Gospodarstvo

Kako so v podjetju GEN-I prijazno prosili, da tvit novinarja Prava.si izgine!

Predstavljamo vam bizarno izkušnjo, ki jo je s podjetjem GEN-I doživel novinar #Prava Luka Perš. Kaj se skriva v mestu Bonn v Nemčiji?

 

Ob zadnjih dogodkih okrog podjetja GEN-I sem se spomnil na hecen in zelo bizaren dogek iz decembra 2020, kako je avtor tega članka  s strani “čudovitih telefonskih kanalov” prejel “prijazno prošnjo” posrednikov podjetja GEN-I, da umakne tvit.  Le zato, ker ga je eden izmed razočaranih uporabnikov storitev podjetja GEN-I opozoril, da bodo v podjetju pod vodstvom Roberta Gooba v aprilu 2021 avtomatsko prešaltali na sončno energijo in od svojih uporabnikov pobrali simbolni evro več na mesec. Kot so ugotovili, pa po njihovi oceni ni razlike med cenejšo takratno jedrsko in prihajajočo sončno energijo. Težava se je pojavila, da so jih po mnenju določenih razočaranih strank izvajalci podjetja GEN-I slabo oz. pomanjkljivo informirali. Gre za hecno zgodbo, ki sem se jo spomnil ob energetski telenoveli v Sloveniji. Aja, vas zanima, kaj se skriva v mestu Bonn v Nemčiji? 

Zgodba je sledeča in prav bizarna in smešna, a resnična. Ali si predstavljate, da bi vas nekdo klical zaradi vsebine tvita in zahteval od vas, da ga umaknete?

Ja, prav to se je zgodilo meni, natančneje dne sedemnajstega decembra 2020. Kontaktiral me je vir, ki mi je povedal, da predstavlja večjo skupino uporabnikov električnih odjemalcev podjetja GEN-I. Sam mi je zagotovil, da jih je več kot deset.

 

Razočarane stranke GEN-I ugotovile, da jih bo Golobovo podjetje po njihovem mnenju na lep način preneslo naokrog z dvigom enega evra zaradi avtomatskega preklopa na sončno energijo!

Ugotovili so, da bodo odjemalci GEN-I plačevali od aprila 2021 simbolni en evro več, ker bodo uporabniki avtomatsko preklopljeno na dražjo sončno energijo. S tem pa bodo plačali avtomatsko še dodaten en evro, saj s sončno dobijo enako kot z jedrsko, nam je razložila razočarana stranka podjetja GEN-I.

Težava je bila, da sem bil takrat še na dopustu zaradi afere kočevska šuma, zato sem mojemu zaupniku povedal, da članka o tem ne morem napisati. A sem mu predlagal, da lahko naredim t.i. twitter zgodbo v več dejanjih, v kar je tudi pristal. Tako sem sestavil zgodbo s štirih tvitov (v arhivu sem našel dva izmed četverice) ter sem sestavil zgodbo.

V prvih dveh tvitih je bil opis postopka, na kak način bi po mnenju razočaranih strank, GEN-I podjetje zaslužilo simbolno en evro več na mesec. Pomnožite en evro s številom odjemalcev GEN-I in boste prišli do lepih mesečnih zaslužkov. V drugih tvitih pa sem izpostavil vlogo nekdanje predsednice SDH Lidije Glavine v italijanski podružnici GEN-I, o čemer sem jim tudi poslal novinarska vprašanja. Ta zgodba je bila objavljena točno ob 13:09 dne 17.12.2020. Čakal sem odziv.

 Tviti, ki so spomnili podjetje GEN-I, ki sem jih moral zbrisati. Lahko vidite tudi koemntar, da navedbe naše razočarane stranke ne držijo. (Foto: Arhiv Luka Perš) Tviti, ki sem jih moral takrat zbrisati. A sem dva našel v svojem arhivu. Lahko vidite tudi komentar, da navedbe naše razočarane stranke ne držijo. (Foto: Arhiv Luka Perš)

A kot se opazi iz slike, je imel tvit ob 15:09 šest komentarjev, 23 delitev in 25 vešečkov. Realno, nič posebnega.  Pod komentarji se je oglasilo nekaj uporabnikov, da imajo podobno situacijo, kot smo jo zgoraj navedli  v mojem tvitu.

