Politika

Komunikacija stranke SD na dnu: Jauševec ministra Hojsa označil za fašista!

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je sporočil, da je v Sloveniji trenutno priprtih sto tihotapcev migrantov. Kot je še sporočil, je policija samo v minulem koncu tedna obravnavala nezakoniti prestop kar 243 tujcev, skupno pa je mejo ilegalno prečkalo v letošnjem letu do današnjega dneva 10-krat več migrantov, kot je to bilo leta 2017.

Zaradi povečanega števila nedovoljenih prehodov meje pravi, da je smiselno premisliti o aktivaciji vojske, ki bi pomagala policiji na meji, o čemer razmišljata tudi Hrvaška in Italija. S strani članov stranke Socialnih demokratov pa so se že pojavili prvi odzivi, kjer je med drugim vidni član SD Uroš Jauševec zapisal: “Ta fašist še vedno sanja o aktivaciji 37. a člena Zakona o obrambi. Upam, da bo opozicija vzdržala tudi tokrat in aktivacije ne bo podprla!”

Samo minuli konec tedna, torej od 25. do 28. septembra, je slovenska policija zaradi nezakonitega prestopa meje obravnavala 243 tujcev. Največ je bilo državljanov Bangladeša, Pakistana, Iraka, Irana in Afganistana. Največjo skupino, skupaj kar 131 tujcev, pa so obravnavali na območju policijske postaje Ilirska Bistrica. Od začetka leta pa do 15. septembra je policija sicer obravnavala 11.117 nedovoljenih prehodov državne meje, kar je kar desetkrat več kot v istem obdobju leta 2017.

 

Po besedah ministra Aleša Hojsa, bo Državni zbor ponovno obravnaval aktivacijo 37.a člena o obrambi, ki bi vojski podelil podobna pooblastila za delo na meji, kot jih ima policija. Podobnemu ukrepu želita slediti tudi Hrvaška in Italija. Zaradi želje po aktivaciji omenjenega člena, ki bi Slovenijo varoval pred morebitnimi vdori ilegalnih migrantov pa je minister Hojs bil deležen obtožbe s strani člana SD Uroša Jauševca, ki ga je označil za fašista. “Ta fašist še vedno sanja o aktivaciji 37. a člena Zakona o obrambi. Upam, da bo opozicija vzdržala tudi tokrat in aktivacije ne bo podprla!” Je zapisal Jauševec na Twitterju, s čimer je pokazal popolnoma neprimerno raven komunikacije.

 

Na Jauševčev tvit so se odzvali številni posamezniki. Po mnenju javnosti Socialni demokrati stojijo nasproti ukrepanju ministra, kar bi lahko Slovenijo obvarovalo. “Skupina 100 (z besedo: sto) islamskih moških je vdrla čez mejo. To je priložnost za ponoven razmislek za vse tiste, ki so volili socialdemokrate, ki stojijo na poti ukrepanju in zaščiti proti tem vdorom in v SV iščejo nekakšne “fašiste”. Obstajajo boljše politične alternative,” je zapisal Tomaž Štih. Po mnenju stranke Dobra država tak način komunikacije ne koristi nikomur, temveč samo stopnjevanju neracionalnega ideološkega sovraštva, ki uničuje Slovenijo. “Operiranje s fašisti ipd … je pod vsako normalno ravnijo,” so še zapisali.

 

Javnost je nad besedami člana SD šokirana in menijo, da gre v tem primeru za širjenje sovraštva in sovražnega govora. Šokiran sem prebral ta zapis uglednega in visoko cenjenega člana stranke SD. Me zanima, ali je takšno širjenje sovraštva in sovražnega govora del politike te stranke ali pa se bo Tanja Fajon opravičila in ukrepala zoper tovrstne izbruhe,” je zapisal Direktor Urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija.

 

Po mnenju nekaterih s takšnim načinom komuniciranja stranka SD ne bo mogla nikoli postati zgled socialne demokracije. S tovrstnimi kadrovskimi “potenciali” stranka SD ne bo nikoli postala sodobna socialdemokracija. Ni pomembno, kdo je na vrhu: Igor, Dejan, Tanja… ostajajo zvesti komunizmu. Zanje je demokracija zgolj prehodni čas,” je zapisala poslanka Anja Bah Žibert.

Za mnenje o odzivu omenjenega člana SD smo povprašali tudi ministra Hojsa, ki je bil nad njegovim odzivom zgrožen. “Ko sem to prebral, sem bil iskreno zgrožen, da lahko tako viden član stranke SD operira s takšnimi izrazi. Njegov način komunikacije se mi zdi povsem neprimeren, če ne že zavržen in zgolj kaže nivo, ki ga pooseblja ta stranka,” je za Nova24TV komentiral minister Hojs.

 

Svoje mnenje pa je prav tako izrazil tudi državni sekretar Franc Kangler, ki se mu zdi tak način komunikacije povsem nizek in žaljiv. “Tako nizko in žaljivo so sposobni samo vidni člani stranke SD, ko zmerjajo slovenske ministre za fašiste! Po mojem je predsednica Tanja Fajon ponosna na Uroša! Se strinjate?” Je zapisal Kangler. Vseakor ni potrebno omeniti, da na tvit Jauševca ni bilo nobene podpore, saj so vsi kritični do takšnega načina komunikacije.

 

Za mnenje o načinu komunikacije smo se prav tako obrnili na stranko SD in jih povprašali za njihovo mnenje. Njihov odgovor še pričakujemo.

Na vas se obračamo z vprašanjem o komunikaciji enega vaših vidnih članov Uroša Jauševca. Na svojem Twitter profilu je delil objavo, kjer je zapisal “Ta fašist še vedno sanja o aktivaciji 37. a člena Zakona o obrambi. Upam, da bo opozicija vzdržala tudi tokrat in aktivacije ne bo podprla!” Kakšno je vaše mnenje o načinu izražanja vašega člana? Ali se strinjate s trditvijo, da je minister Hojs fašist?

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button