Informer
Spletni posrednik informacij

Sprenevedanje stroke ali zgolj nagajanje?Slovenski epidemiolog Mario Fafangel, je na začetku zadnjega lockdown-a dejal…

0

Slovenski epidemiolog Mario Fafangel, je na začetku zadnjega lockdown-a dejal, da bo zaprtje kratko in jasno definirano, kdaj se bo končalo .

Ob spoznanju, da od doma dela zelo majhen delež ljudi se je na družabnem omrežju Twitter odzval, da se gremo »kao« lockdowna igral, mask, stojnic… ljudje so ga v odzivih spomnili, da je kot stroka del teh ukrepov in lockdowna. FAfangel je nato zapisal niz štirih twitov v katerem zagovarja svoje teze. Zapiše, da so epidemiologi res predlagali zaprtje a tako rekoč  brez izjem, razen ene to je druženje v namen socialne podpore, a so hkrati tudi to odsvetovali. »To smo naredili zato, ker se zavedamo, da čas ni nadomestljiv in žal obstajajo okoliščine, kjer ga enostavno ni več.

V dani situaciji smo zato izbrali raje kratkotrajno učinkovito zamejevanje širjenja virusa kot neskončno trajanje (ne) sprejemljivih ukrepov,« je dodal in nadaljeval, da smo bili zatem deležni lockdowna v nerazumljivi izvedbi, s številnimi izjemami, zaprtimi šolami, z delno zaprtim gospodarstvom… Fafangel še doda, da so številni ukrepi, kot so razne izjeme in ukrepi na mejah nerazumljivi in, da se je s tem izgubila možnost kratkoročnega ukrepanja.

Zanimivo, kajne? Glede na prvi od štirih zapisov je epidemiolog v svoji razlagi malce zaplezal, saj je napisal, da je stroka predlagala kratkotrajne ukrepe brez izjem, popolno ustavitev javnega življenja torej, vlada pa je na drugi strani na tnalu in malo pred linčem že zaradi tega kar je sprejela, in še ena stvar, ki moti, kako bi epidemiolog popolnoma ustavil javno življenje brez ukrepov, ki omejujejo gibanje med državami?  In kako nekomu, ki se ponaša s takšno izobrazbo ni jasno, da gospodarstva ne moreš kar tako ugasniti in ustaviti? Gospodarstvo je temelj in skelet obstoja države in življenja v njej.

Da je mera polna je svoj lonček k pogromu nad vlado dodala še (nepričakovano) Mateja Logar, ki je po odločitvi US o prehajanju meja razkrila, da stroka tega ukrepa ni predlagala. Zato znova vprašanje, kje je smisel zapiranja in ustavljanja gospodarstva, če lahko v času »kao« lockdowna vsak malo potuje sem in tja?

Po vojni so vsi heroji, a dejstvo kako veliko odgovornost nosi vlada, ko sprejema odločitve je nepopisno velika, ne samo, da je treba ustaviti epidemijo, treba je paziti tudi na to, da se ob tem popolnoma ne uniči gospodarstva. Ukrepi pa delujejo toliko kolikor se jih držimo ljudje sami. Tako pa se stroka zgraža nad ukrepom gibanja preko meje, a je hkrati predlagala popoln kratkotrajni lockdown, zanimivo kajne?

Foto (Twitter)
Izvor/Avtor NTA
Objavite komentar