih besedah povezal liberalce s stranko SMC – pa čeprav so sedaj spremenili zgodbo in pravijo, da je bila SAB ena tistih članic evropske stranke, ki je SMC pomagala v družino ALDE. Videti je, da je Bratuškova končno dočakala, po njenem mnenju, primeren trenutek za povračilo domnevne krivice. A ne pozabimo, Bratuškovi so petje partizanskih pesmi in protievropske izjave očitali celo evropski poslanci – bi skupina ALDE morda morala zato že prej razmišljati o izključitvi SAB-a?

Stranka SAB je vodstvu stranke evropskih liberalcev ALDE poslala dopis, v katerem so predlagali začetek postopkov za izključitev stranke SMC iz te skupine. Ta korak je SAB napovedala že pretekli teden predvsem zaradi tvitov premierja Janeza Janše in dogajanja glede Slovenske tiskovne agencije ter evropskih delegiranih tožilcev. “Njihove vrednote, njihovo delo, njihova trdna podpora ekstremno desni vladi, ki trenutno v Sloveniji je, neodzivanje, nedistanciranje od izjav, ki jih daje predsednik vlade, ko neposredno blati poslance ALDE, pokojnega predsednika ALDE in predsednike vlad iz vrst ALDE v Evropi, tega v SAB ne moremo več nemo opazovati,” je dejal generalni sekretar stranke SAB Jernej Pavlič. Premier je namreč med drugim v kasneje izbrisanem tvitu nekatere evropske poslance označil kot “lutke Sorosa v Evropskem parlamentu”. To je letelo tudi vodjo misije Sophie in ‘t Veld in na pokojnega evropskega poslanca. Očitek glede Sorosovih lutk je prav gotovo bolj resničen kot Pavličev očitek, da SMC podpira “skrajno desno vlado” – aktualna vlada namreč niti približno ni skrajno desna.

 

Ponovno bode v oči slovenska lastnost, ki prihaja na dan zlasti sedaj med epidemijo oziroma v času aktualne vlade, ko je leva opozicija v skrajno ofenzivni fazi. Blatenje lastnega naroda, sodržavljanov, po možnosti v tujini – namesto da bi bili vsaj na zunaj enotni in bi spore reševali doma. Tako ravnanje nam prav gotovo ne more biti v ponos, pa tudi v tujini s tem ne uživamo spoštovanja – konec koncev je še Sophie in ‘t Veld kot eno največjih težav v Sloveniji izpostavila prav to razdvojenost, v kateri ne delujemo kot en narod. Medtem ko leva opozicija v Evropi pljuva po svojih sonarodnjakih, pa tuji mediji, na primer nemški Die Welt, poroča, da je najpogostejši komentar na Janševe tvite “Er hat recht“, torej da ima prav.

 

Če se spustimo na raven leve opozicije, torej na raven strank KUL-a, drugače itak ne razumejo, je primerno, da spomnimo na nekatere epizode predsednice stranke SAB, Alenke Bratušek, ki so bile veliko bolj neevropske – če že iščemo razloge za izključitev iz stranke evropskih “liberalcev” ALDE. 27. aprila 2013 se je Bratuškova udeležila koncerta Tržaškega partizanskega pevskega zbora; zanimivo, takrat je celo portal MMC poročal, da so partizanske pesmi prepevali tudi “rdeči” slovenski politiki v prvi vrsti. “V prvi vrsti pa pojoči slovenski politični veljaki, ki so jih – simbolično – krasili kosi oblačil rdeče barve,” so zapisali in našteli, kdo vse je sedel v prvi vrsti: predsednik države Borut Pahor, premierka Alenka Bratušek z družino, nekdanja predsednika Milan Kučan in Danilo Türk s soprogama, predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, ljubljanski župan Zoran Janković, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Slovenije Janez Stanovnik ter predsednik stranke SD Igor Lukšič s soprogo. Predsednik Pahor je nastopajoči TPPZ Pinko Tomažič sicer dopoldne isti dan sprejel v Predsedniški palači in mu podelil odlikovanje zlati red za zasluge.

 

Foto: Twitter

Premierka Bratuškova se je po besedah MMC-ja pogosto znašla na velikem ekranu pod stropom dvorane, saj jo je kamera velikokrat ujela, ko je skupaj s pevci na odru prepevala številne pesmi, katerih besedila je znala na pamet. Mimogrede, Kučan je menda najbolj glasno prepeval Internacionalo. Verjetno ni treba posebej omenjati, da so prodajali majice s podobo Josipa Broza Tita, dvorano v Stožicah pa so na vsakem koraku krasile zastave z rdečo zvezdo. Je po mnenju stranke SAB čaščenje pesmi totalitarnega režima in Tita proevropsko početje?

 

 

Bratuškovi so petje partizanskih pesmi in protievropske izjave očitali tudi evropski poslanci


Da trenutka, ko je Bratuškova osramotila državo, ko se je sama predlagala za evropsko komisarko in tudi pogorela, sploh ne omenjamo. Samokandidaturi Bratuškove je takrat odločno nasprotoval le Gregor Virant, ki je sejo tudi predčasno zapustil in poudaril: “Jaz pri tej farsi ne bom sodeloval.”  A ne le, da se je sama predlagala, tudi njen nastop oziroma zaslišanje je bilo polomija prve vrste. Med drugim so njen nastop ocenili kot “presenetljivo šibek”. Poslanec iz vrst evropskih socialistov pa je nastop Bratuškove ocenil kot najslabši doslej: “Nastop je bil res slab. Nobene priprave ni bilo. Moram reči, da je to provokacija,” ni bil prav nič prizanesljiv. “Vem, da se v kratkem času ne da strokovno in politično pripraviti na zahtevne teme, a sem pričakoval bolj konkretne in verodostojne odgovore,” je komentiral tudi Lojze Peterle, takrat morda še ni bil toliko znan modus operandi strank KUL-a, torej prazne besede, puhlice brez vsake vsebine in znanja. Takrat je tudi hrvaška evropska poslanka iz vrst EPP Bratuškovi očitala prepevanje komunističnih pesmi in protievropske izjave. O vsem tem je pisal tudi Dnevnik. Bratuškova se je torej pred pristojnim evropskim parlamentarnim odborom osmešila, hkrati pa osramotila tudi  Slovenijo. Podprla je ni niti stranka ALDE. Slovenija pa je,  zahvaljujoč Bratuškovi, izgubila tudi mesto podpredsednika Evropske komisije.

 

Zamera SAB-a do stranke SMC sega v preteklost


Kasneje je komisarka iz slovenske kvote postala Violeta Bulc na predlog nove vlade Mira Cerarja. Ko je Delo Bratuškovo vprašalo, ali meni, da je Jelko Kacin obrnil ALDE proti njej, je bil njen odgovor, da je predvsem povezal liberalce s stranko SMC. Očitno si je vodja skupine ALDE želela komisarja, ki prihaja iz te stranke, je še dejala. Sodeč po teh besedah očitno ni bilo povsem tako, kot sedaj trdi Pavlič – torej da je bila SAB ena tistih članic evropske stranke, ki je SMC pomagala v družino ALDE. Prej je videti, da je stranko SMC z liberalci povezal Kacin, za kar je znano, da so mu v stranki SAB tudi zamerili. In očitno so zamerili tudi stranki SMC, ki se jo doslej trudijo vreči in skupine ALDE, “sodelovanje s skrajno desno vlado” pa jim služi le kot priročen, pa čeprav povsem izmišljen izgovor.

Sara Bertoncelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button