Politika

Zamejski Slovenec Terpin razbil škandalozne izjave Tanje Fajon in povedal, da v Bazovico že leta hodijo slovenski in italijanski levičarji

In je na koncu tudi smešno, da šefica Socialnih Demokratov govori, da je taka spravna gesta za Primorce boleča, ko pa na fojbo v Bazovico že leta hodijo slovenski in italijanski levičarji, od nekdanjih slovenskih poslancev Budina in Spetiča, do številnih voditeljev levičarske Demokratske stranke, ki je partnerska stranka SD-ja. Tako npr. namestnica šefa te stranke Debora Serracchiani, ki je ob 1. maju 2018, še kot predsednica Dežele FJK izjavila, da so partizani “okupirali” Trst. Takrat s SD ni bilo nobenega komentarja, niti izraza bolečine,” se je na škandalozno izjavo predsedujoče stranke Socialnih demokratov Tanje Fajon odzval zamejski odvetnik in član SDS-a Damijan Terpin.

Škandalozna izjava vodilne političarke Tanje Fajon je presenetila tudi zamejskega Slovenca, odvetnika Damijana Terpina. Vodeča predstavnica stranke SD je dejala, da bodo ob spravnem dogodku slovenskega predsednika Boruta Pahorja in italijanskega predsednika Sergia Mattarele zopet prišli na plan boleči spomini na preteklost italijanskega fašizma za mnoge prebivalce Primorske. Za dolgoletnega spremljevalca italijansko-slovenskih odnosov gre za navadno sprenevedanje in ob tem opozarja, da se doslej še noben italijanski politik ni prišel poklonit Bazoviškim junakom. “Predsednik Pahor pa je dosegel, da se jim bo tokrat poklonil najvišji predstavnik italijanske države, predsednik Republike Italije Sergio Mattarella. Zato se mi zdi na mestu, da se oba predsednika poklonita tudi infojbirancem, ob dejstvu, da bo istega dne Narodni dom končno vrnjen Slovencem in tako popravljena krivica, ki nam jo je pred sto letih zadal italijanski fašizem,” opozarja Terpin.

 

Damjan Terpin ne pade na politične floskule Fajonove, da naj bi Mateo Salvini, kot izvoljen senator italijanskega parlamenta, izvajal politični šov ob predsedniku Mattareli na spravni slovesnosti, ki se bo zgodila 13. julija 2020 v Italiji. “Tega se v Italiji ne počenja, merila Fajonove pa so očitno različna ali pa samo širi strahove, kot po navadi.” Položitev venca s strani predsednikov obeh držav na oba kraja, ki tako ali drugače simbolizirata trpljenje ljudi obeh narodnosti, “nosi zato veliko simbolično vrednost in predstavlja spravno dejanje, ki bi lahko končno zaprlo še odprte rane, ki jih nosimo ljudje teh krajev, prav tako tudi dokončno pomiritev med obema narodoma.”

 

Spravna slovesnost slovenskega in italijanskega predsednika je zelo pomemben dogodek za slovensko manjšino v Italiji
Spravna slovesnost in položitev spominskih obeležij je zelo pomemben dogodek za slovensko manjšino v Italiji, zato je odvetnik ogorčen, da se ga poskuša razvrednotiti za ceneno rabo slovenske politike. Dolgoletnega poznavalca smo tudi povprašali o tem, kaj so pretekle vlade naredile narobe na področju izboljšanja odnosov z zahodno slovensko sosedo.

 

Tako nam omeni bivšega slovenskega veleposlanika iz Rima Iztoka Mirošiča, ki je menil, da je Slovenija premalo investirala na vedenje o sebi in pustila, da je celotna italijanska politika, “predolgo imela povsem enostransko predstavo o naši državi, o nas in o zgodovini odnosov med obema narodoma.” Zato je vesel dejanja predsednika države Boruta Pahorja, da mu je uspel preboj na spravnih odnosih med državama. Ob tem opozarja, “da ne bodo italijanski šolarji hodili obiskovat samo fojb in mislili, da se je zgodovina teh odnosov začela leta 1945, pač pa da bodo vedeli tudi, kaj nam je hudega storil italijanski fašizem. Vrnitev Narodnega doma je torej sijajna prilika in sem predsedniku Pahorju hvaležen, za kar je ob tem naredil.”

Ob 100. obletnici požiga Narodnega doma bo simbolna kulturna ustanova prišla nazaj v slovensko last. “Sam nisem doživel tistih časov, vendar si lahko samo predstavljam kaj je pomenilo, ko so tako sijajno središče slovenstva, v samem centru Trsta, nekaznovano požgali in uničili,” pove Terpin. Opozarja tudi na spremembo politične klime v Trstu, da razen nekaj prenapetežev, “nihče te vrnitve ne postavlja pod vprašaj in jemlje vrnitev Narodnega doma kot dolgovano dejstvo.” 

