Politika

Jože P. Damijan je tudi sodelavec multinacionalne korporacije, ki podjetjem svetuje pri davčni optimizaciji – to je izogibanju plačila davkom!

Jože P. Damijan skupaj s svojo ženo deluje kot partner v podjetju Grant Thornton. Medtem ko je Damijan na čelu KUL-a kritičen do sedanje vlade in njenih ukrepov, pa podjetje ustvarja prihodke na področju črpanja sredstev iz protikoronskih paketov. V Grant Thorntonu so oblikovali posebno skupino za boj proti posledicam koronavirusa. Poleg sprotnega obveščanja o novostih so pripravili  šest glavnih področij storitev za odpravo oziroma ublažitev morebitne škode, ki jo je povzročila blokada poslovanja. Največja ironija pa se pojavlja v dejstvu, da kandidat tudi s strani Levice deluje v podjetju, ki deluje na področju optimiziranja poslovanja podjetij. Optimizacija poslovanja podjetij pa je predvsem proces, v katerem se izvajajo denimo investicije, s katerimi se je mogoče izogniti oziroma znižati plačila davka na dobiček.

Medtem ko Jože P. Damijan v ozadju nabira glasove za ustanovitev Koalicije ustavnega loka – KUL in si pri tem pomaga s kritiko aktualne vlade in njenega dela. Kot partner deluje v podjetju Grant Thornton, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem, revizijo, računovodstvom in davčnim svetovanjem. Podjetje tako deluje na različnih področjih, pri čemer je mogoče najbolje izpostaviti dejstvo, da se ukvarja tudi z optimizacijo poslovanja podjetij, ki se uporablja tudi v namene nižjega plačila davkov. Vse omenjeno ne predstavlja nobene težave, saj podjetja v veliko primerih investirajo za nižji davek, kar lahko povzroči večjo rast podjetja. Potrebno pa je izpostaviti dejstvo, da je Damijan kandidat za mandatarja tudi s strani stranke Levica, ki prihodnost vidi v visokih davčnih obremenitvah podjetij.

Kot že omenjeno je Damijan izjemno kritičen do dela vlade in rešitev Slovenije vidi le v rušenju dosedanjega dela vlade, ki skuša skozi ukrepe zadržati gospodarstvo nad vodo. Zanimiv pa je podatek, da je Grant Thornton na področju epidemije iznašel svojo tržno nišo in sicer svetovanje podjetjem na področju koriščenja pomoči iz svežnja protikoronskih ukrepov. Podjetje Grant Thornton tako nudi svetovanje na davčnem področju v katerega je vključena pomoč pri oddaji vloge za odlog oziroma obročno plačila davkov in pri pripravi pojasnil in ostalih dokazil za FURS za odlog plačila davka.

Foto: Twitter

Kot računovodsko podjetje nudijo asistenco pri oddaji vloge za zmanjšanje akontacije davka od dohodkov pravnih oseb zaradi posledic koronavirusa ter nudijo svetovanje pri oprostitvi plačila prispevkov za socialno, pokojninsko in invalidsko zavarovanje za zaposlene. Dodatno tako še ponujajo svetovanje glede povračila izplačanih nadomestil delavcem, ki zaradi posledic epidemije koronavirusa začasno ne delajo oziroma so začasno zadržani od dela zaradi bolezni ali poškodbe.

 

Damijan je po navedbah poznavalcev izbranec Gregorja Golobiča. Slednjega pa poznamo tudi po tem, da je svoje lastništvo zagorske Ultre dolgo skrival v državah, davčnih oazah. Sicer pa je Damijan tudi podpornik zloglasnega ameriškega milijarderja Georgea Sorosa, pomembnega financerja nevladnih organizacij in spodbujevalca nezakonitih migracij.

 

Sočasno nudijo svetovanje pri davčni optimizaciji poslovanja in na področju transfernih cen v času epidemije ter njenih učinkov – novih posojil med povezanimi osebami za zagotavljanje likvidnosti, kritje nastalih stroškov in določitev pravnega in ekonomskega upravičenca do spodbudnih ukrepov države. Na področju plač kot računovodsko podjetje poskrbijo za optimizacijo stroškov plač, svetuje in oddajo vloge za državna poročila. V imenu podjetij pa tako tudi izvajajo aktivnosti, ki so povezane denimo z ukrepi čakanja na delo, oprostitev prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in uveljavljanje kriznega dodatka.

Medtem pa v podjetju Grand Thornoton kot višja svetovalka sodeluje tudi Jasmina Držanič, nekdanja vidna političarka ljubljanske LDS, bivša visoka uslužbenka gradbenega podjetja SCT v času, ko je podjetje vodil zloglasni Ivan Zidar.

 

Jasmina Držanič na koncertu “Nosil bom rdečo zvezdo”, ki je potekal 4. julija 2019 v Ljubljani (Foto: Twitter)

 

 

Sara Rančigaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button