Informer
Spletni posrednik informacij

Oproščena sodnica, toži Gorenaka

0

Na svojem zasebnem Facebook profilu je sodnica Urška Klakočar Zupančič ž konec novembra objavila zapis, v katerem je zapisala, »da je virus pri nas dal polet zafrustriranim osebkom s kriminalno preteklostjo«.

 

Zapis je iz zaprte skupine našel pot v javnost, videl ga je tudi  državnemi sekretar Vinku Gorenaku, ta pa ga je posredoval naprej. Zaradi dogodka je predsednica Nataša Kosec na matičnem okrajnem sodišču v Ljubljani sprožila postopek pri etični komisiji sodnega sveta. Intervenirala je tudi ministrica za pravosodje Lilijane Kozlovič sodnici so odvzeli vodenje oddelka za etažno lastnino.

Disciplinski postopek se je končal  v torek, tričlanski senat  je ugotovil, da sodnica ni kršila Zakona o sodniški službi, zato jo je oprostil. Odločitev senata nedvomno kaže na to, da »vsebina zapisov sodnice Urške Klakočar Zupančič na zasebnem, zaprtem Facebook profilu ni bila protipravna, da ni šlo za neprimerno in nedostojno izražanje glede trenutne oblasti in posledično tudi ni prišlo do kršitve ugleda sodstva,«  so zapisali v odvetniški družbi Pirc Musar & Lemut Strle.

Prav tako pa ni mogla biti podana njena odgovornost za hujše posledice za ugled sodniškega poklica, menijo v odvetniški družbi. Obramba je zatrjevala še, da se širši krog ljudi z njenimi zapisi ni seznanil zato, ker so bili ti objavljeni na njenem zasebnem in zaprtem Facebook profilu, ampak zaradi zapisa na blogu  državnega sekretarja dr. Vinka Gorenaka, njegov zapis so nato povzeli različni mediji.

Obramba poudarila še, da je sodnica zgolj uresničevala svojo pravico do svobode izražanja v zasebni sferi in ne pri izvrševanju funkcije. »Nikakor torej ne gre pristati na stališče, da je Facebook v celoti javni prostor, saj sicer povsem zvodenijo možnosti nastavitev na javno in zasebno.”

Na Okrajno sodišče v Ljubljani je odvetniška pisarna Pirc Musar & Lemut Strle januarja zoper Gorenaka vložila kazensko zasebno tožbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene objave zasebnih pisanj po 1. odstavku 140. člena kazenskega zakonika.

Foto Pixabay
Izvor/Avtor NTA
Objavite komentar