Slovenija

Freedom House Sloveniji pripisal najvišjo raven svobode po letu 2017!

Ameriška nevladna organizacija Freedom House je znova izdala poročilo o ravni svobode v državah sveta.

 

Medtem ko v njem opozarja, da se že 15. leto zapored beleži upad ravni svobode po svetu, so podatki za Slovenijo nadvse ugodni. Slovenija je namreč na lestvici, s katero merijo raven svobode, dosegla 95 točk, kar je najboljši rezultat po letu 2017.

Glede na najnovejše podatke je število držav, kjer se je stanje svobode poslabšalo, večje od tistih, kjer se je stanje izboljšalo. Ta razlika je bila največja po letu 2006, ko so začeli opažati trend upadanja svobode po svetu.

Skoraj 75 odstotkov ljudi je lani živelo v državah, kjer se je stanje poslabšalo. Na Kitajskem so opazili okrepitev globalnega širjenja dezinformacij ter kampanje cenzuriranja, da bi se tako lahko soočili s slabim obvladovanjem izbruha novega koronavirusa, to pa je otežilo hiter globalni odziv na grožnjo. Glede Kitajske izpostavljajo tudi zatiranje človekovih pravic in svoboščin v Hongkongu. Glede na točkovno lestvico je najmanj svobodna država Sirija z eno točko, sledijo pa Južni Sudan, Eritreja in Turkmenistan s po dvema točkama.

Kaj na to porečejo glavni kritiki?

Na vrhu lestvice najsvobodnejših držav so s po 100 točkami Finska, Norveška in Švedska. Sloveniji so prisodili 95 točk. Povečanje ravni svobode v Sloveniji sicer demantira trditve opozicije (SD, LMŠ, Levica in SAB), da je v Sloveniji v zadnjem letu prišlo do upada svoboščin.

Vodje strank LMŠ, SD, Levica in SAB (Foto: STA)

Moja-Dolenjska

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button