Informer
Spletni posrednik informacij

Dr. Gorenak o interpelaciji ministra Hojsa: “Opozicija nima materiala za interpelacijo” VIDEO

0

Luka Svetina je v Temi dneva gostil sekretarja v kabinetu predsednika vlade, Dr. Vinka Gorenaka. Spregovorila sta o delu koalicije po odstopu Aleksandre Pivec z mesta predsednice Desusa in o usklajenosti koalicije glede interpelacije zoper ministra Hojsa. Gorenak je povedal, da delo koalicije poteka nemoteno dalje, da pa zdaj Aleksandro Pivec začasno zamenjuje Tomaž Gantar, glede interpelacije pa, da verjame, da opozicija zanjo nima nobenega materiala.

Dr. Vinko Gorenak je voditelju Svetini glede sestanka koalicijskih strank povedal, da novinarji po nepotrebnem delajo iz tega veliko zgodbo. Da so se koalicijski partnerji pogovarjali o pogodbi, kako jo izpolnjujejo, o zavezah, ki jih še čakajo, in zelo kratko o dejstvu, da je novi vodja DeSUS-a sedaj Gantar.

 

Povedal je še, da so to notranje zadeve DeSUS v katere se vlada nima kaj in se tudi ne bo vmešavala in kdorkoli bo DeSUS predstavljal, bodo z njim sodelovali. Problem, ki ga je načel Svetina, pa je, da medtem ko se je DeSUS izjasnil glede zavezanosti koalicijski pogodbi, napovedujejo neusklajeno oziroma neenotno glasovanja na petkovi interpelaciji zoper Hojsa.

Argumenti za interpelacijo so nični
Gorenak je odgovoril, da so doslej še na vseh interpelacijah bila odstopanja določenih poslancev, da pa so koalicije v končni posledici bile vedno proti interpelacijam in da verjame, da bo tako tudi tokrat. Glede same interpelacije je povedal, da gre za zlorabo instituta. Minister Aleš Hojs je namreč le potrdil odločitev upravnega sodišča, ki je ugotovilo, da je prepoved Thompsonovega koncerta v Mariboru bila neutemeljena. Minister Hojs je sedaj interpeliran, ker je odpravil prepoved, ker je upravno sodišče ugotovilo, da je ta neutemeljena.

Kot je še povedal, zaradi lastnih izkušenj, ko je sodeloval v interpelacijah, razprave pogosto zaidejo v povsem drugačne smeri kot smer navedenega glavnega razloga za interpelacijo. Verjame, da bo tako tudi tokrat, še zlasti, ker opozicija materiala za interpelacijo, kot smo ugotovili, nima. Po Gorenakovo se bodo skušali osredotočiti na kadrovanje in domnevne politične pritiske na policijo in na odstopno izjavo ministra Hojsa, o kateri je pa tudi že bilo veliko povedanega. Če sta predsednik vlade in minister dogovorila, da bo slednji zaenkrat delal še naprej, sta se tako dogovorila.

Aleš Ernecl

Objavite komentar