Gospodarstvo

Izračunajte, koliko bi prihranili z lastno sončno elektrarno!

Pri odločanju za sončno elektrarno je ekonomika investicije ključna komponenta. V ECE so pripravili brezplačno aplikacijo ECE sonce, ki omogoča informativni izračun takšne investicije v obnovljiv vir energije. Več informacij o aplikaciji nam je posredoval vodja razvoja pri ECE, Gašper Ravnak.

 

V Sloveniji lahko v zadnjih letih spremljamo pravo ekspanzijo sončnih elektrarn. Čemu to pripisujete?
Po odzivih naših kupcev lahko rečem, da gre za več vzrokov; prvi je brez dvoma ekonomska upravičenost takšne investicije, saj se ljudje po naravi obnašamo racionalno in sončna elektrarna je trenutno investicija, ki se izplača. Vse več ljudi postavlja zelo visoko med razloge tudi ekologijo in dejstvo, da delež električne energije v naši gospodinjstvih narašča. Lahko rečem, da so ti trije razlogi med največkrat omenjenimi kot razlog za odločitev za svoj vir elektrike.

V ECE ste postavili že kar nekaj sončnih elektrarn. Kakšni so odzivi kupcev po letu ali dveh?
Lastniki postanejo po postavitvi lastne elektrarne bolj dovzetni za električno energijo v svojem domu. Spremljajo porabo in proizvodnjo, zanimajo se za novosti, za dodatne možnosti, kot so električni avto in polnilnica za električna vozila.

Pred kratkim ste v ECE predstavili tudi posebno aplikacijo, s katero si bodoči lastnik sončne elektrarne lahko izračuna podrobnosti svoje bodoče investicije. Kako deluje aplikacija ECE sonce?
Drži, ECE sonce je spletna aplikacija, brezplačna in na voljo vsem, ki omogoča, da uporabnik dobi hiter in jasen odgovor, ali se mu sončna elektrarna izplača in če je njegova hiša primerna za takšno investicijo. Ko smo snovali aplikacijo, smo predvideli namreč tudi vpogled v energetske potrebe objekta na kateri bo postavljena sončna elektrarna. Aplikacija upošteva tudi trenutno in bodoče stanje kurilnega vira, morebitno menjavo energenta, različne višine subvencij in tudi investicijo v nov vir ogrevanja. Investicijo v sončno elektrarno gledamo torej širše, ne samo kot vir elektrike, ampak tudi kot načrtovanje v skladu s sedanjimi in prihodnjimi potrebami gospodinjstva.

Zelo zanimivo, pa če sva konkretna, kaj potrebujem, da lahko ugotovim vse, kar ste našteli, kaj moram vedeti?
Poznati morate osnovne potrebe vašega gospodinjstva, na kratko, kakšna je vaša letna poraba električne energije in energenta za ogrevanje, če to ni elektrika. Poznati morate, kakšne so razpoložljive strešne površine in njihovo usmerjenost glede na strani neba ter morebitne bodoče porabnike električne energije. Kot sem že omenil, je investicijo v sončno elektrarno potrebno gledati širše, tudi z vidika vira za ogrevanje. Z aplikacijo ECE sonce bo uporabnik lahko ugotovil tudi, ali se mu hkrati izplača tudi zamenjati vir ogrevanja, morda preiti na ogrevanje s toplotno črpalko ali zemeljski plin.

Na spletni strani ece.si vnesemo podatke, ki ste jih našteli. Kaj je rezultat?
Na svoj elektronski naslov prejmemo poročilo na osmih straneh, kjer je opisano vse od trenutnega stanja, ocenjenih potreb v prihodnosti, vrednosti investicije, višine subvencije in povračilne dobe. Vse skupaj je ponazorjeno z grafi, pregledno in nazorno prikazano. Uporabnik resnično dobi zelo veliko informacij, ki jih potrebuje, in to brezplačno.

Veliko podatkov torej, ki nam pomagajo pri odločitvi. Kako pa poteka postopek od tod naprej? Uporabnik želi oddati povpraševanje in dobiti ponudbo za izvedbo na ključ.
Zelo preprosto, kontaktira ECE in pripravili mu bomo informativno ponudbo, po ogledu na sami lokaciji pa tudi končno ponudbo, saj je potrebno ugotoviti tudi realno stanje kritine, dostop do električne napeljave, morebitne druge okoliščine, ki lahko vplivajo na samo izvedbo in končni znesek.

Ali to pomeni, da mora uporabnik sam poskrbeti za dokumentacijo, subvencije, kredite?
Nikakor, kot ste že prej omenili, v ECE omogočamo našim kupcem t. i. storitev “na ključ”, kar pomeni, da zanj prevzamemo vodenje postopka, komuniciranje s pristojnimi distribucijskimi operaterji, EKO skladom in skrbimo, da zanj poteka vse karseda nemoteče. Pridobivanje vse potrebne dokumentacije je res zahtevno in obsežno, kupec ob primopredaji prejme zajeten fascikel dokumentov, kar samo priča o tem, kako obsežen je tak projekt tudi dokumentarno.

Pa je sončna elektrarna primerna za vsakogar? Za vsako gospodinjstvo?
Z vidika ekologije lahko rečemo brez dvoma, da je, saj je sončna energija okolju bolj prijazna, je tudi obnovljiv vir energije. Z vidika ekonomske upravičenosti pa moramo biti realni in ločiti gospodinjstva, ki imajo večje potrebe po električni energiji od tistih z manjšimi. V stanovanjih so potrebe po električni energiji manjše kot v hiši, kjer je vir ogrevanja toplotna črpalka, način prevoza pa električni avtomobil. Seveda ima hiša tudi obvezen sestavni del, lastno streho, kjer je možno postaviti sončno elektrarno, čeprav prenovljena zakonodaja že predvideva tudi  možnosti t. i. skupnostnih elektrarn tudi za stanovanjska naselja. Iz izkušenj lahko rečemo, da večino kupcev tvorijo gospodinjstva z letno porabo nad 7000 kWh električne energije, če to vzamemo kot merilo, kdaj razmišljati o lastni elektrarni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button