Politika

Janševo pismo in španski biki!

Se spomnite španskih bikoborb? Če se ne spomnite, naj vam povem, da gre za priljubljene, a precej krute igre v Španiji, ko sta v areni praviloma močan bik in bikoborec, ki biku nastavlja veliko rdečo rjuho, bik pa se z vso silovitostjo zaganja vanjo. Zakaj tak uvod? Ob zadnjem pismu Janeza Janše Evropskim voditeljem sem se nehote spomnil na prizore španskih bikoborb. Nekaj podobnega se je dejansko dogajalo pretekle dni, ko so se levosučni mediji, njihovi redniki in novinarji, ter seveda opozicija, deloma tudi koalicijske stranke, na podoben način zaganjali v Janševo pismo, ko pa je nemška kanclerka Angela Merkl v četrtek popoldan naredila red na tem področju, pa so se vsi potuhnjeno umaknili.

V nadaljevanju si poglejmo jagodni izbor “bikovskega zaletavanja” v Janšino pismo.

Levi skrajni novinarji in politiki
Začnimo z Zoranom Potićem novinarjem tovarniškega glasila Dnevnik. Preveč bi bilo, da bi tukaj citiral ves žolč, ki ga je zlival na pismo Janše. Citiram na le tole: “To je katastrofa. Se bo kdo streznil v tej državi” je rohnel na twitter profilu. Ali pa: “Good morning. Maršal Twitto ni nikogar impresioniral v Bruslju. Razen kakega Orbana”. Sodeč po vseh ostalih njegovih izjavah se mi je zdelo da se bo razpočil ali resno zbolel.

Zoran Potić (Foto: STA)

Tudi samooklicani politični analitik Alem Maksuti je zlival svoj žolč po pismu Janše. Takole je zapisal: “No vidite. Tako se vede oseba, ki svojo politično pot gradi na lastnih blodnjah in teorijah zarote. Problem je, da sebe vedno vidi kot večvrednega in se počuti superioren v odnosu do drugih ljudi. Tukaj v vlogi pravnika, ki tolmači zakone EU”. In tale levičarski skrajnež je reden gost oddaj na javni TV, ki jo plačujemo vsi.

Marksistični politolog Alem Maksuti. (Foto: Facebook)

Seveda so se oglasili tudi praktično vsi levi skrajneži. Milan Brglez, prestopnik iz SMC v SD, sedaj pa EU poslanec je modroval takole: “Ob vnovičnem patetičnem zmazku PV (predsednik vlade) se človek vpraša kdaj bodo  SMC, NSI in DESUS končno zapustile vlado Costo Concordio.

Milan Brglez (Foto: STA)

Posebno poglavje je twitterašica Tanja Fajon, kot sama sebi pravi voditeljica SD. Takole je bruhala ogenj na pismo Janše: “Premier izgublja stik z realnostjo, dobivam veliko odzivov kolegov iz EU, da so šokirani. SLO mora podpreti mehanizem spoštovanja vladavine prava. PV ruši ugled naše države, to je žalitev za ljudi.” In nadaljevala: “Zdravstveni sistem je na robu kolapsa. Bolnice so brez nujne opreme. Ljudje umirajo. Medtem novo pismo PV (predsednik vlade), ki sramoti in ruši našo državo na katero smo v EU ponosni. Ideologijo SDS postavlja nad pravno državo. Brani države, ki blokirajo denar za spopadanje Evrope z epidemijo.” Nič od tega seveda ni realnost in resnica. Zaščitne opreme je dovolj, Janša pa v pismu ne brani Madžarske in Poljske ampak se zavzema za kompromis. Toda za politično lačne levičarje, so taka njena sporočila zgolj politična hrana. Tanja Fajon je šla še dlje. Trdila je, da “želi Janša Slovenijo popeljati iz EU”. Seveda se je zlagala. Janša je v pismu pozval h kompromisu s Poljsko in Madžarsko in povedal, da brez kompromisa lahko “še kaka ladja zapusti konvoj”. Seveda je mislil na odhod Velike Britanije iz EU.

Tanja Fajon (Foto: STA)

Žal tudi Ljudmila Novak, EU poslanka NSi ni mogla iz svoje kože. Nekdo je na Twitter profilu zapisal da jo je že pred leti na levem ovinku vrglo s ceste seveda v levo. Na svojem profilu https://www.ljudmilanovak.eu/izjave-stalisca/odziv-na-pismo-slovenskega-pv-predsedniku-evrospkega-sveta/ je zlila nekaj žolča po Janši, tako kot že mnogokrat do sedaj.

Ljudmila Novak (Foto: STA)

Poslanec SD Matjaž Nemec – Nitka vsak dan zliva žolč po Janši. To se mu po njegovi oceni splača. Če bi Tanja Fajon prišla iz EU parlamenta, bi jo nadomestil za seveda kakšnih 13 tisoč evrov mesečno. Tudi sicer računa na mesto EU poslanca če ne prej pa po naslednjih volitvah. Takole je modroval za 24ur.com: “Janša je ugrabil državo… opozicija zahteva nujne seje odborov” in za RTV SLO: “je koalicijske stranke pozval “k zdravemu razumu”. “Ne gre več za vlado Janeza Janše, ampak za Slovenijo in njene državljane. Pozivamo k enotnosti slovenske politike, da se skupaj zoperstavimo samoiniciativnim potezam predsednika vlade. On ne izvaja politike Republike Slovenije, ampak izvaja svojo lastno agendo.”

