Slovenija

Režiser zmage SD na volitvah 2008 Sebastjan Jeretič: “Delovanje opozicije v času covida-19 je igranje z ognjem!”

V današnji zdravstveni, ekonomski in politični krizi je prav neverjetno spremljati, kako monopolni levičarski mediji, radikalni opozicijski četverček LMŠ, SD, Levica in SAB s pomočjo levo usmerjenih akademikom, nevladnikov in kulturnikov prisesanih na državni proračun popolnoma neodgovorno obnašajo v tej situaciji. Prav to je v oddaji Objektiv na Nova24TV z voditeljem oddaje Aleksandrom Rantom izpostavil politični analitik ter eden izmed najpomembnejših akterjev zmage Socialnih demokratov na parlamentarnih volitvah 2008, Sebastjan Jeretič. Dolgoletni politični strokovnjak opozarja, da imamo pri nas premalo te zavesti. Opozicija pa se zaradi svojega politikanstva igra z ognjem.

Opozicija je z vršenjem pritiskov s pomočjo sindikata SVIZ in stranke SD izsilila, da se morajo maske v šolah umakniti. V naslednjem hipu pa so si že premislili ter zahtevali, da se ukrep nošenje mask znova uvede. “Zanimivo je to gledati na časovnici, ko dva pritiskata, naj se maske umaknejo, čez noč pa se obrne, zakaj ste maske umaknili. Pa ne samo sindikat, tudi politiki, če pogledate. Zadnje dni pa lahko vidimo predstavnike, tudi SD, dajmo se vsi skupaj držat ukrepov in zajezimo to epidemijo,” je izpostavil poltični analitik Sebastjan Jeretič.

Strokovnjak za dnevno politično dogajanje v Sloveniji izpostavlja, da po njegovem mnenju stroka dobro opravlja svoje naloge. Vlada pa na podlagi strokovnih idej in predlogov mora oblikovati politično odločitev, da “naredijo tisto, kar je dejansko izvedljivo v takem stanju duha kot ga v Sloveniji imamo.” Žal pa to stanje duha temelji na nizki politični kulturi in na nevarnem delovanju opozicije, kar se tiče covida.”

V pogovoru je med drugim Jeretič dejal, da smo v Sloveniji izgubili skupne cilje, ki bi jih moral zagovarjati celotni politični razred v Sloveniji. V Sloveniji smo imeli v preteklosti skupni cilj osamosvojitev in čimprejšnjo integracijo v EU in zvezo NATO, nakar smo se izgubili“Jaz sem mislil, da bo resnost epidemije streznila vse akterje in omogočila jasen okvir, da se vsaka poteza, izjava, tvit presodi po tem, kako to vpliva na razvoj epidemije. Tukaj imamo dve težavi. Ena je zdravstvena, druga je ekonomsko socialna.”

Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Luka Mesec and Tanja Fajon. (Foto: STA)

Tudi ekonomski kazalci so zelo dobri. Slovenija je ena redkih držav, katerim je bonitetna agencija Mody zvišala oceno, da se lahko naša država zelo ugodno zadolžuje. Vse države v Evropi so v isti ali pa še hujši situaciji, kot je Slovenija, opozarja Jeretič.  “To nam priznavajo mednarodne bonitetne agencije, ki jih ne zanima kaj piše Damijan na blogu ali Zgaga v medijih, ampak gledajo konkretne številke, cifre.”

Jeretič upa, da bo po spremembi lastništva na Pro Plus in Planet TV poročanje o dnevno političnih dogajanjih bolj objektivno
Voditelj oddaje Objektiv Aleksander Rant je ob koncu Jeretiča povprašal, ali pričakuje, da bodo, ker sta obe medijski hiši v lasti tujih kupcev, nekateri mediji (POP TV , Kanadal A in Planet TV) poročali bolj objektivno. “Jaz upam, da se bo to dejansko zgodilo. Dejansko so mediji tisti, ki ustvarjajo stanje duha v družbi. Odigralo so svojo odgovorno vlogo, v določenih vrstah informiranja o zdravstveni situaciji, razlaganja ukrepov. Problem pa je, ker vedno dodajo neko opozicijsko politično vlogo. S tem se tudi tista objektivnost tam nekako zapaca.”

POP TV prehaja v roke novega češkega lastnika Petra Kellnerja. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Prikaz Slovenije kot fašistične družbe je popolnoma smešen, a žal vpliva tako na ljudi doma kot na mednarodne akterje. Zelo radi tudi manipulirajo o ekonomskih in socialnih kazalcih. Nekdanji strateg pri stranki SD zato ne more verjeti, da se gredo takšne politikanske igrice, saj vsako podjetje ter levi in desni župani hvalijo delovanje aktualne vlade.

Zato je prikazovanje zgolj enega političnega pola v medijih problematično. Jeretič zaključi, da bi se morali vladni predstavniki pogumno udeleževati oddaj in nastopov, kjer je v ospredju predvsem negativni kontekst vlade. “ To je nekajkrat fenomenalno naredil minister Hojs  na Tarči, pri gospodu Slaku.”

Luka Perš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button