Kolumna

[Katedrala] Ko je greh ministrice, da ni vedela, h kakšnim “šalabajzerjem” gre

V Sloveniji nam vlada katedrala. Katedrala je seveda pejorativ, s čimer sem skoraj zagotovo krivičen do monumentalnih zgradb, povezanih s katoliško religijo. Ta katedrala nam, prav nič v skladu s tistim, na kar se pojem izvorno nanaša in je pogosto v estetskem smislu zveličavno, ne vlada, ker bi bila v čem boljša od “mase”, od “ljudstva”.

Ta katedrala nam vlada kot bi delavci na gradbišču ali na polju čez noč prevzeli organizacijo čajank v Beli hiši. Ničesar jih ni sram, še več, sramu sploh ne poznajo.

 

Po čem jih prepoznate? Po dvojnih merilih in po tem, da jih ne skrivajo. To je točka, kjer je razvidno, da nimajo sramu. V tem tednu se je katedrala spravila, po neuspehu proti ministru Alešu Hojsu, na ministrico  Simono Kustec. Ministrica se je udeležila prireditve, kjer kot vsi udeleženi ni nosila maske, vsaj pri jedi ne. In tam so jo ujeli in jo razpeli na križ. “J’accuse!”, je odmevalo iz katedrale.

Ni vedela h kakim “šalabajzerjem” gre
Nova ministrica, ki “mora iti”, ker je storila majhen greh. In ga je. Morala bi se pozanimati, kako organizator skrbi za preventivo in za zdravje. Ne bi smela predpostavljati, da olimpijski komite ni neko “šalabajzersko nedeljsko društvo”. Ker olimpijski komite je po vladnih ukrepih in priporočilih odgovoren za organizacijo dogodka na tak način, da ni kompromitacije javnega zdravja. Zato vlada ne priporoča zakusk. In to je bil greh ministrice. Preprosto ni vedela, h kakšnim “šalabajzerjem” gre.

Foto: Twitter

A katedrali ni mar. Katedrala se je zavezala “mešanju dreka” in gverilskem bojevanju z vlado in v tem boju ne opreza za ničemer. Ni je sram, da je odgovoren pravzaprav olimpijski komite. Da se je na isti prireditvi kot pav brez maske šopiril nov princ svetlobe, kakor ga že nekaj mesecev favorizira taista katedrala – predsednik, UEFE, Aleksander Čeferin. Na brezsramnost katedrale se je odzval tudi deklarirani levičar, Roman Vodeb:

 

Zadel je žebljico na glavico. Le da se moti, da to ne vodi nikamor. Drugam, kot da “meša drek”, niti ni imelo namena iti. Katedrala je namesto mogočnih zidov, kipov, oltarjev in fresk domači, lepo rejeni pujs v smokingu.

Aleš Ernecl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button