Politika

Portal globoke države medijsko brani bančni kriminal: urednik Tepina znova nad ekonomista Rada Pezdirja, ki je razkrival umazane posle v NLB!

O tem ne vem ničesar, Tepina uporablja moje ime zato, da bi me diskreditiral in dokazal, da moje trditve o iranskem pranju denarja v NLB, nimajo osnove v dokumentih,” se je na blatenje na portalu 24ur s strani sla globoke države Jureta Tepine, odzval ekonomist Rado Pezdir, ki je v preteklosti razkrival finančne svinjarije NLB in s tem v zadrego spravil marsikaterega bančnega kriminalca ter z njim povezane osebe.

Sile kontinuitete pa ne izbirajo sredstev za dosego svojih podlih ciljev – tožilstvo za ščitenje bančnega kriminala ter lakajske medije, za diskreditacijo vseh, ki bi sporne posle skušali obelodaniti. 

Tožilec Specializiranega državnega tožilstva Ivan Pridigar je zavrgel ovadbo preiskovalne komisije DZ. Ta je leta 2018 pravno ovadila bankirje NLB. Razlog za to so bili sporni posli švicarske članice, ki pripada skupini NLB. S tovrstnim spornim početjem je bila po njihovem mnenju banka oškodovana za kar 400 milijonov evrov, vendar pa se navedbe po prepričanju tožilca niso izkazale za resnične. Do sedaj je bil procesuiran skoraj neznaten del odgovornih za več milijard globoko bančno luknjo, zato se utemeljeno pojavljajo sumi, da tožilstvo ščiti bančne kriminalce.

V korist globoke države pa očitno ne delajo le tožilci, ampak tudi mediji kot je portal 24ur, ki je le še spolitizirano trobilo v službi umazanih interesov sil kontinuitete. Tako ima finančni kriminal tudi močno medijsko kritje. Na že omenjenem portalu za to skrbi prav urednik Jure Tepina, ki je včeraj objavil članek z naslovom “Tožilec: Ni dokazov, da bi bila NLB oškodovana za 400 milijonov evrov”. V njem Tepina napada ekonomista Rada Pezdirja, sicer strokovnega delavca Logarjeve parlamentarne komisije ter ga obtožuje napadov na tožilca Jaka Brezigarja, ki je zavrgel starejšo zgodbo o pranju iranskega denarja v aferi “Irangate”, pri čemer naj bi Brezigar zapisal, da ne gre le za blatenje, ampak celo “njegovo temeljno nerazumevanje postulatov pravne države, kazenskega postopka in problema, o katerem pisari …”

Za Tepino stoji del NPU in tožilstva
V članku na že omenjenem portalu pa se Pezdirja obtožuje tudi napadov na delo NPU oziroma na policijo. Pezdir je za naš portal pisanje portala 24ur komentiral sledeče:

“Upoštevajoč dejstvo, ki izhaja iz članka, da je tožilstvo zavrnilo ovadbo, ki je prispela 15. junija 2018, menim, da gre za ovadbo, ki jo je napisal eden od članov tedanje preiskovalne komisije. Te ovadbe nisem videl, niti kot strokovni sodelavec preiskovalne komisije nisem delal na dokumentaciji, ki je bila podlaga za to ovadbo. Dejansko tudi ne vem, da bi kdorkoli od strokovnih sodelavcev delal na temu primeru. Torej gre za ovadbo in primer, ki v nasprotju z zagotavljanjem Tepine, nima popolnoma nobene veze ne z mano, ne z mojim delom na Logarjevi preiskovalni komisiji. O tem bi se lahko Tepina prepričal, če bi, preden je začel pisati članek, dejstva preveril, pa jih, tako kot to pri njemu gre, ni. To lažno povezovanje mene s padlo ovadbo zato razumem kot poskus diskreditacije in pritisk na moje delo. Rad pa bi tudi opozoril, da ni neverjetna domneva, da pri vsem tem ne gre za novinarja Tepino, ampak za del NPU in tožilstva, ki tega novinarja uporabljajo za izvrševanje svoje agende.”

Darko Muženič je kot nekdanji direktor Urada za preprečevanje pranja denarja v tujino pošiljal lažne informacije v zvezi s pranjem iranskega denarja v NLB. Nato se je zavihtel na čelo Nacionalnega preiskovalnega urada, kjer je dalje prikrival bančni kriminal. Omenja se tudi kot vir urednika 24ur Jureta Tepine. (Foto: STA)

Pezdirja vpletel tudi v druge zgodbe, da bi ga diskreditiral
In ker je Pezdir globoki državi s svojimi razkritji bančnega kriminala stopil na rep, ga je Tepina v še enem članku poskušal diskreditirati tudi z obtožbami, da je Pezdir le nekakšen agent največje koalicijske stranke, ki “napada kriminaliste in tožilce, jih zmerja in žali, vlaga kazenske ovadbe in podobno. Na vsak način želijo člani nekdanje preiskovalne komisije izsiliti drugačen epilog te zgodbe, kot ga zagovarja stroka. Zato je najmanj nenavadno, da se Sova, ki nima nobenih pristojnosti v kriminalistični preiskavi, v raznih dopisih sprašuje, zakaj nihče ni kontaktiral Pezdirja? Še več, razpravljajo celo, da je to lahko dodatni indic, da organi svojega dela niso opravljali vestno, ker niso kontaktirali Pezdirja. Ob takšnih izjavah zaposlenih na Sovi se verjetno kriminalisti in tožilci lahko samo držijo za glavo.” Po navedbah portala 24ur naj bi nad celotnim “lovom na čarovnice” bedel sam Janez Janša, Sova pa naj bi pisala ovadbe po njegovih navodilih. Ta naj bi sicer pritiskala na organe, da naj pri svojem delu kontaktirajo Pezdirja. Za pojasnila smo se v našem mediju znova obrnili na Pezdirja, ki pa se je na navedbe portala odzval sledeče: “O tem ne vem ničesar, Tepina uporablja moje ime zato, da bi me diskreditiral in dokazal, da moje trditve o iranskem pranju denarja v NLB, nimajo osnove v dokumentih.” 

Portal 24ur je v službi omrežij za blatenje tistih, ki razkrivajo bančni kriminal. (Foto: posnetek zaslona)

Domen Mezeg

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button