Slovenija

Poznavalci ameriške politike kritični do poročanja slovenskih medijev o volitvah v ZDA

Večina največjih slovenskih medijev je bila v času predsedovanja aktualnega predsednika Donalda Trumpa precej zadržana do poročanja o njegovih dosežkih, njihove objave pa so ga pretežno izpostavljale v negativnem smislu, kot je to opaziti predvsem v večini ameriških medijev, ki so bolj naklonjeni levici. Po mnenju strokovnjakov se to odraža predvsem zaradi naklonjenosti levi politični sceni na domačem parketu. Pričakovati bi bilo, da bi leva koalicija v preteklosti izkoristila sodelovanje v ZDA, ki bi se odražal v sodelovanju z demokrati, a poznavalci pravijo, da je bilo storjeno zelo malo, da bi se lahko odnosi z ZDA okrepili. 

Praznik ameriške demokracije, volitve predsednika države so za nami. Čeprav končni rezultati še niso znani in se znajo ti zavleči še za nekaj tednov, pa je sedaj primeren čas za analizo slovenskih medijev in njihovo vlogo o samem dogajanju v ZDA v času predvolilne kampanje. Na pristranske oddaje in komentatorje s pomanjkljivimi znanji in znanimi političnimi preferencami smo že opozarjali, tokrat smo za mnenje o strokovni oceni slovenskih medijev povprašali še poznavalce ameriške politike. Njihova stališča se zanimivo, niso razlikovala od naših opažanj.

Prvi slovenski zunanji minister in veleposlanik v ZDA med leti 1997 in 2000, Dimitrij Rupel ocenjuje, da so mediji postali precej zadržani do ZDA in njihovem poročanju po letu 2008, to zadržanost do poročanja o stanju v ZDA pa so v vseh teh letih obdržali, ne glede na to, ali je na oblasti republikanec ali demokrat.

Dr. Dimitrij Rupel. (Foto: STA)

“Do ZDA imajo slovenski mediji zadržan odnos, saj je po njihovem mnenju kapitalistična in mačehovska,” pravi poznavalec ameriške politike in profesor na FDV Bogomil Ferfila. Nekdanji ameriški veleposlanik med leti 2013 in 2017 Božo Cerar pa je mnenja, da to ni ravno najboljši pristop, saj bi morali krepiti odnose z ZDA, ki še vedno veljajo za steber demokracije. Slovenski mediji so bili v večji meri naklonjeni Bidnovi zmagi. “Kolikor sem zasledil, je bilo o Trumpovih dosežkih v osrednjih medijih zapisano zelo malo, čeprav sem tudi sam kritičen do nekaterih Trumpovih ukrepov. Predvsem iz vidika odnosa do Evrope, ki pa se je v zadnjih mesecih pričel obračati v pozitivno smer,” poudari Cerar.

Dr. Božo Cerar (Foto: Demokracija)

Po mnenju Ferfile so slovenski mediji pristranski do poročanja o dogajanju v ZDA, ne glede na to, da imajo znanje. “Kakor sem opazil, komentatorji in dopisniki iz tujine, sicer imajo znanja, pa vendar se opazi, da uporabljajo predvsem tiste vire medijev, ki so iz levega političnega pola,” še pojasnjuje Ferfila, kar po njegovem mnenju izhaja iz osebnih preferenc, ta pa po njegovem vodi v subjektivnost pri poročanju.

Mediji bi morali o tujih volitvah pisati objektivno in prepustiti volitve njihovim volivcem
Za naše večinske medije predvsem velja, da presežejo raven pristranskega komentiranja. “Nek dober medij bi se čutil zavezanega, da bo svojim bralcem dajal zadržano, argumentirano, pošteno in neodvisno sliko o stanju v drugi državi,” meni nekdanji veleposlanik v ZDA med leti 1991 in 1997, Ernest Petrič. Navsezadnje o svoji usodi odločajo Američani, kdo bo v prihodnosti sedel v Beli hiši, ne glede na to ali bo slovenski medij pisal o rožnatih časih po Bidnovi zmagi.

Dr. Ernest Petrič (Foto: STA)

“Na koncu si le želim, ne glede na to kdo bo zmagal, da bo ZDA sledila svojim vrednotam, ki temeljijo na ustavi in demokraciji,” še poudari Cerar. Po mnenju Cerarja je naklonjenost slovenskih medijev demokratom, odraz domače politične usmerjenosti osrednjih medijev, ki pa se vsekakor ne bi smelo odražati v poročanju o tujem političnem dogajanju, kajti slovenski medij nima nobenega vpliva na odločitev Američanov pri volitvah.

“Vsekakor menim, da bi moral vsak novinar se ravnati po mnenjih obeh strani in poročati na ravni objektivnosti,” pa ocenjuje svetovalec predsednika države Petrič. Najmanj kar je primerno za nek medij iz tuje države, da se politično opredeli in posega v volitve v neki drugi državi. “To je ravno tako, kot če bi tuji mediji pisali o tem, katera stranka bi bila boljša v Sloveniji, kar nikakor ni primerno,” še poudarja Petrič.

Ferfila meni, da leva usmerjenost novinarjev izhaja predvsem iz njihovega subjektivnega mišljenja. Po mnenju Petriča in Cerarja pa je to odraz predvsem okvirja, ki ga ocenjujejo skozi domače politično ozadje. Vsi strokovnjaki so si enotni, da se dejansko okvir domače politike in njene naklonjenosti, vsekakor v medijih izraža tudi na tujih volitvah.

Kljub podpori medijev in levosredinskih koalicij, Slovenija v času predsedovanja Obame ni izkoristila svojega potenciala
Omenjena usmerjenost medijev in podpora leve politične opcije demokratom pa se v času levosredinskih vlad ni izkazalo za dobičkonosno pri sklepanju partnerstev in krepitvi odnosov. “Medtem pa navijanje medijev za eno ali drugo opcijo v ZDA v času levosredinskih vlad v Sloveniji, naprimer v času Baracka Obame, ki je demokrat, ni obrodilo sadov pri izboljšanju diplomatskih odnosov. Slovenija v tem času nekako ni želela ali znala izkoristiti svojega potenciala,” je kritičen Cerar, ki je v tem času služboval kot veleposlanik v Washingtonu.

Negativen odnos slovenskih medijev tudi do prve dame
O stanju ameriških medijev, ki jih slovenski radi posnemajo še spregovori Ferfila. “Poglejte, razmerje plačila oglaševanja na televiziji: Joe Biden je imel plačanih dvakrat več oglasov na televiziji, kakor Donald Trump, pa je trenutno rezultat med njima vseeno izenačen,” še pojasnjuje. Po njegovem mnenju tako kot v slovenskem okolju, tudi v ZDA volivci ne zaupajo več samo standardnim medijem, ki so večina bolj usmerjeni levo, temveč si poskušajo skozi spremljanje medijev na levem in desnem političnem polu ob poplavi informacij na družabnih omrežjih, sami sestaviti tisto resnico, ki ji zaupajo.

Dr. Bogomil Ferfila (Foto: Fakulteta za upravo)

Zanimiv je tudi odnos medijev do prve dame, medtem ko nekateri o njej ne pišejo najlepše, si želijo drugi kovati dobičke. “Prva dama se je zato od Slovenije distancirala,” še obrazloži. Pa vendar so tudi tukaj vidni premiki v pozitivno smer, vsaj na POP TV. “Tokrat smo bili v nedeljo lahko prvič priča enemu lepemu filmu, ki Melanio predstavi, na tak ženstven način,” še doda Ferfila.

Sara Rančigaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button