Slovenija

Policija prijela 74 ilegalnih migrantov! Krek zavrača očitke o rušenju ugleda NIJZ! V Slovenijo prihaja na obisk italijanski zunanji minister Luigi di Maio!

Potem, ko so v ponedeljek v mariborski šoli odkrili nov primer koronavirusa, so v torek tam zabeležili še dva primera, kjer gre za izbruh znotraj družine, zaradi katerega so v karanteno napotili razred tretješolcev. 

 

V Mariboru je trenutno 42 ljudi, ki so jim odredili karanteno, kjer nihče ne kaže okužbe s koronavirusom, ampak gre predvsem za preventiven ukrep.

Na delovni obisk v Slovenijo prihaja italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. Pričakovano je, da bosta z gostiteljem, zunanjim ministrom Anžetom Logarjem govorila o odprtju slovenske meje za italijanske državljane, o delovanju države po koncu pandemije in tudi o vrnitvi slovenskega Narodnega doma v Trstu, manjšini v Italiji. Slovencem tako ni več potrebno v obvezno karanteno pri vstopu v Italijo. Po drugi strani je za Italijane še vedno obvezna 14-dnevna obvezna karantena po vstopu v Slovenijo, razen v primerih izjem, kot naprimer za tiste, ki imajo v Sloveniji rezervirane nočitve, lastnike nepremičnin v Sloveniji in tiste, ki pridejo iz zdravstvenih razlogov. Izjeme so tudi dnevni migranti, imetniki diplomatskih potnih listov in tisti, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu.

 

Direktor inštituta za javno zdravje Milan Krek je zavrnil očitke iz dela opozicije o rušenju ugleda institucije zaradi nastopa na ponedeljkovi novinarski konferenci, ko je med drugim pojasnjeval nošnjo mask. Dodal je, da ima dovolj političnih bojev na plečih NIJZ. V bran mu je stopil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Med drugim so člani odbora DZ za zdravstvo iz vrst opozicijskih strank SAB, SD, Levice in LMŠ nanj naslovili pismo, kjer pozivajo ministra, da ukrepa zaradi neprimernega in nedopustnega ravnanja Kreka na ponedeljkovi novinarski konferenci in Kreka pozvali k odstopu.

 

Odbora DZ za zunanjo politiko in zadeve Evropske unije, sta skoraj po deseturni razpravi zavrnila vse štiri sklepe opozicijskih poslanskih skupin glede spremnega dopisa zunanjega ministra Anžeta Logarja,  o poročilu Bruslju, o stanju v pravosodju. Podprla pa sta sklepa koalicije tudi z obsodbo pisma evropskih poslancev LMŠ, saj ga vidijo kot izrazito pristranski in politično motiviran dokument, ki je namenjen spodkopavanju ugleda Slovenije in je v neskladju z deklaracijo o zunanji politiki Slovenije. V drugem sklepu, odbora pozivata, da se v luči pandemije koronavirusa in nuji o tvornem sodelovanju in priprav na predsedovanje EU, v drugi polovici 2021 preseže delitev opozicija-pozicija z aktivnim zavzemanjem za tvorno sodelovanje na področju evropskih in zunanjih zadev.

Med poostrenim nadzorom prijeli že 74 oseb, ki so ilegalno prečkale mejo

Med poostrenim nadzorom zunanjih mej, so policisti na več območjih prijeli skupno 74 migrantov, ki so želeli nezakonito vstopiti v Slovenijo. Letos so novomeški policisti med ilegalnim vstopom odkrili že 229 tujcev. Poostren nadzor bo trajal na območjih policijske uprave Ljubljana, Koper in Novo mesto vse do petka.

Celotne novice si lahko ogledate na priloženem posnetku. Vabljeni k rednemu spremljanju!

Sara Kovač

Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button