Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Kolumna

Jože P. Damijan – huje kot to, da je bil žaljiv, je …

ernecl
Aleš Ernecl (Foto: Nova24TV)

Damijan je želel reči, da 1. sta pragmatizem in oportunizem v politiki narobe, da 2. to počne samo Janša, da 3. “njegovi” Pivčeve ne bi “odfukali” po istih standardih in na koncu 4. narobe uporabil tisto, kar se mu očita kot žaljivo.

 

Upam, da me razumete, ko rečem, da je to, da profesor na državnem faksu v enem tvitu naredi toliko napak, huje kot to, da je žaljiv.

V preteklih dneh smo se mnogi na desnici tako ali drugače obregnili ob čivk nekdanjega mladoekonomista (ki je kot tak gravitiral k desnici in kot tak k Janši in SDS), danes izrazitega antiprostotržnika, ekonomista, ki ga najpogosteje v pozitivnem smislu citirajo levičarji, Jožeta P. Damijana.

 

Za razliko od kolegov, ki so se osredotočili na domnevno pretirano kolokvialnost (kritizirali izbiro izrazoslovja v smeri manjka bontona, vljudnosti in spoštovanja dostojanstva Pivčeve), pa sem se jaz od vsega začetka osredotočal na neke druge stvari, ki so zame, ker in če govorimo o akademiku na državni plači, bolj v nebo vpijoče:

  1. Damijan je nepravilno uporabil “kot kurba s plesa”. V Mariboru to uporabimo, ko nekdo potuhnjeno izgine iz zabave. In mu rečemo, da je, oprostite kolokvialnosti za namene razlage, “spizdil kot kurba s plesa”. Potuhnjeno, ne da bi “rekel adijo”. Damijan to uporablja kot “odšla bo, ne da bi se kdo obrnil za njo”. Kot, nikomur ne bo več vredna, ko je več ne bodo potrebovali. Zelo nenavadna raba.
  2. Zdi se kot bi Damijan naivno impliciral, da se koalicije sklepajo iz nepragmatičnih vzgibov in da se stranke in politiki med seboj držijo nekakšnih nedogovorjenih kodeksov zvestobe, ko se smiselnost koalicij izpoje. Damijan pozablja, da isti mediji in isti politiki, naklonjeni isti levici, za katere on piše, že ves čas spodkopavajo Pivčevo – samo zato in od takrat, ko je šla v koalicijo z Janšo. Počnejo ji to, kar napoveduje in kar navaja kot nek očitek Janši, zdi se da iz namišljenega moralnega piedestala.

Image

Torej, če povzamem: Damijan je želel reči, da 1. sta pragmatizem in oportunizem v politiki narobe, da 2. to počne samo Janša, da 3. “njegovi” Pivčeve ne bi “odfukali” po istih standardih in na koncu 4. narobe uporabil tisto, kar se mu očita kot žaljivo. Upam, da me razumete, ko rečem, da je to, da profesor na državnem faksu v enem tvitu naredi toliko napak, huje kot to, da je žaljiv.

Aleš Ernecl

BONUS VIDEO:

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

This poll has been finished and no longer available to vote !

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...