Politika

Antijanšizem je še vedno edina vsebina, ki jo ponuja brezidejna Tanja Fajon!

Potem, ko je prejšnji teden v oddaji Studio City pri voditelju Marcelu Štefančiču gostoval vodja skrajne Levice Luka Mesec in tam izrazil namero o sodelovanju njegove stranke v morebitni prihodnji levičarski koaliciji, je ta teden na vrsto prišla še nova šefica SD Tanja Fajon.

 

V oddaji se je Fajonovi večkrat zapletel jezik, a s tem ni bilo nobene škode, saj razen udrihanja po Janezu Janši ni bila sposobna spregovoriti o nobeni konkretni vsebini. Pozitivne agende “za nekaj” na levi strani ni že vse od vstopa Slovenije v EU, je za spletni portal Nova24TV dogajanje komentiral politični analitik Sebastjan Jeretič, ki meni, da bo stranka SD po prevzemu vodstva s strani Fajonove vsaj kratkoročno nekoliko profitirala znotraj trde levice. Kam se bo usmerila sredina na naslednjih volitvah pa bo odvisno predvsem od dela Janševe vlade.

Novinar skrajno levičarske Mladine in voditelj oddaje Studio City na TV Slovenija Marcel Štefančič je v preteklosti podpisal Peticijo 571, uperjeno proti prvi vladi Janeza Janše, za kar je bil že kmalu nagrajen s strani stranke Socialnih demokratov, pravne naslednice Zveze komunistov Slovenije, saj ga je vlada Boruta Pahorja 11. junija 2009 imenovala na pozicijo člana sveta Javnega zavoda Slovenska Kinoteka. V zadnjih letih Štefančič ponovno vrača uslugo svojim političnim zaveznikom in sicer kar na račun plačnikov prisilnega RTV prispevka. V ponedeljek zvečer je namreč v oddaji Studio City gostil novo šefico SD Tanjo Fajon, kjer je imela neomejene možnosti nekritičnega udrihanja po Janši in njegovi vladi.

Fajonovi se je tekom oddaje večkrat zapletel jezik, razen o antijanšizmu ni spregovorila o nobeni drugi vsebini
Uvodoma sta Fajonova in voditelj Štefančič izrazila zadovoljstvo nad namero vodje skrajne Levice Luke Mesca, ki jo je izrazil v isti oddaji en teden prej, da bi vstopil v novo levo koalicijo, da le ne bi mogel več Janša sestaviti nove koalicije po naslednjih volitvah. Fajonova je bila kritična do Janševega načina vodenja in komunikacije, koalicijske partnerice pa je obtožila približevanja skrajni desnici brez obrazložitve.

 

O vsebini pa tudi sicer ni bilo nobenega govora, pač pa le o nasprotovanju Janši oz. “antijanšizmu”. Voditelj je Fajonovo povprašal celo o možnosti, da bi na naslednjih parlamentarnih volitvah zmagala antijanšistična stranka, ter če je antijanšizem dovolj. “Ne verjamem, da je antijanšizem dovolj, nasprotno, jaz mislim, da se ni vredno preveč ukvarjati samo z Janšo, mi moramo imeti zelo jasne svoje konkretne ideje, predloge in javnosti ponuditi, kaj mi zmoremo drugače, seveda v opoziciji ni enostavno dobiti neko podporo za predloge. Samo konkretno, o korona ukrepih smo dali skoraj 100 predlogov, praktično noben predlog s strani SD ni bil sprejet, tudi ne s strani opozicije, mislim, da eden sam in, če poslušam stroko v zadnjih dneh…” se je nato izgovarjala Fajonova.

 

Tudi nadaljevanje oddaje je bilo podobno, med drugim je Štefančič pričel vleči vzporednice med Fajonovo in Pahorjem, saj sta oba vodila stranko kot evropska poslanca, torej iz Bruslja, voditelj in gostja pa sta razpravljala o tem, ali to morda prinaša srečo in, če bo tudi Fajonova tako prevzela oblast. Kritizirala je tudi nekatere ukrepe Janševe vlade, glede glasovanja za novega ustavnega sodnika pa je komentirala, da je žalostno, da se na takšnih zadevah “lopijo kompja” ter glede tega ne “najdemo uspeti najti” nekega soglasja.

Tanja Fajon in Marcel Štefančič (Foto: posnetek zaslona)

 

Po vstopu v EU na levi strani le še antijanšistična agenda
Za komentar nastopa Fajonove v oddaji Studio City smo prosili političnega analitika Sebastjana Jeretiča. Uvodoma je povedal, da je tudi sam v preteklosti večkrat nastopal v tej oddaji, dokler ni začel zastopati stališč, ki tam niso všečna: “Oddaja je pač enosmerna, to je jasno politično angažirana oddaja, kar se tega tiče je vsaj jasno in transparentno. Samo po sebi to ni problematično, dokler bi obstajal pluralizem takih oddaj.” Na RTV Slovenija manjka več raznolikosti v pogledih, posamezni novinarji niso dovolj za to.

Sebastjan Jeretič (Foto: STA)

 

Glede programa levice in Socialnih demokratov pa je Jeretič za spletni portal Nova24TV povedal, da je vse od vstopa Slovenije v Evropsko unijo, ki je bil tisti drugi veliki konsenz po vzpostavitvi države, dejansko edina linija, redeča črta, ki povezuje levico, nasprotovanje Janši: “To se ugotavlja iz leta v leto in manjka neka pozitivna agenda za nekaj. Očitno se to še ne bo premagalo v prihodnjih letih.”

 

V prvem koraku bo SD zagotovo profitirala znotraj tistega trdega levega bloka, bodo imeli pa kar velike težave pri zasedanju sredine,” pa je Jeretič komentiral vpliv prevzema vodenja stranke s strani Fajonove na naslednje parlamentarne volitve. Edina točka, ki bo pretehtala, kam se bo sredina prihodnjič obrnila, bo po njegovih besedah odnos javnosti do rezultatov Janševe vlade: “Tokrat so vsaj delno škarje v rokah koalicije. Z nadaljevanjem ukrepov bi lahko premagali tudi to tekmo v hrib, ki jo morajo igrati proti opoziciji in medijem. Mislim, da je še povsem odprto, v kakšnem kontekstu bodo potekale prihodnje volitve.”

Rok Krajnc

Avtor/Izvor: Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button