Slovenski politični levici očita, da s pomočjo slovenskih osrednjih medijev širi neresnice o sedanji vladi
Zamejec Terpin ne skriva svoje politične usmeritve. Je član največje vladne stranke SDS, v njej pa opravlja vlogo podpredsednika Odbora za Slovence v zamejstvu in po svetu. Je tudi podpredsednik za zamejstvo pri Slovenskem svetovnem kongresu. Zato nas je zanimalo, kako gleda nato, da je v Sloveniji iz strani nasprotnikov največja slovenska stranka prikazana kot fašistična. “Gre za neke posplošene očitke, ki pa jih levica ne zna nikoli konkretizirati: ne povedo, v čem naj bi šlo za diktaturo, katere svoboščine naj bi bile zmanjšane ali ukinjene, kateri ukrepi vlade naj bi jih sprožili, oni samo nakladajo o fašizmu in orbanizmu, poudarjajo neke opisne definicije, vsebine le-teh pa ni od nikjer,” odgovarja Terpin.

Znani slovenski zamejski odvetnik pripominja, da se takšne parole večinoma pojavljajo na petkovih protestih, ki posplošeno govorijo o kapitalizmu, varovanju okolja, diktaturi, a se sploh ne zavedajo, proti čemu konkretno protestirajo in kaj hočejo, navaja Terpin. Sam tudi ne kupi izgovorov protestnikov, ki so vzroke za proteste videli v omejitvah premikanja, “neupravičenem posegu v osebno svobodo pa je preprosto sprevrženo in preko meje norosti.” Žalosti ga že samo dejstvo, da vse te pravljice podpihujejo resni slovenski mediji.

Damijan Terpin ob spremljanju medijev v Italiji ne pozna primerov, “take oslarije si ni upal izustiti noben novinar in noben politik. Najbolj pa je bosa tista o omejevanju svobode govora, samo če sledimo glavnim časopisom, radijem in televizijam, javnim in zasebnim.” Kljub temu, da je vlada bila ena od zmagovalk v spopadu s Covidom-19,  žal pohvale ni bilo nobene iz strani osrednjih medijev v Sloveniji.

Damijan Terpin. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Tanja Fajon je vrhunska politična propagandistka ekstremne levice
Vrhunec propagande pa predstavljajo nastopi Tanje Fajon, ki s svojimi izjavami širi strahove o dejstvih, ki jih sploh ni. Strokovnjak za zamejska vprašanja poudarja, da človek ne more verjeti, da širi laži o tem, da v Sloveniji policija kar počez legitimira, da se ukinja delavske pravice in  institucije demokratične države.

“Italijanski fašizem, kot vse ostale diktature, je imel zelo močan propagandi stroj, s katerim je Slovence prikazal kot nasprotnike, ki jih je treba zatreti. Danes komunisti v Sloveniji (ne vem zakaj se nočejo več imenovati s svojim pravim imenom) vse, ki niso njihovih političnih idej, zmerjajo kar s fašisti, uporabljajo pa iste metode in tudi cilji so enaki”, pove zamejski Slovenec Damijan Terpin.

Razočaran je ob trditvah visokih opozicijskih politikov Slovenije, “da sedanja vlada ni legitimna, očitno samo zato, ker jo je sestavil Janez Janša in so oni v opoziciji. Gre za miselni vzorec iz časov jugoslovanskega komunizma, ki ga brezsramno ponavljajo tudi v demokratičnih časih.” Žal slovenska opozicija ni sposobna opraviti resne samorefleksije glede kardinalne politične napake Marjana Šarca, ki je bil prepričan, da bo z odstopom izsilil predčasne parlamentarne volitve.

 

 

Nekdanji odvetnik slovenske smučarske šampionke Tine Maze očita slovenski opoziciji, da stavijo samo na afere, škandale, zmerjanje, interpelacije in ” končno ulične proteste oz. še raje nerede, ki bi vlado spodnesli.” Opozicija po besedah odvetnika še ni predlagala nobenega pozitivnega predloga. Na daljši rok pa se bodo  razgalili in izgubili verodostojnosti.

Razočaran pa je nad potezo nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca, ki se ne bo udeležil državne proslave, ker bi tako izkazoval legitimnost sedanji vladi. Terpin pa Šarcu očita, da se gre smešit z izjavo, ki izkazuje, “da ni sposoben ločevati med dialektiko dnevne politike in institucijo države. Kdor tega ne zna, je pač navaden politični analfabet.” Marjan Šarec se je izkazal za politično nadutega, zato je zamejski Slovenec prepričan, da je bil odstop Šarca blagoslov za Slovenijo. “Vsem rojakom v Sloveniji ob državnem prazniku in obletnici rojstva naše drage države Slovenije voščim vse dobro,” želi vse najboljše vsem slovenskim državljanom ob praznovanju dneva državnosti Terpin.

Luka Perš

 

Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button