Poslanec Matjaž Nemec (Foto: STA)

Svoj lonček je pristavil tudi koordinator Levice Luka Mesec, za RTV SLO je modroval takole: Slovenijo je Janša “že drugič v dveh tednih osramotil pred vsem svetom, kot je ni še noben premier, predsednik ali zunanji minister”.

Luka Mesec (Foto: STA)

Oglasil se je tudi propadli politik propadle LDS, nekdanji minister Aleš Zalar. “V Avstriji me sosedje in prijatelji sprašujejo, kako je mogoče, da je slovenska politika zašla na stranpoti demokratične države. Mene je pa neznansko sram in ne vem, kako naj jim to pojasnim. Cela Evropa se zgraža nad nami”. Ja pa ja, Nemčija trenutno predseduje EU in izjavo kanclerke Merklove v zvezi s pismom Janše boste prebrali na koncu. Zalar pač “lupa”.

Aleš Zalar (Foto: Vlada RS)

Posebej ostre so bile opozicijske stranke. LMŠ je modrovala takole: “V opoziciji smo vložili zahtevo za sklic izredne seje dveh odborov – za zunanjo politiko in zadeve EU. Kot da niso dovolj vsi dopisi, depeše, tviti, ki sramotijo državo na svetovnem nivoju, je PV (predsednik vlade) napisal še pismo o vladavini prava. Sramotno in nepotrebno”.

Levica je vedno ostra, tudi tokrat so zapisali takole: “Janez Janša je podprl grožnjo Poljske in Madžarske z blokado evropskega finančnega načrta – točno tistih milijard, za katere se je poleti hvalil, da naj bi jih izboril”. To je seveda laž. Te milijarde so sedaj začasno blokirane zaradi veta Madžarske in Poljske, Janša pa se je v pismu zavzel za pogajanja s tema dvema državama in deblokado sredstev.

Modroval je tudi nesojeni mandatar Jože P. Damjan. Za Dnevnikje dejal: “Predsednika vlade Janeza Janše se je do sedanje zdravstvene krize držal sloves dobrega operativca in kriznega menedžerja. Na žalost pa analiza mandatov, treh vlad, ki jih je vodil Janša kažejo nasprotno”. Ne pozabite omenjeni gospod je bil minister v prvi Janševi vladi, Janšo je imel za božanstvo, a že po treh mesecih je vrgel puško v koruzo in pobegnil.

Jože P. Damijan (Foto: STA)

Tokrat me je razočaral tudi predsednik države Borut Pahor, ki je zamudil priložnost, da se nebi oglasil.

Tudi koalicijske stranke so se oglasile. Nisem prepričan ali so brali pismo Janše ali levosučne medije. Prej slednje. SMC se je v pismu prepoznala v tistem delu, ko Janša govori o ukradenih volitvah 2014. Po moje gre za napačno razumevanje zadeve. SMC takrat ni bila parlamentarna stranka. Sodeč po razpravah v SDS v preteklih letih je z izrazom ukradene volitve mišljena sodna veja oblasti, ki je Janšo nezakonito poslala v zapor sredi volilne kampanije in ne na SMS. Njihov takratni volilni rezultat je tako lahko le posledica ravnanja sodne veje oblasti.

Kaj pa levosučni mediji?
Delo je poročalo o tem da: “Pismo, ki ga je Janez Janša poslal v Bruselj, odmeva v Sloveniji. Od njega so se distancirale tudi koalicijske partnerice”.

Dnevnik, pa da: “Slovenska politika enotno po Janši zaradi pisma EU o vladavini prava”….. In še enkrat Jože P. Damijan: “Sledi lahko le nezaupnica”. Seveda lahko sledi ampak moraš imeti 46 glasov.

Večer pa je skušal biti mednarodno prepričljiv. Citirali so Bruseljski medij “Politico, ki je priobčil članek z naslovom: “Maršal Tweeto piše pismo …”. Omenjeni medij seveda napada pismo Janše. Pod prispevek sta se podpisala Florian Eder in Zoya Sheftalovich. Za naivne seveda, v resnici pa je članek nastal kar v Sloveniji od koder je bil poslan v Bruselj, najverjetnejši avtor je kar novinar tovarniškega glasila Dnevnik Zoran Potić.

Ko red naredi nemška kanclerka Angela Merkel
V tujini pismo Janše sploh ni odmevalo. Zdi se, da je mnoge evropske voditelje  prej spravilo v zadrego in vzpodbudilo k razmisleku. Piko na i ali red v hiši kot bi rekli je naredila nemška kanclerka Angela Merkel. ki je na virtualnem zasedanju voditeljev članic EU včeraj dejala: “Slovenski premier Janez Janša je pozval k delu za kompromis, to pa je tudi v interesu nemškega predsedstva svetu EU.” Hkrati je predlagala, da Janša sodeluje v skupini voditeljev držav EU, ki bo izvedla pogajanja z Madžarsko in Poljsko.

Nemška kanclerka Angela Merkel. (Foto: epa)

Je treba k temu še kaj dodati? Po moje ne. Taka je pač virtualna levosučna politična in medijska krajina v Sloveniji, ki vsako besedo ali pismo Janše problematizira, v tujini pa je to čisto drugače. Si predstavljate Janša bo sedaj ob Merklovi očitno eden od pogajalcev na ravni EU, ki bo skušal zgladiti spor EU z Madžarsko in Poljsko.

Kaj pa naši politiki in mediji? Ste kje zasledili sporočila kanclerke Merklove? Ste kje zasledili kakšno opravičilo Janši? To se ne bo zgodilo.

dr. Vinko Gorenak

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button