 

Vse kaže pa sem tudi v svojem screenshootu zajel kritičen komentar do naše objave, da nič od naštetega ne drži in je uporabnik Twitterja zapisal, da naša razočarane stranke podjetja Gen-I lažejo.

Sodeč po tem se hitro ugotovi, v čem je težava. Vse kaže so izvajalci podjetja GEN-I ali njihovi podizvajalci pozabili oziroma preslabo obvestili in infromirali svoje stranke. To je to.

 

Kako bi po mnenju avtorja morali ravnati v podjetje GEN-I na zapis na Twitterju?

Pametno podjetje bi v tem primeru lahko se hitro odzvalo s svojim sporočilom za javnost ali bi poklicali avtorja tvita in bi razložili situacijo. Sam pa bi z veseljem to spremenil in dopolnil tale nesporazum glede sončne energije podjetja GEN-I in podal tudi opravičilo, če bi to zahtevali. Igro fair playa sem vedno spoštoval.

A ne, oni so se odločili, da raje “preko čudovitih telefonskih kanalov. da mi “prijazno” povedo, da je bolje, da umaknem vsebino. Ker se mi dalo prepirati in mi je bilo vseeno, sem ga umaknil. A na takem bedastu primeru lahko vidite, kako deluje in se obnaša podjetje GEN-I.

 

Presodite sami, če bi se dal zaplet urediti na veliko lepši način. Glede ob zadnjih dogodkih v GEN-I sem se odločil, da delim tole hecno, a resnično zgodbo. Dejanje podjetja GEN-I kaže na to, da niso niti malo taki poslovni angelčki kot jih predstavlja predsednik upreve Robert Golob v javnosti.

 

 Sam sem zapisal. da je v Gem-I v času vladavine Goloba izginilo pol milijarde evrov v tujih podružnicah Gen-I, a jih je sam Golob v oddaji Te,a dneva označil smešne, in pravljične. A glej ga zlomka, razvpiti tviteraš Sodni svet je objavil, da je Gen-I izginilo tri milijarde evrov, a je besedilo že izginilo iz Twiterja. (Foto: Posnetek zaslona-Twitter) Sam sem zapisal. da je v Gen-I v času vladavine Goloba izginilo pol milijarde evrov v tujih podružnicah Gen-I. Robert Golob je v oddaji Tema dneva označil  za smešne, in pravljične. A glej ga zlomka, razvpiti tviteraš Sodni svet je objavil, da je Gen-I izginilo tri milijarde evrov, a je tvit že izginil s Twitterja. (Foto: Posnetek zaslona- Twitter, Nova24tv)

Kaj se skriva v mestu Bonn v Nemčiji?

Na prošnjo novinarske kolegice sem ji napisal uvod v njen članek z naslovom Kam je izginilo pol milijarde evrov iz GEN-I?

 

Zapisal sem, da je po ocenah mojih virov izpuhtelo vsaj 500 milijonov evrov v času Golobove vladavine. Razvpiti tviteraš Sodni svet pa je delil, da je izginilo kar tri milijarde v GEN-I!!

 

Bog ve, gre za številke, ki si jih normalni državljan ne more predstavljati. Sam upam le, da se motim in ne bomo na koncu prišli do takšnih šokantnih številk. Je pa tudi sam Golob ob tem vprašanju povedal, da je trditev smešna in pravljična ter ob tej številki le zamahnil z roko.

A po drugi strani se je Golob v oddaji 24ur zvečer pohvalil, da kar 90 odstotkov prihodkov ustvarijo v tujini. Podjetniško hobotnica je sestavljena iz dvajsetih hčerinskih družb. Od tega v Sloveniji delujejo samo tri. Podružnice imajo v Grčiji, Severni Makedoniji, Bosni in Hercegovini, Bolgariji, Hrvaški, Avstriji, Srbiji, Turčiji, Gruziji, Ukrajini in Albaniji.Ob tem še imajo tri reprezentativne pisarne v Bolgariji, Romuniji in na Češkem.   

 

 Lastniška sestava podjetja Gen-I. Kot vidite, imajo šestnajst podjetij v tujini. (Foto: Posnetek zaslona-GEN-I)

Lastniška sestava podjetja Gen-I. Kot vidite, imajo šestnajst podjetij v tujini. (Foto: Posnetek zaslona-GEN-I)

En majhen novinarski namig drugim slovenskim novinarjem glede zgoraj omenjenih številk. Odgovor na to vprašanje se skriva v mestu Bonn v Nemčiji.

Luka Perš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button