Politika

Tanja Fajon sramoti Slovenijo, nemški poslanec Maximilian Krah pa jo hvali

Poznavajoč razmere v Državnem zboru, lahko rečem da strankarska koalicijsko opozicijska drža vedno popusti, ko gre za vprašanja posameznih regionalnih interesov. Naša parlamentarna zgodovina pozna kar nekaj primerov, ko so se lokalno regionalni politični interesi poenotili ne glede na politično stranko in izglasovana je bila odločitev, ki ni temeljila na strankarski pripadnosti ampak na regionalni pripadnosti poslancev.

 

To je tudi logično, kako pa bi katerikoli poslanec katerekoli politične stranke glasoval proti nekemu projektu, ki je s strani ljudi prepoznan, kot dober projekt.

Prenesimo to na raven EU. Predsedovanje posamezne države Svetu EU, je zagotovo nekaj, kar se zgodi vsakih 13 let in traja le pol leta. Logično in pričakovano bi bilo, da se poslanci EU parlamenta iz predsedujoče države poenotijo in delajo za skupno dobro, sploh pa za ugled svoje države. Logično in pričakovano je tudi to, da se posamezen poslanec EU parlamenta iz države, ki predseduje Svetu EU s posameznimi zadevami ne strinja. Običajna praksa je, da se v takem primeru tak poslanec pač ne oglaša v škodo svoje države in zato najmanj kar je molči. Toda v primeru sedanjega predsedovanja Slovenije Svetu EU ni nič tako kot bi pričakovali.

 

Včeraj 6. 7. 2021 je predsednik vlade Janez Janša pred poslanci EU v Strasbourgu predstavljal prioritete našega predsedovanja. Poslanci EU parlamenta so imeli na razpolago eno minuto za razpravo (logično glede na njihovo število).

Tanja Fajon blati Slovenijo v Strasbourgu


Prav ste prebrali, čeprav tega morda ne morete verjeti, a je resnica. Tanja Fajon je v 44 sekundah povedala tole (moj zapis po neposrednem nastopu v slovenščini). “Dragi kolegi, želim vam sporočiti, da dejanja in besede vedno našega predsednika ali posameznih ministrov, niso tudi dejanja in stališča vseh naših ljudi. Raziskave javnega mnenja so jasne, velikanska večina Slovencev danes ne podpira smeri v katero drvi naša država. Ne podpira pogosto nespoštljive komunikacije, retorike, arogance, cinizma, ne podpirajo posnemanja madžarskega ali poljskega premiera, pritiskov na medije, tožilstvo, neodvisne institucije. Ne podpirajo samo odločnega, samovoljnega odločanja mimo zakonov in ustave ali pajdašenja s skrajno desnico.”

V njenem nastopu torej ne gre za vprašanje strinjanja ali nestrinjanja s politiko te vlade. Vsakdo ima pravico da pove, da se ne strinja s politiko aktualne vlade, toda Tanja Fajon je šla daleč preko meja dopustnega za predsedovanje Slovenije Svetu EU. V svojem nastopu je seveda “pozabila” povedat, da je podpora sedanji vladi v skrajno levo usmerjenih medijih enaka, kot je bila v takem časovnem obdobju mandata, podpora tudi levim vladam. Pozabila je tudi to, da imamo v Sloveniji tudi državljanke in državljane Slovenije, ki niso Slovenci. Sploh pa je lagala in za svoje laži na navedla nobenih argumentov, čeprav je svoj nastop končala pred iztekom dovoljenega časa za njen nastop. Čista sramota torej, Fajonova. Včasih je bolje molčati, kot pa takole nastopiti proti lastni državi Sloveniji.

Kaj pa Maximiljan Krah


Omenjeni gospod je star 44 let in je poslanec EU parlamenta. Prihaja iz nemške stranke Alternativa za Nemčijo. Kritiki mojega zapisa vas bodo podučili, da gre za skrajno desno nemško stranko. Tudi sam se ne morem strinjati z nekaterimi njihovimi pogledi in stališči, toda poglejmo kaj je povedal omenjeni gospod. Takole je dejal (moj zapis po prevodu v televizijskem prenosu): “Predsednik vlade (op. avtorja Janez Janša), dragi kolegi. Spomnim se leta 1991kako so jugoslovanska oklepna vozila prišla na slovenske ulice in zares me veseli, da ste takrat bili poveljnik in minister za obrambo in da danes sedite tukaj. Proti enakemu duhu ste se borili takrat in danes. Tisti, ki jih kritizirate so pogosto nasledniki tistih, ki so se borili proti neodvisni Sloveniji leta 1991. Zato vam želim povedati, da vas bo naša skupina podpirala. Vaš program je uravnotežen in zmeren in to je tisto, kar Evropa potrebuje, socialno politiko in na moralnih vrednotah. Zato mislim, da ne moremo dajati  naukov borcem, ki so si sami izborili svojo svobodo.”

Je tu kaj za dodati? Prav nič. Tujec, ki je bil v času osamosvajanja Slovenije star 14 let, ve veliko več o takratnem dogajanju v Sloveniji, kot Tanja Fajon.

Še osebno sporočilo Tanji Fajon


Glede na vaše zgoraj opisano početje in glede na druga vaša proti slovenska stališča, vam sporočam, da me je sram, da predstavljate Slovenijo v EU parlamentu. Sladoled, na katerega ste me povabila pred letom dni, pa z moje strani še vedno pride v poštev, sposoben sem se pogovarjati tudi s takimi kot ste vi. Ne vem pa, če je situacija obratno tudi taka.

dr. Vinko Gorenak

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button