Politika

Katastrofalno pridobivanje informacij histerične in’ t Veldove: O STA kar brez Urbanije!

V Sloveniji je že drugi dan na obisku posebna skupina Evropskega parlamenta, ki naj bi preverjala določene razmere v Sloveniji. Vodja misije Sophie in ‘t Veld je poudarila, da njihov namen ni padec vlade, pač pa ugotavljanje dejstev. “Naša naloga je nadzor, ne uvajamo sankcij in ukrepov,” je dejala predsedujoča skupini Evropskega parlamenta in poudarila, da ostajajo nepristranski. Ta njihova nepristranskost je v praksi sicer videti tako, da se pogovarjajo predvsem z nasprotniki aktualne vlade, preostalih pa niti ne vprašajo, česar si ne želijo slišati.

 

Kot smo že poročali, je Sophie in ‘t Veld s svojo evropsko delegacijo prišla v Slovenijo pridobit  “popolno in celovito sliko obeh strani”, torej glede stanja na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Zanimalo naj bi jih tudi domnevno vladno izčrpavanje Slovenske tiskovne agencije (STA) in neimenovanje tožilcev. No, očitno se je zataknilo že pri raziskovanju stanja na STA, direktor Ukoma Uroš Urbanija je namreč tvitnil, da na razpravo ni bil povabljen. “Verjetno je dovolj srečanje s profesorjem Milosavljevićem, da dobiš jasno sliko glede STA-ja,” je še pripomnil.

 

Na spletni strani najdemo osnutek programa, kjer pa ni podatka, kdo vse je bil vabljen na razprave, niti ni podatka kdo se je udeležil včerajšnjih. Na včerajšnjem programu je opaziti le predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela in predsednika ustavnega sodišča prof. dr. Rajka Kneza. Dobili smo sicer informacijo, da se je razprave udeležil tudi mednarodno priznan pravni strokovnjak dr. Matej Avbelj, ki nam je povedal, da se je pridružil dr. Žigi Turku in dr. Marku Milosavljeviću. “Pogovor je bil korekten, a zelo splošen, omejen zlasti na objave na Twitterju, ki jih sam ne spremljam,” in povedal tudi to, da o vladavini prava, kot sistemskem pravnem problemu v Sloveniji, na katerega je sam opozoril, ni bilo skoraj nič govora. Po njegovi oceni tudi zato, ker se zdi, da nepravniki tega niti ne razumejo. “Sam sem predstavil svoja sicer javno znana stališča. Delegacija jih je vzela na znanje,” je še povedal.

 

 

Mediji v Sloveniji so večinoma neuravnoteženi in neprofesionalni


Glede stanja v slovenskih medijih, je Avbelj že pred časom dejal, da so zelo neuravnoteženi, kar izhaja iz zgodovinskih razlogov ter razporeditve ekonomske in politične moči. Ocenil je, da je pri tem desnica močno deprivilegirana. “Ampak še bolj kot ta neuravnoteženost, veste, mene skrbi ta izjemna neprofesionalnost. Izjemna neprofesionalnost. Ker v Sloveniji včasih v javnih in strokovnih razpravah ne sledimo več nikakršnim standardom ali pa celo te svoje standarde prilagajamo temu, kar želi ena ali druga politika slišati,” je dodal. Pripomnil je tudi, da smo bili med epidemijo v Republiki Sloveniji v tem svojem mehurčku, priča nekemu histeriziranemu, skrajno pogosto navijaškemu poročanju. “Da ne rečem kratko malo tudi propagandi,” je dodal.

Dr. Matej Avbelj (foto: posnetek zaslona)

 V tem okolju cvetijo težaki, brezpravje, neumnost in primitivizem


“Slovenija je država, ki je vsej svoji pravni zbirokratiziranosti navkljub de facto brez prava. Pravil in predpisov je na tone, in kot vztraja naše ustavno sodišče, je vsa ta pravila tudi treba stlačiti v zakone. Ampak za koga, vas vprašam. Lastnih predpisov ne spoštuje niti država. Težakom, ki ne spoštujejo njenih predpisov, pa se, kot smo videli, itak nič ne zgodi,” je pred za Finance zapisal profesor za evropsko pravo. Opozoril je, da se Slovenija tako sooča z balkanizacijo v vsakršnem pomenu te besede. V kulturnem smislu, z vidika pravne, politične, ekonomske, zares osnovne družbene kulture smo Balkan. Prav tako se je povsem zbalkaniziral naš celotni družbeni sistem, ki je razpadel na prafaktorje. “Tisti, ki bi morali zgraditi zdrav javni prostor in nenehno skrbeti za njegovo vzdrževanje: državne institucije, politika, mediji, civilna družba, šole in univerze vsak po svoje in vsak s svoje strani, pri čemer je ena odkrito dominantna, delajo vse, da je slovenska demokracija čedalje bolj plehka, profana, toksična, banalna, razklana in razcefrana,” je kritično ocenil situacijo v naši državi.

Sara Bertoncelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button