Svet

Orban napovedal referendum o uvajanju LGBT vsebin v šolah na Madžarskem!

Zaradi naraščajočega trenja med Madžarsko in EU o sporni zakonodaji, ki bi prepovedala sporne LGBT vsebine v šolah in vrtcih na Madžarskem, se je njihov premier odločil, da bo podporo preveril na referendumu.

Orban je prepričan, da lahko Madžari samo sami odločajo o uvajanju spornih LGBT vsebin. EU je zoper Orbana že sprožila sodne postopke, slednji pa je EU že pred napovedjo referenduma dal jasno vedeti: “Ne bomo vam dovolili vaše prisotnosti v šolah in vrtcih.”

Ozračje med EU in madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom se vse bolj pregreva na račun sporne zakonodaje, ki na Madžarskem prepoveduje uvajanje LGBT vsebin v šolah in vrtcih. Orban ne želi popustiti pritiskom EU, zato zakona ne bo umaknil. Slednji je napovedal, da bo madžarska vlada predlagala referendum, preko katerega bodo lahko njihovi državljani povedali svoje mnenje o tem, ali si želijo sprejeti sporen zakon, je poročal Euronews.

 

Madžarska je sprejela tako imenovani zakon o zaščiti otrok, ki so ga sprejeli za zagotavljanje boljšega počutja otrok in boju proti pedofiliji. Evropski akterji so na račun tega precej kritični do Orbana, saj menijo, da želi diskriminirati pripadnike LGBT skupnosti. Evropska unija je proti Madžarski sprožila sodni postopek, medtem pa je Orban LGBT aktivistom dal jasno vedeti, da gre za področje iz nacionalne pristojnosti: “Ne bomo vam dovolili vaše prisotnosti v šolah in vrtcih.”

Slika je simbolična (Foto: epa)

Najbolj sporen člen za EU je člen, ki določa, da dejavnosti, ki obravnavajo spolno kulturo, ne smejo biti usmerjene v širjenje odklona od identifikacije, ki ustreza rojstnemu spolu, spremembe spola ali homoseksualnosti. Orban je v tem primeru prepričan, da so v skladu s temeljnimi evropskimi pogodbami Madžari tisti, ki se lahko sami odločijo, kateremu trendu bodo sledili, saj izobraževanje spada pod nacionalno zakonodajo. “Birokrati v Bruslju bi se od tega morali umakniti,” je Orban dejal še pred napovedjo o referendumu.

Sara Rančigaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button