Kolumna

Jože P. Damijan – huje kot to, da je bil žaljiv, je …

Damijan je želel reči, da 1. sta pragmatizem in oportunizem v politiki narobe, da 2. to počne samo Janša, da 3. “njegovi” Pivčeve ne bi “odfukali” po istih standardih in na koncu 4. narobe uporabil tisto, kar se mu očita kot žaljivo.

 

Upam, da me razumete, ko rečem, da je to, da profesor na državnem faksu v enem tvitu naredi toliko napak, huje kot to, da je žaljiv.

V preteklih dneh smo se mnogi na desnici tako ali drugače obregnili ob čivk nekdanjega mladoekonomista (ki je kot tak gravitiral k desnici in kot tak k Janši in SDS), danes izrazitega antiprostotržnika, ekonomista, ki ga najpogosteje v pozitivnem smislu citirajo levičarji, Jožeta P. Damijana.

 

Za razliko od kolegov, ki so se osredotočili na domnevno pretirano kolokvialnost (kritizirali izbiro izrazoslovja v smeri manjka bontona, vljudnosti in spoštovanja dostojanstva Pivčeve), pa sem se jaz od vsega začetka osredotočal na neke druge stvari, ki so zame, ker in če govorimo o akademiku na državni plači, bolj v nebo vpijoče:

  1. Damijan je nepravilno uporabil “kot kurba s plesa”. V Mariboru to uporabimo, ko nekdo potuhnjeno izgine iz zabave. In mu rečemo, da je, oprostite kolokvialnosti za namene razlage, “spizdil kot kurba s plesa”. Potuhnjeno, ne da bi “rekel adijo”. Damijan to uporablja kot “odšla bo, ne da bi se kdo obrnil za njo”. Kot, nikomur ne bo več vredna, ko je več ne bodo potrebovali. Zelo nenavadna raba.
  2. Zdi se kot bi Damijan naivno impliciral, da se koalicije sklepajo iz nepragmatičnih vzgibov in da se stranke in politiki med seboj držijo nekakšnih nedogovorjenih kodeksov zvestobe, ko se smiselnost koalicij izpoje. Damijan pozablja, da isti mediji in isti politiki, naklonjeni isti levici, za katere on piše, že ves čas spodkopavajo Pivčevo – samo zato in od takrat, ko je šla v koalicijo z Janšo. Počnejo ji to, kar napoveduje in kar navaja kot nek očitek Janši, zdi se da iz namišljenega moralnega piedestala.

Image

Torej, če povzamem: Damijan je želel reči, da 1. sta pragmatizem in oportunizem v politiki narobe, da 2. to počne samo Janša, da 3. “njegovi” Pivčeve ne bi “odfukali” po istih standardih in na koncu 4. narobe uporabil tisto, kar se mu očita kot žaljivo. Upam, da me razumete, ko rečem, da je to, da profesor na državnem faksu v enem tvitu naredi toliko napak, huje kot to, da je žaljiv.

Aleš Ernecl

BONUS VIDEO:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Check Also
Close
Back to top button